Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 18.3°C
    Clear

    Τα δύο μοναδικά κατοικημένα νησιά σε λίμνες της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τα δύο μοναδικά κατοικημένα νησιά σε λίμνες της Ελλάδας

    Στην Ελλάδα βρίσκονται δύο από τα λίγα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται.

    Ταξιδεύουμε στα Ιωάννινα και στις Πρέσπες για να επισκεφθούμε τα μοναδικά κατοικημένα νησιά που βρίσκονται σε λίμνες της Ελλάδας. Δύο ξεχωριστές γωνιές της χώρας μας, με ενδιαφέρουσα ιστορία και πλούσια φυσική ομορφιά.

    Νησί Ιωαννίνων

    travelgo.gr
    Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας (πηγή: Shutterstock)

    Η εκδρομή στο νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Παμβώτιδας είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Ιωάννινα, ανεξαρτήτως εποχής. Η μετάβαση διαρκεί 10 λεπτά και γίνεται με τα καραβάκια που υπάρχουν στο μώλο. Η βόλτα στα σοκάκια του οικισμού ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τις ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε βατραχοπόδαρα και χέλι), θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

    travelgo.gr
    Το Νησί των Ιωαννίνων ξεχωρίζει για τα γραφικά του σοκάκια, τις γαστρονομικές του νοστιμιές και τα μοναστήρια του (πηγή: Shutterstock)

    Τα γραφικά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών με τις αξιόλογες τοιχογραφίες και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Τον Ιανουάριο του 1822, ο Αλή Πασάς, έχοντας πλέον ηττηθεί, κατέφυγε στο νησί και σε αυτό το μοναστήρι, στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε. Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται, εκτός των άλλων, κάποια μοναδικά εκθέματα, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα-Βασιλικής.

    Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

    travelgo.gr
    Το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας (πηγή: Shutterstock)

    Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα αποτελούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα που προσφέρει την ευκαιρία για μια αξέχαστη φυσιολατρική απόδραση. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά το νησί των Ιωαννίνων. Μια πλωτή πεζογέφυρα 650 μ. θα σας φέρει έως τον οικισμό του Αγίου Αχιλλείου με τους ελάχιστους κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες, που απέxει 55 χλμ. από τη Φλώρινα. Ο γαλήνιος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 853 μ., μέσα στη λίμνη. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα. Η παράδοση θέλει τα σπίτια του οικισμού να είναι πάντα 11, αφού θρυλείται ότι αν γίνουν περισσότερα, κάποιο θα γκρεμιστεί. Στον Άγιο Αχίλλειο θα βρείτε παραδοσιακό ξενώνα και εστιατόριο.

    travelgo.gr
    Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (πηγή: Shutterstock)

    Στο νησί υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Ο μεγαλοπρεπής ναός χτίστηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης και τοπικού αγίου, το οποίο είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider