Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Tue 17.7°C
    Clouds

    Γράμμος: Η εντυπωσιακή χαράδρα του «Χάρου» από ψηλά

    Κείμενο: Travelgo Team
    Γράμμος: Η εντυπωσιακή χαράδρα του «Χάρου» από ψηλά

    Δείτε από ψηλά τη χαράδρα του «Χάρου» στον Γράμμο, μια σειρά εντυπωσιακών κατακόρυφων βράχων, ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι ακριβώς επάνω από τα ερείπια της Παλιάς Κοτύλης

    Πλούσια δασική βλάστηση, αλπικές λίμνες, τρεχούμενα νερά, τοπία που κόβουν την ανάσα, απομονωμένα αλλά πανέμορφα χωριά. Αυτές είναι οι εικόνες που συναντάει κανείς στον Γράμμο, το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του - την Τσούκα Πέτσικ - να φτάνει σε υψόμετρο 2.521 μέτρα. Ένα βουνό που συναρπάζει όσους αγαπούν τις διαδρομές στην ορεινή φύση και τις περιηγήσεις σε τόπους με ιστορία.

    Το κανάλι Travel Inspiration μάς ταξιδεύει με ένα drone βίντεο στον ανατολικό Γράμμο και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Χάρου, στον Πύργο της Κοτύλης. Ένα μέρος που προκαλεί δέος τόσο για την αστείρευτη ομορφιά της φύσης όσο και για μια ιστορία η οποία γράφτηκε με μελανά χρώματα, δεκάδες χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η φονική χαράδρα του «Χάρου» στο Γράμμο

    travelgo.gr

    Η χαράδρα του Χάρου είναι μια σειρά εντυπωσιακών κατακόρυφων βράχων, ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, ακριβώς επάνω από τα ερείπια της παλιάς Κοτύλης στην Καστοριά. Οι τεράστιοι γκρεμοί με τα χαρακτηριστικά γκρίζα χρώματα των πετρωμάτων του Βοΐου, έχουν ύψος 300 μ. και πραγματικά κόβουν την ανάσα. Χαμηλότερα, η πλαγιά καλύπτεται από πυκνό δάσος γεμάτο οξιές και πεύκα που φτάνει μέχρι τα όρια του χωριού, ενώ το υψόμετρο της φτάνει τα 1.650 μ.

    Ο τόπος πιθανόν ονομάστηκε έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο το στενό μονοπάτι που ένωνε την περιοχή της Παλιάς και της Νέας Κοτύλης πάγωνε το χειμώνα και οι διαβάτες γλιστρούσαν, πέφτοντας στο κενό. Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή, αυτή που στηρίχθηκε στα τρομερά γεγονότα του Εμφύλιου Πολέμου. Μόνο το μνημείο στην κορυφή του γκρεμού έχει απομείνει για να θυμίζει όλα όσα συνέβησαν τότε: τρεις ανάγλυφες μορφές ενόπλων με αγγελικές φτερούγες, που βούτηξαν στο κενό του «Χάρου».

    Λίγα χιλιόμετρα κάτω από τους γκρεμούς στην τοποθεσία Λιβάδια, κοντά στην Παλιά Κοτύλη, λειτουργεί ως πύλη για το Γράμμο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει την ιστορία και τη φύση της περιοχής, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες ξενάγησης, διαμονής και εστίασης.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε ακόμη:

    TAGS:

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider