Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 20.9°C
    Clouds

    Bόλτα σε 12 από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Bόλτα σε 12 από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου

    Γεμάτες σπουδαία μνημεία και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, αλλά και διάσημα εστιατόρια και cafe, οι πλατείες αυτές είναι το σημείο όπου η Ιστορία συναντά την ενέργεια της πόλης.

    Ιστορικές, εμβληματικές, κοσμοπολίτικες, αχανείς... Πλατείες που παραμένουν εδώ και αιώνες το κέντρο της ζωής της πόλης. Πλαισιωμένες από κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, σπουδαία μουσεία, αλλά και εστιατόρια και cafe που σφύζουν από ζωή, αποτελούν αγαπημένα σημεία συνάντησης ντόπιων και τουριστών. Ας δούμε 12 από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πλατείες σε όλο τον κόσμο.

    Grand Place, Βρυξέλλες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Βίκτωρ Ουγκώ την περιγράφει ως την πιο όμορφη πλατεία της Ευρώπης. Από το 1998, η Grand Place (ή Grote Markt) ανήκει στα Mνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην καρδιά της παλιάς πόλης των Βρυξελλών, την περιβάλλουν εντυπωσιακά μπαρόκ και γοτθικά κτήρια με εκθαμβωτικές επιχρυσωμένες λεπτομέρειες. Μουσεία, εστιατόρια, cafes και γραφικές σοκολατερί συμπληρώνουν το σκηνικό. Το στολίδι της είναι αναμφισβήτητα το Δημαρχείο που χρονολογείται από τον 15 αιώνα. Κάθε δύο χρόνια τον Αύγουστο απλώνεται στην πλατεία ένα πολύχρωμο και άκρως εντυπωσιακό χαλί από μπιγκόνιες.

    Plaza Mayor, Μαδρίτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ιστορική Plaza Mayor, η πιο διάσημη πλατεία της Μαδρίτης, φτιάχτηκε το 1619. Τα μάτια της έχουν δει πολλά: ταυρομαχίες, εκτελέσεις και δίκες από την Ιερά Εξέταση. Έχει ορθογώνιο σχήμα και περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτήρια με 237 υπέροχα μπαλκόνια. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του έφιππου Φίλιππου του 3ου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, τα tapas bars και τα υπαίθρια cafes που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, συμπληρώνουν το σκηνικό.

    Plaza Mayor, Σαλαμάνκα

    Plaza Mayor, Σαλαμάνκα
    Πηγή: Shutterstock

    Η κεντρική πλατεία (Plaza Mayor) της Σαλαμάνκα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της πόλης και μία από τις ωραιότερες πλατείες σε όλη την Ισπανία. Φτιάχτηκε την περίοδο 1729-1755 και αποτελούσε χώρο διεξαγωγής ταυρομαχιών. Σήμερα γοητεύει κάθε επισκέπτη με τα μπαρόκ κτήρια, τους πεζόδρομους και τις πανέμορφες καμάρες της. Την ημέρα, ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ τους στον ήλιο, ενώ το βράδυ όταν τα φώτα ανάβουν η πλατεία «λάμπει».

    Πλατεία Παλιάς Πόλης, Πράγα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πανέμορφα κτήρια σε στυλ μπαρόκ, πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, cafe και εστιατόρια συνθέτουν το σκηνικό στην τεράστια Πλατεία της Παλιάς Πόλης, στην καρδιά της Πράγας. Σταθείτε στο κέντρο της και χαζέψτε το άγαλμα του Γιαν Χους, την μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Ανάκτορο Κίνσκι και την εκκλησία της Παρθένου του Τιν με τα γοτθικού ρυθμού κωδωνοστάσια. Το γνωστότερο αξιοθέατο ωστόσο είναι το αριστουργηματικό Αστρονομικό Ρολόι στον γοτθικό πύργο του παλιού Δημαρχείου, όπου οι τουρίστες συνωστίζονται για να δουν την παράσταση που δίνουν τα κινούμενα αγαλματίδια κάθε φορά που αλλάζει η ώρα.

    Πλατεία Κεντρικής Αγοράς, Κρακοβία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις φτάνοντας στην Κρακοβία είναι να βρεθείς στην πανέμορφη κεντρική πλατεία, τη Rynek Glowny, που περιστοιχίζεται από καλοδιατηρημένα κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη, με μήκος 200 μ. και συνολική έκταση 40.000 τ.μ. Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης με πολλά εστιατόρια, cafes και εμπορικά καταστήματα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενεί φεστιβάλ, συναυλίες και αγορές. Στην πλατεία θα δείτε τον πύργο του δημαρχείου του 14ου αιώνα, την εκκλησία της Αγίας Μαρίας και το Sukiennice, τη μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που σήμερα φιλοξενεί πλήθος καταστημάτων λαϊκής τέχνης στη στοά με τις καμάρες.

    Piazza San Marco, Βενετία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η καρδιά της Βενετίας χτυπά στη ρομαντική και πολυφωτογραφημένη Πλατεία του Αγίου Μάρκου, η οποία περιστοιχίζεται από κτήρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Αυτό όμως που δεσπόζει στο χώρο και έχει δώσει και το όνομά του στην πλατεία είναι ο ναός του Αγίου Μάρκου, μία εκκλησία βασιλικού ρυθμού του 15ου αιώνα. Το χαϊδευτικό του είναι Chieza d’ Oro (Χρυσή Εκκλησία) και είναι πασίγνωστος για τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του.

    Piazza Navona, Ρώμη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη τον 15ο αιώνα στο πρώην Στάδιο του αυτοκράτορα Δομιτιανού, η Piazza Navona είναι μία από τις διασημότερες και πιο ζωντανές πλατείες της Ρώμης. Τρία μπαρόκ σιντριβάνια δίνουν τον τόνο. Στο κέντρο της πλατείας υψώνεται η περίφημη Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) του Μπερνίνι. Στο βόρειο άκρο της βρίσκεται η Κρήνη του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno) και στο νότιο η Κρήνη του Μαυριτανού (Fontana del Moro) με γλυπτό του Μπερνίνι.

    Πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό

    Πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον επιβλητικό ομώνυμο ναό, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στο κέντρο της δεσπόζει ένας αιγυπτιακός οβελίσκος από κόκκινο γρανίτη με ύψος 25,36 μέτρα, που υψώθηκε στη σημερινή του θέση το 1586. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και γλύπτης Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι σχεδίασε την πλατεία σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, μαζί με τις πλατιές κιονοστοιχίες που πλαισιώνουν την πλατεία και αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες τοσκανικού ρυθμού.

    Trafalgar Square, Λονδίνο

    Trafalgar Square, Λονδίνο
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πλατεία Τραφάλγκαρ είναι μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Λονδίνου κι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Το μνημείο που εντυπωσιάζει εδώ είναι η στήλη του Νέλσον, νικητή της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, που περιβάλλεται από τα αγάλματα τεσσάρων λεόντων στη βάση της. Στην πλατεία υπάρχουν επίσης αρκετά αγάλματα και γλυπτά, με μια θέση που αποκαλείται "the Plinth" να καταλαμβάνεται εκ περιτροπής από εκθέματα μοντέρνας τέχνης.

    Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990, η Κόκκινη Πλατεία θεωρείται ως η κεντρική πλατεία ολόκληρης της Ρωσίας. Αρχικά λειτουργούσε ως χώρος αγοράς για να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας σε εστία δύο επαναστάσεων, πολλών διαδηλώσεων, αλλά και εκτελέσεων. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου με τους παραμυθένιους τρούλους είναι το πιο διάσημο ορόσημο της Κόκκινης Πλατείας. Σύμφωνα με έναν θρύλο, μάλιστα, ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα του ναού ώστε να μην φτιάξει ποτέ ξανά κάτι ανάλογο… Στο νότιο τμήμα της, κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν.

    Jemaa el-Fnaa, Μαρόκο

    Jemaa el-Fnaa, Μαρόκο
    Πηγή: Shutterstock

    Στην καρδιά της Μεδίνας θα συναντήσετε την πλατεία-σύμβολο του Μαρόκου, την αχανή Jemaa el-Fnaa. Όταν πέφτει το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά και μετατρέπεται σε ένα χαοτικό πανυγήρι διασκέδασης και φαγητού, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Καθημερινά εκατονάδες ντόπιοι και ξένοι συναντιούνται εδώ, σε έναν παράξενο μικρόκοσμο με μουσικούς, γητευτές φιδιών, μαϊμούδες που χορεύουν, παραμυθάδες, χαρτορίχτρες, belly dancers και δεκάδες πάγκους που προσφέρουν από ξερά φρούτα μέχρι ψητά ψάρια, κεφαλάκια αρνιού και σαλιγκάρια.

    Plaza de Armas, Κούσκο

    Plaza de Armas, Κούσκο
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πλατεία των Όπλων (Plaza de Armas) στο Κούσκο είναι αναμφισβήτητα η ομορφότερη στο Περού. Εδώ βρίσκεσαι στην καρδιά της μυθικής πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Κεντρικό αξιοθέατο αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός που είναι χτισμένος πάνω στο Ναό του Ήλιου. Μονοπάτια ανάμεσα σε πράσινους κήπους, εστιατόρια και καταστήματα για παραδοσιακές αγορές συμπληρώνουν το σκηνικό.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider