Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 12.8°C
    Clear

    Δρακόλιμνη Τύμφης: Το αλπικό τοπίο της Ηπείρου που κόβει την ανάσα

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δρακόλιμνη Τύμφης: Το αλπικό τοπίο της Ηπείρου που κόβει την ανάσα

    Η ανάβαση στην παραμυθένια Δρακόλιμνη Τύμφης, την αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ., είναι μία από τις top εμπειρίες που αξίζει να ζήσει κανείς στα Ζαγοροχώρια.

    Είναι πολλά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση στην Ήπειρο. Οι ορεινοί όγκοι της Πίνδου, τα μεγάλα δάση, οι παραμυθένιες λίμνες και τα ορμητικά ποτάμια δημιουργούν σκηνικά που καθηλώνουν τον επισκέπτη αν έχει την τύχη να τα γνωρίσει από κοντά.

    Ένα από τα πιο μαγευτικά ορεινά τοπία της Ελλάδας κρύβεται στις κορυφές της Ηπείρου και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δρακόλιμνη Τύμφης, μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του συγκροτήματος του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. Από το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια ξεκινά ένα από τα διασημότερα πεζοπορικά μονοπάτια της Ηπείρου, το οποίο οδηγεί στη μυθική δρακόλιμνη, ένα μοναχικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς με καταπληκτική πανοραμική θέα των γύρω βουνοκορφών.

    Δρακόλιμνη Τύμφης: Μια παραμυθένια αλπική λίμνη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ. και η έκτασή της είναι περίπου 8 στρέμματα. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς τριτώνες που φιλοξενεί στα νερά της, ένα σπάνιο είδος αμφίβιας σαύρας. Καλύτερη εποχή για να την επισκεφθεί κανείς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορείς να πας μόνο με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη µυθική δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές είναι φυσικά εντυπωσιακή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με το μύθο, στη Δρακολίμνη της Τύμφης και στην «αντίπαλό» της, τη Δρακολίμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους. Οι δράκοι λέγεται ότι εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλον και για τον λόγο αυτό, οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα και άσπρες πέτρες, ενώ αντίστοιχα οι όχθες της λίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα και μαύρες πέτρες.

    Πηγή: Greek Village Life

    Οι εντυπωσιακές δρακόλιμνες της Ελλάδας

    Με το όνομα δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες δρακόλιμνες είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η αλπική λίμνη Γκιστόβα του Γράμμου, οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο, κοντά στις πηγές του Αχελώου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider