Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Thu 15°C
    Clear

    Λακωνία: To άγνωστο απολιθωμένο δάσος δίπλα στη θάλασσα

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λακωνία: To άγνωστο απολιθωμένο δάσος δίπλα στη θάλασσα

    Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Νεάπολη Λακωνίας, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, βρίσκεται ένα τοπίο σπάνιας και άγριας φυσικής ομορφιάς, που λίγοι γνωρίζουν - Ένα απολιθωμένο δάσος με ηλικία εκατομμυρίων ετών

    Στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, η Νεάπολη Βοιών και ο Κάβο Μαλιάς είναι ένας μοναδικός προορισμός της Λακωνίας για τους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών και τους ανήσυχους περιηγητές. Εδώ υπάρχει ένα μέρος ιδιαίτερο, που όμως πολλοί αγνοούν. Το εντυπωσιακό απολιθωμένο δάσος της περιοχής είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με ηλικία που φτάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.

    Το Απολιθωμένο Δάσος της Λακωνίας (η επίσημη ονομασία του είναι Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου) βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος (15 χλμ. από τη Νεάπολη και 55 χλμ. από τη Μονεμβασιά) και εκτείνεται στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα. Φτάνοντας στο γεωπάρκο θα συναντήσετε ένα απόκοσμα όμορφο τοπίο δίπλα στη θάλασσα, με σπάνιους θησαυρούς ακριβώς κάτω από τα πόδια των επισκεπτών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απολιθωμένο Δάσος Λακωνίας: Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων (σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα) μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της φύσης. Οι γεωλογικές ταραχές οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οργανική ύλη δέντρων, φυτών και μαλάκιων αντικαταστάθηκε από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μία διαδικασία που κράτησε αιώνες. Στο σημείο έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων, καθώς και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων. Όπως διαβάζουμε στο visitvatika.gr, σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης. Στο γεωπάρκο υπάρχουν πινακίδες που θα σας ενημερώσουν για τα απολιθώματα και την ιστορία της περιοχής, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις (η είσοδος είναι ελεύθερη). Η βόλτα σε αυτό το μέρος θα σας μείνει αξέχαστη. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μην παραλείψετε να κάνετε το μπάνιο σας στις μικρές και άγριας ομορφιάς παραλίες που βρίσκονται εκεί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πώς θα πάτε

    Για να επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος της Λακωνίας, κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου που οδηγεί στο απολιθωμένο δάσος έχει ασφαλτοστρωθεί. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό πάρκο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider