Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αμφίκλεια
    Mon 10.8°C
    Clear

    Αμφίκλεια: Ένας προορισμός για όλες τις εποχές

    ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αμφίκλεια: Ένας προορισμός για όλες τις εποχές

    Τι να δείτε και να κάνετε κάθε εποχή στο γραφικό χωριό του Παρνασσού.

    Από την Άννα Σολδάτου

    Η όμορφη Αμφίκλεια, ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού, βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Ακολουθείς τον δρόμο προς Θεσσαλονίκη και βγαίνεις στην έξοδο του Κάστρου. Στη συνέχεια ακολουθείς τις ταμπέλες προς Αμφίκλεια. Βρίσκεσαι πλέον σε έναν επαρχιακό δρόμο χωρίς στροφές, ανάμεσα από καλλιέργειες, που οδηγεί στο χωριό. Δαδί είναι το όνομα που ξέρουν οι ντόπιοι κυρίως και κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

    Η Αμφίκλεια είναι ιδανικός προορισμός αν έχεις παιδιά και δεν είναι μόνο για τον χειμώνα. Όλες τις εποχές θα έχεις αρκετές επιλογές!

    travelgo.gr
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Τον χειμώνα, η Αμφίκλεια αποτελεί ιδανική βάση για διαμονή, καθώς τα καταλύματα έχουν προσιτές τιμές. Βρίσκεσαι ακριβώς δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και συγκεκριμένα στη θέση Φτερόλακκα. Οδηγείς περίπου 20 λεπτά και ξεκινάς το σκι! Αν τύχει να βρεθείς στην Αμφίκλεια τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, θα δεις την κεντρική πλατεία του χωριού στολισμένη με πολλά όμορφα φωτάκια, φάτνη και σπίτι του Άγιου Βασίλη. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει κάποια διοργάνωση από τον Δήμο. Φέτος υπήρξαν μουσικές σκηνές, βραδιές με ζεστή σοκολάτα, ρακόμελα μέχρι και face painting για παιδιά με παιδική μουσική.

    travelgo.gr
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Άνοιξη και έχουμε το Καρναβάλι και το Πάσχα. Την περίοδο του Καρναβαλιού (φέτος θα είναι 17 Μαρτίου 2024) έχουν το γνωστό Χέι. Πρόκειται για το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς, τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και στην πάνω πλατεία του χωριού. Στη μεγάλη φωτιά Χέι, υπάρχει συνοδεία κουδουνοφόρων, μασκαράδων με τύμπανα και πνευστά. Την Κυριακή της Τυρινής, το τεράστιο κοντοσούβλι γίγας δίνει ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση και ενθουσιάζει όλους τους επισκέπτες.

    travelgo.gr
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Το Πάσχα γίνονται οι λεγόμενοι λάκκοι όπου ψήνονται όλα τα αρνιά της γειτονιάς. Έτσι κάνουν το γλέντι τους. Στην Αμφίκλεια, η κάθε οικογένεια ψήνει τον παραδοσιακό οβελία στο γλέντι της γειτονιάς στο λάκκο, κάνοντας από νωρίς το πρωί μια γιορτή πριν ακολουθήσει η γιορτή της κάθε οικογένειας στο σπίτι.

    Για τους λάτρεις της φύσης και του αθλητισμού, κάθε χρόνο διοργανώνεται ο ορεινός αγώνας δρόμου «Μονοπάτι Παρνασσού» (φέτος θα είναι 27 και 28 Απριλίου 2024).

    travelgo.gr
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Το καλοκαίρι μπορείς να συμμετάσχεις στα Διονύσια. Μαθητές όλων των τάξεων αλλά και ενήλικες μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνα σε άσφαλτο και χώμα. Έτσι, σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις όμορφες στιγμές με τα παιδιά σου μέσα στη φύση, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Το καλοκαίρι στο βουνό είναι μαγεία...

    amfikleia
    amfikleia
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Η εξόρμηση στο «Μεταλλευτκό Πάρκο Φωκίδας - Βαγονέτο» θεωρείται απαραίτητη! Οδηγείς μισή ώρα σε δρόμο με άσφαλτο και έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο στη χώρα μας που επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν τους χώρους ενός αληθινού μεταλλείου και παρουσιάζει τη διαδικασία εξαγωγής του βωξίτη. Να σας επισημάνω ότι θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση οποιαδήποτε εποχή και αν πάτε, διότι ο αριθμός ατόμων ανά βαγόνι είναι περιορισμένος.

    Το φθινόπωρο, τα Εισόδια της Θεοτόκου αποτελούν έναυσμα για μια ιδιαίτερη γιορτή στο χωριό της Αμφίκλειας. Μπορείς να παρακολουθήσεις την τριήμερη έκθεση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, καθώς και να επισκεφθείς το Μουσείο Άρτου στην κεντρική πλατεία του χωριού.

    amfikleia
    amfikleia
    Photo: Άννα Σολδάτου

    Τέλος, ένας πολύ κοντινός προορισμός από την Αμφίκλεια είναι το πάρκο της Παύλιανης, το οποίο αξίζει να δείτε και να εξερευνήσετε με όλη την οικογένεια. Αν και είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, σας προτείνω να το επισκεφθείτε το φθινόπωρο, καθώς τότε δεν υπάρχουν λάσπες, το κρύο είναι ανεκτό και τα φύλλα έχουν αρχίσει να πέφτουν... Είναι η ιδανική εποχή για πεζοπορία στις μαγευτικές πλαγιές του όρους Οίτη.

    ΑΑΑ

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider