Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 17.1°C
    Clear

    Κρακοβία: Μια πόλη - κόσμημα που σε ταξιδεύει στον χρόνο

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κρακοβία: Μια πόλη - κόσμημα που σε ταξιδεύει στον χρόνο

    Μια θαυμάσια παλιά πόλη που θυμίζει υπαίθριο μουσείο, η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης και γραφικές γειτονιές με ωραία ατμόσφαιρα σάς περιμένουν στην Κρακοβία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας που θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της.

    Η Κρακοβία είναι ίσως η ωραιότερη πόλη της Πολωνίας. Υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας μέχρι τον 16ο αιώνα και σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, η οποία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ίδια υπέστη ελάχιστες καταστροφές, διατηρώντας τα υπέροχα κτήρια της που συνδυάζουν την αναγεννησιακή, τη γοτθική και την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Με μια παραμυθένια παλιά πόλη, πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά αλλά και νεανική ζωντάνια χάρη στους φοιτητές της, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας προσφέρει στους επισκέπτες της πανέμορφες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες.

    Ταξίδι στην Κρακοβία: Τι θα δείτε

    Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας

    travelgo.gr
    Η Rynek Glowny είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης (πηγή: Shutterstock)

    Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με την Κρακοβία με έναν περίπατο στην Παλιά Πόλη (Stare Miasto) με τη μοναδική αρχιτεκτονική που θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Η παλιά πόλη της Κρακοβίας σώθηκε από τους βομβαρδισμούς και αποτελεί από το 1978 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, η Rynek Glowny, η οποία μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό σκηνικό. Μαγαζιά, μπαρ και εστιατόρια εναλλάσσονται με εκκλησίες και ιστορικά μνημεία.

    travelgo.gr
    Cafe στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας (πηγή: Shutterstock)

    Στην πλατεία θα δείτε τον πύργο του δημαρχείου του 14ου αιώνα, την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Μαρίας και το Sukiennice, τη μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που σήμερα φιλοξενεί πλήθος καταστημάτων λαϊκής τέχνης στη στοά με τις καμάρες. Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας στο παλάτι Krzysztofory ή το Μουσείο Czartoryski, που στεγάζει σημαντικά έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια, περπατήστε την περίφημη Βασιλική Οδό, χαζεύοντας τα ιστορικά κτήρια και ανεβείτε στο λόφο Wawel με το παραμυθένιο κάστρο.

    Το Κάστρο Βάβελ

    travelgo.gr
    Το Κάστρο Wawel είναι ένα από τα σύμβολα της Πολωνίας (πηγή: Shutterstock)

    Για αιώνες, το Κάστρο Wawel ήταν η κατοικία των βασιλιάδων της Πολωνίας και το σύμβολο του πολωνικού κράτους. Σήμερα, ένα αρχιτεκτονικό σύνολο από τείχη με πολεμίστρες, λιθόστρωτα σοκάκια και μεσαιωνικά κτήρια μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο καθώς απολαμβάνουν τη θέα στην πόλη και τον ποταμό Βιστούλα. Το συγκρότημα αποτελείται από κτήρια μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του Καθεδρικού Ναού της Κρακοβίας, όπου στέφθηκαν και θάφτηκαν Πολωνοί μονάρχες.

    Kazimierz: Η παλιά εβραϊκή συνοικία

    travelgo.gr
    Δρόμος στο Kazimierz (πηγή: Shutterstock)

    Το Kazimierz, η παλιά εβραϊκή συνοικία που έγινε γνωστή διεθνώς από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ», είναι σήμερα μια γειτονιά γεμάτη ζωή, με δεκάδες μικρά μαγαζάκια, όμορφα cafes, εστιατόρια και μια υπαίθρια αγορά που στήνεται τα Σαββατοκύριακα στην καρδιά της συνοικίας. Το Kazimierz πρωτοστατεί στη νυχτερινή ζωή της Κρακοβίας με πολλά μπαράκια και clubs. Επιπλέον, εδώ βρίσκονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε: το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο της Παλαιάς Συναγωγής, αλλά και το πρωτότυπο Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας Μάνγκα.

    Τα Αλατωρυχεία Wieliczka

    travelgo.gr
    Μέσα στα αλατωρυχεία της Wielizka (πηγή: Shutterstock)

    Οργανώστε μια εκδρομή στα Αλατορυχεία Wieliczka, που απέχουν μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Κρακοβίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες. Σε μια εντυπωσιακή υπόγεια διαδρομή τριών χιλιομέτρων θα δείτε στοές, δωμάτια και παρεκκλήσια με ανάγλυφες διακοσμήσεις σκαλισμένες σε τοίχους από αλάτι (www.wieliczka-saltmine.com).

    Επίσκεψη στο Άουσβιτς

    travelgo.gr
    Η είσοδος του Άουσβιτς (πηγή: Shutterstock)

    Ένα ταξίδι στην Κρακοβία δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χλμ. δυτικά της πόλης. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θλιβερό μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Άουσβιτς έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα τεράστιο μουσείο. Το μουσείο περιλαμβάνει δύο μέρη του συγκροτήματος των στρατοπέδων: το κύριο στρατόπεδο (Άουσβιτς Α΄) στο Οσβιέτσιμ και το στρατόπεδο Μπίρκεναου (Άουσβιτς Β΄) στο Μπζεζίνκα, τα εδάφη των οποίων εκτείνονται σε μια έκταση 1.910 στρεμμάτων (www.auschwitz.org).

    Κρακοβία: Τι θα δοκιμάσετε

    travelgo.gr
    Τα zapiekanka είναι ίσως το καλύτερο street food της Πολωνίας (πηγή: Shutterstock)

    Στην Παλιά Πόλη, αλλά και στις περιοχές Kazimierz και Podgórze, θα βρείτε πλήθος εστιατορίων για να δοκιμάσετε την ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα. Αξίζει να επισκεφθείτε ένα milk bar (παραδοσιακά μαγαζιά με καφέ και φαγητό) για να δοκιμάσετε pierogi (χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά) και kielbaski (λουκάνικα). Οι σούπες borsch, το zurek (ξινή σούπα με λουκάνικο και βραστό αυγό) και το bigos (κρέας μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί) είναι μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Το απόλυτο street food για να απολαύσετε στις βόλτες σας είναι ένα zapiekanka (ανοιχτή, ψημένη μπαγκέτα με λιωμένο τυρί και ό,τι άλλο προσθέσετε από πάνω) που μπορείτε να δοκιμάσετε σε κάποια από τις καντίνες της πόλης.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider