Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.7°C
    Clear

    4 λίμνες κοντά στην Αθήνα για να απολαύσετε τη φθινοπωρινή φύση

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 λίμνες κοντά στην Αθήνα για να απολαύσετε τη φθινοπωρινή φύση

    Ανακαλύψτε τη μαγεία του φθινοπώρου στις όχθες πανέμορφων λιμνών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

    Έχετε όρεξη να πεταχτείτε κάπου κοντινά για να απολαύσετε άφθονες φθινοπωρινές εικόνες και δραστηριότητες στη φύση; Ιδού τέσσερις ιδέες για μονοήμερες εκδρομές και χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα σε υπέροχες λίμνες που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Με ειδυλλιακά τοπία, μονοπάτια μέσα στη φύση και γραφικά χωριά γύρω τους, αυτές οι λίμνες θα σας μεταφέρουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

    Λίμνη Μαραθώνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για σύντομες αποδράσεις μακριά από τη ρουτίνα της πόλης. Η λίμνη απλώνεται σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Για την ιστορία, η λίμνη του Μαραθώνα σχηματίστηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931 μέχρι το 1959. Όσοι επιθυμούν λίγο περισσότερη δράση, μπορούν να κάνουν το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή πεζοπορία στο όμορφο Φαράγγι της Οινόης.

    Λίμνη Στυμφαλία, Κορινθία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα για να φτάσετε από την Αθήνα στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μ. ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, στην Ορεινή Κορινθία. Η γνωστή από τη μυθολογία λίμνη συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Αυτός ο υπέροχος υδροβιότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000. Η λίμνη διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της λίμνης στα σημεία όπου καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2-2,5 μ. την άνοιξη και μισό περίπου μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου. Μπορείτε να κάνετε ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη, αλλά και να επιδοθείτε σε παρατήρηση πουλιών. Αξίζει να να περάσετε και από το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου της Στυμφαλίας. Το μουσείο έχει ως σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, θα δείτε τα εντυπωσιακά ερείπια της Μονής Ζαρακά. Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Συνδυάστε την εκδρομή στη λίμνη με μια επίσκεψη στα γύρω γραφικά χωριουδάκια, όπως το Κεφαλάρι και το Καισάριο.

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με άφθονες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). Σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη βρίσκονται αρκετά χωριά για εξερεύνηση, όπως το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού στην Αχαΐα, η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας. Κοντά στη λίμνη Τσιβλού, η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στον οικισμό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Ανάμεσα στη λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα μπορείτε να κάνετε στάσεις στα χωριά Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα, Χαλκιάνικα και Βουνάκι. Αυτοί οι γαλήνιοι οικισμοί, στη σκιά του επιβλητικού Χελμού, θα σας κάνουν να εκτιμήσετε την αξία του παραδοσιακού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider