Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 22.3°C
    Clear

    4 γραφικά χωριά κοντά στην Αθήνα για εκδρομές το Πάσχα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 γραφικά χωριά κοντά στην Αθήνα για εκδρομές το Πάσχα

    Συνδυάζοντας φύση, παράδοση και καλό φαγητό, αυτά τα πανέμορφα χωριά κοντά στην Αθήνα είναι ιδανικά για οικογενειακές εκδρομές το Πάσχα.

    Ψάχνετε για μια γρήγορη και εύκολη εκδρομή το Πάσχα σε ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στην καταπράσινη φύση; Από τον Παρνασσό μέχρι την Αρκαδία, διαλέξαμε και σας προτείνουμε τέσσερις υπέροχους προορισμούς, δύο με τρεις ώρες το πολύ από την Αθήνα, για αποδράσεις που συνδυάζουν ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, καλό φαγητό και χαλάρωση στην εξοχή.

    Αμφίκλεια Φθιώτιδας

    travelgo.gr
    Η Αμφίκλεια βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα (πηγή: Travelgo.gr)

    Η γραφική Αμφίκλεια, χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλετε να ζήσετε γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα. Μόλις σε δύο ώρες από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό και να χαθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του. Η Αμφίκλεια διατηρεί ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα με πέτρινα σπίτια, νεοκλασικά αρχοντικά, ανθισμένους κήπους, παραδοσιακές βρύσες, όμορφες εκκλησίες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Το πιο ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι η μεγάλη και πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, που είναι ιδανική για να παίξουν τα παιδιά ενώ εσείς απολαμβάνετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια. Την Κυριακή του Πάσχα το θέαμα με τους οβελίες να ψήνονται στους δρόμους σε κάθε γειτονιά, με όλους τους γείτονες να ψήνουν μαζί σε έναν κοινό λάκκο, είναι μοναδικό.

    travelgo.gr
    Η εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ λίγο έξω από την Αμφίκλεια (πηγή: Shutterstock)

    Από το χωριό ξεκινούν αρκετά μονοπάτια προς πανέμορφες τοποθεσίες και ιστορικά ξωκλήσια όπως την Αγία Ιερουσαλήμ του 11ου αιώνα που είναι σκαρφαλωμένη στα βράχια. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης.

    Στενή Ευβοίας

    travelgo.gr
    Η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Ξεκινώντας πρωί από την Αθήνα, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα βρεθείτε σε ένα φιλόξενο και πνιγμένο στο πράσινο χωριό. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες, ενώ πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες.

    travelgo.gr
    Στη Στενή θα βρείτε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά (πηγή: Shutterstock)

    Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», 500 μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Το καλύτερο σημείο για πεζοπορία είναι το Αισθητικό Δάσος της Στενής, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura.

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo.gr
    Τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (πηγή: Shutterstock)

    Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην Ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες - την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω - και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα - η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Η πανέμορφη Λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας μικρές εκδρομές στη γύρω περιοχή για να δείτε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, όπου το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και τη μυθική λίμνη Στυμφαλία.

    Στεμνίτσα Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, ενώ αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή, καθώς διαθέτει ωραίους και προσεγμένους ξενώνες. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Xατζή, αλλά και η ξακουστή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, η οποία συνεχίζει επάξια τη σπουδαία τοπική παράδοση. Εξαιρετικά χειροποίητα κοσμήματα μπορείτε να αγοράσετε από τα διάφορα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού.

    travelgo.gr
    Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Στη Στεμνίτσα το Πάσχα έχει το άρωμα της παράδοσης, ενώ η ανοιξιάτικη φύση του βουνού και του φαραγγιού σε καλεί για πεζοπορία ή αυτοκινητάδες μέχρι τα γειτονικά χωριά (Δημητσάνα, Καρύταινα, Βυτίνα κ.ά.). Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου από τον 16ο αιώνα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider