Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 20.3°C
    Clouds

    Ρώμη: 10 ξεχωριστές εμπειρίες στην Αιώνια Πόλη

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ρώμη: 10 ξεχωριστές εμπειρίες στην Αιώνια Πόλη

    Τα σημαντικότερα αξιοθέατα, τα μουσεία, οι γειτονιές, οι γεύσεις και τα μικρά μυστικά που θα κάνουν το ταξίδι σας στη Ρώμη αξέχαστο - Ένας οδηγός για ξεχωριστές εμπειρίες στην ιταλική πρωτεύουσα

    Πλούσια ιστορία, μνημεία εξαιρετικής ομορφιάς, σπουδαία μουσεία, τέλειο φαγητό, dolce vita σε πλατείες και μπαράκια. Η Ρώμη είναι μια πόλη που κλέβει την καρδιά εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο. Είναι η πόλη που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν, θα σε γοητεύσει, θα σε εμπνεύσει και θα σε κάνει να μην χορταίνεις να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά.

    «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα», λέει ένα παλιό ιταλικό ρητό, οπότε μην περιμένετε να τα ανακαλύψετε όλα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η ιταλική πρωτεύουσα απαιτεί να την περπατήσεις για να νιώσεις το μεγαλείο και την επιβλητική ομορφιά της. Παρακάτω θα βρείτε 10 από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πάρετε μια γερή γεύση από την Αιώνα Πόλη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δείτε το Κολοσσαίο

    travelgo.gr
    Το Κολοσσαίο είναι το ιστορικό σύμβολο της Ρώμης (πηγή: Shutterstock)

    Η Ρώμη είναι ένα υπαίθριο μουσείο και δεδομένου ότι το ιστορικό κέντρο της είναι μικρό, μπορείτε εύκολα να περπατήσετε από το ένα αξιοθέατο στο άλλο. Το στολίδι του ιστορικού κέντρου είναι το Κολοσσαίο, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ρώμης αλλά κι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως. Η σπουδαία αυτή αρένα των μονομάχων είναι το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο αμφιθέατρο της αρχαιότητας. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στις υπόγειες στοές και αίθουσες του μνημείου, όπου άλλοτε οι μονομάχοι και τα άγρια ζώα ετοιμάζονταν για τη μάχη, στα ερείπια της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, στον Παλατίνο Λόφο και στην Αψίδα του Κωνσταντίνου.

    Από γειτονιά σε γειτονιά

    travelgo.gr
    Στο Trastevere κρύβεται η αυθεντική Ρώμη (πηγή: Shutterstock)

    Το Trastevere είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Ρώμης και ένα από τα ωραιότερα μέρη για να περιπλανηθείτε και να χαθείτε σε λαβυρινθώδη μεσαιωνικά σοκάκια που θυμίζουν κινηματογραφικό σκηνικό, να γευτείτε καλό φαγητό σε κάποια αυθεντική τρατορία και να διασκεδάσετε σε στέκια που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν Ρωμαίοι ανάμεσα σε Ρωμαίους. Ανάμεσα από την Campo de' Fiori και την Piazza Venezia βρίσκεται η Εβραίικη Συνοικία της Ρώμης (Jewish Ghetto), όπου  ανακαλύψετε πολλά μικρά παλιά αλλά και μοντέρνα μαγαζιά- από στούντιο τεχνιτών, καταστήματα με vintage ρούχα μέχρι αρτοποιεία και φημισμένες τρατορίες. Το Testaccio, η παλιά γειτονιά των χασάπηδων, είναι το μέρος που γεννήθηκε η παραδοσιακή ρωμαϊκή κουζίνα. Σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να πάρετε μια γεύση από την καθημερινότητα- και τα πιάτα- των ντόπιων.

    Απολαύστε τον ήλιο σε μια πλατεία

    travelgo.gr
    Η πλατεία Santa Maria in Trastevere (πηγή: Shutterstock)

    Οι πιο εμβληματικές και πολυσύχναστες - αλλά πάντα συναρπαστικές - πλατείες είναι η μπαρόκ Piazza di Spagna με τα Ισπανικά Σκαλιά, η Piazza Navona, η Piazza della Rotonda με το επιβλητικό Πάνθεον και η Piazza di Trevi όπου οι τουρίστες πετούν κέρματα μέσα στο αναγεννησιακό σιντριβάνι. Πιο ήσυχες είναι η Santa Maria in Trastevere και το Campo de Fiori με την αγορά των αγροτών. Φυσικά, υπάρχει και η Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την οποία είναι καλύτερο να αποφύγετε τις Κυριακές.

    Θαυμάστε τα έργα τέχνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χρειάζεστε μια ολόκληρη μέρα για να επισκεφθείτε τα Μουσεία του Βατικανού – για να θαυμάσετε τη μαγευτική Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου και την αναγεννησιακή τέχνη του Ραφαέλλο και του Καραβάτζιο και να περιπλανηθείτε στους καταπράσινους κήπους του Βατικανού. Τα Μουσεία Καπιτωλίου φιλοξενούν μια τεράστια συλλογή από αριστουργήματα, συμπεριλαμβανομένων έργων του Τιτσιάνο, ενώ τα μαρμάρινα δωμάτια της Galleria Borghese φιλοξενούν γλυπτά των Bernini και Canova. Οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης δεν πρέπει να χάσουν τις αξιόλογες εκθέσεις του Maxxi.

    Δοκιμάστε street food

    travelgo.gr
    Δεν γίνεται να πας στη Ρώμη και να μην φας πίτσα (πηγή: Shutterstock)

    Τι καλύτερο για να συνοδεύσετε τις βόλτες σας στην πόλη από νόστιμο ιταλικό street food; Δοκιμάστε πίτσα στο χέρι, suppli (κροκέτες ρυζιού με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα) και filetti di baccalà (τηγανητά φιλέτα μπακαλιάρου). Γλυκαθείτε με maritozzi alla panna (μπριός γεμιστά με σαντιγί), με bombe (τηγανητά ψωμάκια κρέμας καλυμμένα με ζάχαρη) και (φυσικά) με ιταλικό παγωτό (δοκιμάστε τις ιδιαίτερες γεύσεις της Gelateria del Teatro αλλά και το παγωτό του Giolitti, της παλαιότερης gelateria της πόλης). Τα deli-shops του Testaccio διαθέτουν τα πιο εκλεκτά της ιταλικής γαστρονοµίας. Στην κεντρική αγορά Mercato di Testaccio θα βρείτε κάθε λογής καλούδια και νόστιμο street food.

    Πιείτε καφέ σαν ντόπιοι

    travelgo.gr
    Ο εσπρέσο είναι μια μορφή τέχνης για τους Ιταλούς (πηγή: Shutterstock)

    Οι Ρωμαίοι είναι εθισμένοι στο ristretto (δυνατό και οξύ εσπρέσσο), τον οποίο απολαμβάνουν στα όρθια, στον πάγκο του μπαρ, όλες τις ώρες της ημέρας. Must στάσεις για τους λάτρεις του καφέ είναι τα ιστορικά στέκια La Tazza d'Oro και Sant'Eustachio, αλλά και το Caffé Greco, ένα από τα παλαιότερα καφέ της Ευρώπης. Στο Canova Tadolini, ένα πρώην ατελιέ καλλιτεχνών, μπορείτε να πιείτε τον εσπρέσο σας ανάμεσα σε αγάλματα!

    Εξερευνήστε τη Ρώμη πάνω σε μια βέσπα

    travelgo.gr
    Ρώμη ίσον βέσπα (πηγή: Shutterstock)

    Τι θα μπορούμε να είναι πιο ρωμαϊκό από το να φτάσετε στο Κολοσσαίο πάνω σε μια vintage βέσπα; Η περιήγηση με βέσπα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε αξιοθέατα ακόμα και μακριά από το κέντρο της πόλης. Μία καλή επιλογή είναι οι περιηγήσεις του Rome by Vespa (romebyvespa.com), που θα σας δείξουν και πώς ήταν η πόλη πριν από χιλιετίες μέσω 3D εφαρμογής.

    Αποδράστε σε ένα πάρκο

    travelgo.gr
    Το πάρκο στον λόφο Aventine (πηγή: Shutterstock)

    Η Villa Borghese είναι τo πιο κεντρικό και δημοφιλές πάρκο της Ρώμης, ένα θαυμάσιο μέρος για βόλτες. Ωστόσο, παρόλη τη μεγάλη του έκταση, είναι μόλις το τρίτο σε μέγεθος πάρκο της πόλης. Το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης βρίσκεται στη Villa Doria Pamphili, στην περιοχή Monteverde, και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Περιποιημένοι κήποι, αιωνόβια δέντρα, λιμνούλες, σιντριβάνια, καταρράκτες και γλυπτά δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό για αποδράσεις μέσα στην πόλη. Κι αν θέλετε να απολαύσετε το πιο υπέροχο πανόραμα της πόλης, ανεβείτε στον λόφο Gianicolo, πάνω από το Trastevere και το Βατικανό. Υπέροχη θέα στην πόλη προσφέρει και το Giardino degli Aranci, ένα υπέροχο μικρό πάρκο στον λόφο Aventine κοντά στο Testaccio.

    Κάντε μια βόλτα στις αγορές

    travelgo.gr
    Στην αγορά Porta Portese (πηγή: Shutterstock)

    Αν βρεθείτε Σαββατοκύριακο στην πόλη, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη Mercato di Monti, την καλύτερη ίσως urban αγορά της Ρώμης, όπου θα ανακαλύψετε μοναδικά κομμάτια από vintage ρούχα και κοσμήματα μέχρι διακοσμητικά, έπιπλα και έργα πρωτοποριακών σχεδιαστών. Οι λάτρεις της υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παραλείψουν την κυριακάτικη Porta Portese που διαθέτει υπέροχα κομμάτια σε εξαιρετικές τιμές. Η Via Sannio στην περιοχή San Giovanni διαθέτει επίσης μια δημοφιλή αγορά second hand ρούχων για συλλέκτες τζιν και δερμάτινων μπουφάν.

    Ανακαλύψτε τα Castelli Romani

    travelgo.gr
    Το Castel Gandolfo λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στα Castelli Romani, τα χωριουδάκια που περιβάλλονται από ελαιώνες και αμπελώνες, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης. Τα Frascati και Ariccia με τις μικρές ταβέρνες τους, είναι παράδεισοι για καλοφαγάδες, ενώ το Castel Gandolfo είναι γνωστό για το θερινό μέγαρο του Πάπα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider