Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sat 17.3°C
    Clear

    Φολόη: Εξόρμηση στο παραμυθένιο δάσος της Πελοποννήσου

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Φολόη: Εξόρμηση στο παραμυθένιο δάσος της Πελοποννήσου

    Το δάσος της Φολόης με τα δέντρα που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό, μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια.

    Στα ανατολικά της Ηλείας, στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία, υπάρχει ένας μαγικός τόπος που μένει πραγματικά αξέχαστος σε όποιον τον επισκέπτεται. Αν ονειρεύεστε μια απόδραση με ατελείωτες, χαλαρωτικές βόλτες σε ένα παραμυθένιο δάσος με ψηλά δέντρα, τότε αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια εκδρομή στο δάσος της Φολόης.

    Αυτό το μοναδικό στα Βαλκάνια δρυοδάσος είναι ένα από τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού Ερύμανθος, μόλις 25 χλμ. μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με τη μυθολογία, το συγκεκριμένο δάσος πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή, που κατοικούσε στο δάσος. Ο Φόλος προσέφερε καταφύγιο στον Ηρακλή, όταν εκείνος αναζητούσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων Κενταύρων. Όταν εκείνοι επιτέθηκαν στον Φόλο και τον Ηρακλή, ο τελευταίος σκότωσε κατά λάθος τον φίλο του σε συμπλοκή.

    Οι βελανιδιές του οροπεδίου της Φολόης καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη. Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Νatura 2000.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η επίπεδη μορφολογία του εδάφους και τα βατά μονοπάτια καθιστούν το δάσος της Φολόης ιδανικό προορισμό για πεζοπορία αλλά και ποδηλασία. Μπορείτε όμως να απολαύσετε τις ομορφιές του διασχίζοντάς το με αυτοκίνητο.

    Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια και παρατηρήστε τα τεράστια δέντρα, που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι αυτή που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, πλάι σε τοξωτά γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το λεγόμενο «μονοπάτι της γραβάτας» (ονομάστηκε έτσι από τις γραβάτες που δέθηκαν στα δέντρα προκειμένου να οριοθετηθεί το μονοπάτι), που διασχίζει 8 χλμ. στην καρδιά του δάσους. Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ώρες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε όταν βρεθείτε εκεί, το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες της φύσης θα σας μείνουν αξέχαστες. Τα δέντρα μεταμορφώνονται με τις αλλαγές των εποχών, προσφέροντας ένα θέαμα που μαγεύει κάθε ταξιδιώτη.

    Τα κοντινά ορεινά χωριά Φολόη και Κούμανης είναι γνωστά για τις ταβέρνες τους, ενώ σε απόσταση 12 χλμ., στις πλαγιές του Ερύμανθου και σε υψόμετρο περίπου 900 μ., θα συναντήσετε τη Λάμπεια (ή Δίβρη), ένα ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider