Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 18°C
    Clouds

    Κολυμπήθρες: Οι εντυπωσιακές πισίνες της φύσης στα Ζαγοροχώρια

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κολυμπήθρες: Οι εντυπωσιακές πισίνες της φύσης στα Ζαγοροχώρια

    Οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Οβίρες Ρογκοβού, ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, είναι ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς

    Μπορεί τα καλοκαίρια να αναζητάμε αμμουδιές και καταγάλανες θάλασσες για τα μπάνια μας, όμως οι φυσικές πισίνες κερδίζουν τις εντυπώσεις με την άγρια ομορφιά τους, προσελκύοντας όσους ψάχνουν μέρη έξω από τα συνηθισμένα για «εναλλακτικές» και δροσιστικές βουτιές.

    Εάν έχετε πάει στο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει για τις περίφημες «κολυμπήθρες», τις μικρές φυσικές πισίνες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες») που βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 980 μ. Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Το ρέμα του Ρογκοβού, που πηγάζει από δυτικότερη κορυφή του όρους Τύμφη, τον Λάπατο, έχει διαβρώσει το έδαφος δημιουργώντας αυτό το μοναδικό τοπίο.

    travelgo.gr
    Οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς «οβίρες» βρίσκονται στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο (πηγή: Shutterstock)

    Είναι μία στάση που αξίζει να κάνετε εάν είστε στην περιοχή, όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι, οι κολυμπήθρες προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες. Εκεί βρίσκεται ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές, οξιές, φλαμουριές και σφενδάμια, ενώ κάτω από τα δέντρα και πάνω στα βράχια φυτρώνουν σπάνια λουλούδια. Η πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με τις μικρές λίμνες δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για εξερεύνηση.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε αυτό το μαγευτικό μέρος και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    travelgo.gr
    Οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές το καλοκαίρι (πηγή: Shutterstock)
     

    Αν κανονίσετε μια εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, ρωτήστε τους ντόπιους για το πώς θα φτάσετε στις Κολυμπήθρες, αν και είναι πολύ εύκολο να τις βρείτε μόνοι σας. Περίπου 500 μ. πριν το Μικρό Πάπιγκο, στα αριστερά σας θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο, ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2-3 λεπτά θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες. Το ρέμα από αυτό το σημείο στενεύει και μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρό φαράγγι. Με λίγη προσοχή μπορείτε να συνεχίσετε για άλλα 10 λεπτά ώσπου να βρείτε κάποιες από τις υπόλοιπες.

    travelgo.gr
    Η βλάστηση στις Οβίρες σε συνδυασμό με τις μικρές λίμνες δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς (πηγή: Shutterstock)

    Το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο

    Το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, δύο από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου, απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση, ατμόσφαιρα αλλά και περιπέτεια στη φύση.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider