Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Δράμα
    Fri 17.5°C
    Clear

    Δάσος Φρακτού: Ένα από τα πιο ανέγγιχτα και μαγευτικά μέρη της Ελλάδας

    ΔΡΑΜΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δάσος Φρακτού: Ένα από τα πιο ανέγγιχτα και μαγευτικά μέρη της Ελλάδας

    Το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, είναι ένα απάτητο τοπίο άγριας ομορφιάς στην οροσειρά της Ροδόπης. Ένα δάσος με μοναδικό φυσικό κάλλος και αξιοθαύμαστη οικολογική ισορροπία

    Στα βόρεια του Παρανεστίου, σε απόσταση 90 χλμ. από την πόλη της Δράμας, βρίσκεται το πιο άγριο δάσος της Ελλάδας. Το Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας μας και ένα από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Το δάσος χαρακτηρίζεται ως «παρθένο» γιατί σε αυτό υπήρξε ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια. Ήδη από τη δεκαετία από το 1980 έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ενώ γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Παρθένο Δάσος Φρακτού: Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Παρθένο Δάσος Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος μιας ορεινής περιοχής με ψηλότερη κορυφή τη Δελήμποσκα στα 1.953 μέτρα. Έχει έκταση περίπου 11.000 στρεμμάτων και αποτελεί τμήμα του δασικού συμπλέγματος Φρακτού, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 120.000 στρεμμάτων. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν «Ζαγκραντένια» που σημαίνει το φραγμένο μέρος, καθώς βρίσκεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη γύρω γύρω με κορυφές και έχει μία διέξοδο, στο νότιο και χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο δίνει μια τραχύτητα και αγριάδα στο χώρο, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία. Η εντυπωσιακή δομή, το ύψος των δέντρων (φτάνουν τα 60 μέτρα), η πυκνότητα της βλάστησης και οι υπέροχοι καταρράκτες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που όμοιό του δεν συναντάς πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρόκειται για ένα μεικτό δάσος από αειθαλή και κωνοφόρα. Έλατα, μαυρόπευκα, οξιές, δασικές πεύκες, σημύδες και ερυθρελάτες (ένα σπάνιο δέντρο στην Ελλάδα που φυτρώνει μόνο στη Ροδόπη) συνυπάρχουν με πανέμορφα και ιδιαίτερα λουλούδια, όπως ο κρίνος της Ροδόπης και σπάνιες ορχιδέες. Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η πανίδα του παρθένου οικοσυστήματος, που περιλαμβάνει από χρυσαετούς, γερακίνες και δρυοκολάπτες μέχρι αγριόγιδα, κόκκινα ελάφια, αρκούδες και λύκους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέσα στο δάσος υπάρχουν πεζοπορικά μονοπάτια, τα οποία περνάνε από εντυπωσιακούς καταρράκτες, καθώς και σκεπαστοί χώροι ξεκούρασης σε συγκεκριμένα σημεία, όπου μπορεί κανείς να βρει κάλυψη όταν βρέχει - κάτι που συμβαίνει συχνά, ακόμη και το καλοκαίρι, λόγω του υψηλού υψόμετρου και της πλούσιας, άγριας βλάστησης του δάσους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πεζοπορία στο Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι μια πρόκληση για φυσιολάτρες. Το δάσος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από την πόλη της Δράμας και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Παρανεστίου. Για να φτάσει κανείς εκεί, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το χωριό Παρανέστι και στη συνέχεια να ακολουθήσει τις ταμπέλες. Ένα μέρος της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από το Δασικό Χωριό Φρακτού, μπορείτε να περπατήσετε σε μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος. Με αφετηρία το δασικό εργοτάξιο, η γνωριμία με το δάσος μπορεί να γίνει με τρεις διαδρομές: προς το Παρθένο Δάσος, προς τη θέση Βιλαώρα και προς τους καταρράκτες - Αχλαδοχώρι. Για να διανυκτερεύσει κάποιος στα ξύλινα σπιτάκια θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με το δασαρχείο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider