Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Γρεβενά
    Fri 8.5°C
    Clouds

    Φαράγγι Πορτίτσας: Μια βόλτα στις «συμπληγάδες» των Γρεβενών

    ΓΡΕΒΕΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Φαράγγι Πορτίτσας: Μια βόλτα στις «συμπληγάδες» των Γρεβενών

    Το μικρό σε μήκος αλλά άκρως εντυπωσιακό φαράγγι της Πορτίτσας και το πέτρινο δίτοξο γεφύρι στην είσοδό του, συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Μακεδονίας

    Τα Γρεβενά, ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, κρύβουν θησαυρούς και μέρη απαράμιλλης ομορφιάς που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω μια φορά. Ένα από αυτά τα μέρη, από τα ωραιότερα που μπορεί να δει κανείς στη Μακεδονία, είναι το Φαράγγι και το Γεφύρι της Πορτίτσας.

    Το μικρό σε μήκος, άλλα άκρως εντυπωσιακό φαράγγι και το πέτρινο δίτοξο γεφύρι στην είσοδό του, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο άγριας ομορφιάς που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Οι δύο τεράστιοι βράχοι που ορθώνονται σαν συμπληγάδες πέτρες πίσω από το γεφύρι προκαλούν δέος, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται από τα καταπράσινα νερά του ποταμού Βενέτικου, παραποτάμου του Αλιάκμονα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το εντυπωσιακό φαράγγι της Πορτίτσας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Στο σημείο αυτό κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας τη μικρή κοιλάδα Κανάβη. Τα νερά στο φαράγγι κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ το συνολικό μήκος του φαραγγιού δεν ξεπερνά τα 500 μ. Περίπου στα μέσα του φαραγγιού, εκεί που οι δύο πανύψηλοι βράχοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τα νερά του ποταμού Βενέτικου γίνονται ορμητικότερα. Το φυσικό δε, εμπόδιο από τις τεράστιες πέτρες που έχουν πέσει από το Κελί της Καλόγριας (ένα σπήλαιο, μέρος του οποίου κάποια στιγμή κατέρρευσε και ανέβασε τη στάθμη της κοίτης του ποταμού), δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ακόμα και εάν πρόκειται για εποχές που η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή, όπως στις αρχές του φθινοπώρου.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Το πέτρινο γεφύρι ηλικίας 280 ετών

    Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Ένα από αυτά, ίσως το δημοφιλέστερο και ομορφότερο του νομού, στέκεται αγέρωχο μπροστά από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού της Πορτίτσας, σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών. Το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας χτίστηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο χωριό Σπήλαιο και το Τρίκωμο. Η χρονολογία κατασκευής του υπολογίζεται στα 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5, ενώ το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μ. και το ύψος του στα 7,80.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από το χωριό Σπήλαιο ξεκινάει ένα μονοπάτι μήκους περίπου 2 χλμ. που φτάνει ως το γεφύρι της Πορτίτσας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο τον δρόμο που ξεκινάει από στα δυτικά του χωριού (αρχικά είναι χωμάτινος, ενώ η συνέχεια της πορείας είναι ασφαλτοστρωμένη). Όποια διαδρομή και να διαλέξετε, το τοπίο και η ομορφιά της φύσης θα σας ανταμείψουν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider