Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 24.7°C
    Clear

    Μαρακές: Εξερευνώντας τη μαγευτική «Κόκκινη Πόλη»

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μαρακές: Εξερευνώντας τη μαγευτική «Κόκκινη Πόλη»

    Ο λαβύρινθος της Μεδίνας, τα πολύχρωμα παζάρια, οι γεύσεις, τα ριάντ και όλοι οι λόγοι για να λατρέψετε την «Κόκκινη Πόλη» του Μαρόκου.

    Ένα εξωτικό μείγμα από χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Μια πόλη βγαλμένη από τις «Χίλιες και Μία Νύχτες, που ασκούσε πάντα ακαταμάχητη έλξη σε ελεύθερα πνεύματα, καλλιτέχνες και αριστοκράτες ταξιδιώτες. Φιλόξενη και κοσμοπολίτικη. Αυτό είναι το Μαρακές. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, μετά την Καζαμπλάνκα, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στη σκιά της οροσειράς του Άτλαντα. Είναι γνωστή και ως «Κόκκινη Πόλη» λόγω του χρώματος που κυριαρχεί στα κτήρια και στα τείχη της.

    Τα ριάντ (ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά με περίτεχνη διακόσμηση), οι πανέμορφοι κήποι, ο λαβύρινθος της Μεδίνας και τα παζάρια στήνουν ένα εξωτικό σκηνικό - πρόκληση για όλες τις αισθήσεις. Κι αν θέλετε να ανακαλύψετε τη σύγχρονη πλευρά της πόλης, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ολοζώντανη συνοικία Gueliz, η οποία είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα, μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ με νεανική ατμόσφαιρα.

    Τι θα δείτε στο Μαρακές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μεδίνα: Το πιο αυθεντικό μέρος της πόλης. Η Μεδίνα αποτελεί το ιστορικό κέντρο του Μαρακές και από το 1985 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιά της Unesco. Τα τείχη της, που αγγίζουν σε περίμετρο τα 19 χιλιόμετρα, κλείνουν μέσα τους έναν μαγευτικό λαβύρινθο χρωμάτων και αρωμάτων. Πάνω από 10.000 μικρομάγαζα, ταξινομημένα σε κατηγορίες, σε κάνουν να λαχταράς παθιασμένα πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ να αγοράσεις. Στα σκεπαστά σοκάκια των σουκ θα βρείτε ό,τι βάζει ο νους σας - από βερβερίνικα χαλιά, παραδοσιακά κεραμικά, δουλεµένα στο χέρι φανάρια και φανταχτερά πασούμια μέχρι μπαχάρια και χουρμάδες. Το παζάρι είναι ο μόνος κανόνας που επικρατεί εδώ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Jemaa el-Fnaa: Στην καρδιά της Μεδίνας θα συναντήσετε την πλατεία - σύμβολο της πόλης, την αχανή Jemaa el-Fnaa. Όταν πέφτει το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά και μετατρέπεται σε ένα χαοτικό πανυγήρι διασκέδασης και φαγητού, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Καθημερινά εκατονάδες ντόπιοι και ξένοι συναντιούνται εδώ, σε έναν παράξενο μικρόκοσμο με μουσικούς, γητευτές φιδιών, μαϊμούδες που χορεύουν, παραμυθάδες, χαρτορίχτρες, belly dancers και δεκάδες πάγκους που προσφέρουν από ξερά φρούτα μέχρι ψητά ψάρια, κεφαλάκια αρνιού και σαλιγκάρια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τέμενος Κουτούμπια: Σύμβολο του Μαρακές, το Τέμενος Κουτούμπια είναι τζαμί που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ ο επιβλητικός µιναρές του (ύψους 77 µ.) το κάνει ορατό σχεδόν απ' όλη την πόλη. Η είσοδος σε μη μουσουλμάνους δεν επιτρέπεται, αλλά η φωνή του ιμάμη την ώρα του δειλινού θα σας μείνει αξέχαστη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τάφοι των Σααντί: Το μαυσωλείο της δυναστείας των Σααντί, χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα, ανακαλύφθηκε το 1917 τυχαία και δημιουργήθηκε ένας διάδρομος για να διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κήποι Μαζορέλ: Δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο ζωγράφο Louis Majorelle, ενώ αργότερα πέρασαν στα χέρια του Yves Saint Laurent. Μια όαση από φοινικόδεντρα, κάκτους, βουκαμβίλιες, λίμνες και συντριβάνια - ό,τι πρέπει για βόλτα απολαμβάνοντας την πανδασία των χρωμάτων και των φυτών. Δίπλα βρίσκεται το Μουσείο Yves Saint Laurent σε ένα κτήριο καταπληκτικής αρχιτεκτονικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Palais Dar Si Said: Παλάτι του 19ου αιώνα που έχει μετατραπέι σε μουσείο, με μια υπέροχη συλλογή από μαροκινά έργα λαϊκής τέχνης και μια από τις ωραιότερες εσωτερικές αυλές.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    El Badi Palace: «Θαύμα» σημαίνει το όνομα αυτού του παλατιού του 16ου αιώνα, που φτιάχτηκε με βάση τα ανάκτορα της Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Σήμερα διασώζονται μόνο ψηλά τείχη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Musée de Marrakech: Eπισκεφθείτε το Μουσείο του Μαρακές για να πάρετε µια καλή γεύση από την τέχνη και την ιστορία του τόπου.

    Οι γεύσεις

    Η μαροκινή κουζίνα είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι αρωμάτων και χρωμάτων. Κορυφαίο μαροκινό παραδοσιακό πιάτο είναι το ταζίν – κρέας (µοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο) που µαγειρεύεται έως και έξι ώρες σφραγισµένο σε κωνικό κεραµικό σκεύος, μέχρι να μελώσει.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δοκιμάστε επίσης τα briouat (πιτούλες γεμιστές κυρίως με κοτόπουλο), τα merguez (πικάντικα λουκάνικα) και τη harira (κρεατόσουπα με κόκκινη φακή). Από τα γλυκά ξεχωρίζει το M’hanncha ή αλλιώς το «φίδι του Μαρόκου», σιροπιαστό γλυκό με πάστα αμυγδάλου.

    Για αυθεντική μαροκινή κουζίνα σας προτείνουμε τα εστιατόρια Αl Fassia, Le Jardin και Chez Chegrouni, ενώ για πιο δημιουργικές γεύσεις σημειώστε το Nomad, το Terrasse des Epices και το Plus 61.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα οπωσδήποτε και η δοκιμή του περίφημου μαροκινού τσαγιού με μέντα που αποτελεί το πιο παραδοσιακό ρόφημα της χώρας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider