Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 19.1°C
    Clear

    4 υπέροχα χωριά για αποδράσεις εξπρές από την Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 υπέροχα χωριά για αποδράσεις εξπρές από την Αθήνα

    Σύντομη απόδραση σε τέσσερα γραφικά χωριά, δύο με δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

    Θέλετε να πεταχτείτε κάπου κοντά στην Αθήνα, το πολύ δύο με δυόμισι ώρες μακριά, για ένα Σαββατοκύριακο ή για μια μονοήμερη εκδρομή της τελευταίας στιγμής; Από την Αρκαδία μέχρι την Εύβοια, διαλέξαμε και σας προτείνουμε τέσσερα ορεινά χωριά πλούσια σε εικόνες μαγικής φύσης και παράδοσης, τα οποία μπορείτε να έχετε στα υπόψη και για οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο του χειμώνα.

    Στενή Ευβοίας

    travelgo.gr
    Η Στενή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Δίρφυς (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο 400 μ. και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας. Ξεκινώντας πρωί από την Αθήνα, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα βρεθείτε σε ένα φιλόξενο, πνιγμένο στο πράσινο και «νόστιμο» χωριό, που αποτελεί ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα σοκάκια και η πλατεία του χωριού σφύζουν από ζωή από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με τρεχούμενα νερά, ενώ μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, το καλύτερο σημείο για πεζοπορία είναι το Αισθητικό Δάσος της Στενής, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura.

    Αμφίκλεια Φθιώτιδας

    travelgo.gr
    Η εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ λίγο έξω από την Αμφίκλεια (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, η Αμφίκλεια διατηρεί ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα με πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακές βρύσες, όμορφες εκκλησίες και πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου, όπου θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία, τα είδη και τους κύκλους παρασκευής του ψωμιού. Στα ανατολικά της Αμφίκλειας, οι φυσιολάτρες αξίζει να διασχίσουν την απόκρημνη χαράδρα της Βαρσάμως από ένα μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη φύση και τη βλάστηση σε όλο το μεγαλείο της για να καταλήξουν στην παμπάλαια εκκλησία της Γερσαλής που είναι χτισμένη μέσα σε μια υπερυψωμένη σπηλιά στην καρδιά ενός απόκρημνου βράχου.

    Άνω Δολιανά Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Τα Άνω Δολιανά είναι ένα πετρόχτιστο, ορεινό χωριό της Αρκαδίας δύο ώρες από την Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη στον Πάρνωνα και μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, τα Άνω Δολιανά είναι ένα κουκλίστικο χωριό με ωραία καλντερίμια, καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και υπέροχη θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με καστανιές, καρυδιές και πλατάνια να κυριαρχούν στο τοπίο, προσφέρει ιδανικό σκηνικό για αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης. Μια ειδυλλιακή τοποθεσία, τυλιγμένη στο πράσινο και με πανοραμική θέα στον οικισμό, είναι αυτή του Αη-Γιάννη, στο καστανόδασος, λίγο έξω από το χωριό, όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι.

    Ζαρούχλα Αχαΐας

    Zarouchla
    Zarouchla
    Η Ζαρούχλα είναι πνιγμένη στο πράσινο (πηγή: Shutterstock)

    Σε περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατα και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Η βόλτα στο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Βυθισμένα στο δάσος μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε γοητευτικές γωνιές με μοναδική θέα προς το χωριό αλλά και τις κορυφές του Χελμού. Η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα θα συναντήσετε τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση. Το χειμώνα, οι χιονισμένες δεντρόφυτες πλάγιες της δίνουν μια αλπική όψη. Με βάση σας τη Ζαρούχλα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider