Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Ιωάννινα
  Thu 17.8°C
  Clouds

  Δρακόλιμνες: Τρεις εντυπωσιακές αλπικές λίμνες της Ελλάδας και οι θρύλοι τους

  BEST OF
  Κείμενο: Travelgo Team
  Δρακόλιμνες: Τρεις εντυπωσιακές αλπικές λίμνες της Ελλάδας και οι θρύλοι τους

  Η ανάβαση στις μαγευτικές αλπικές λίμνες των ελληνικών βουνών είναι μια μοναδική εμπειρία για τους πεζοπόρους και τους λάτρεις της φύσης. Δείτε τρεις από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές δρακόλιμνες της Ελλάδας

  Αν φτιάχναμε μια λίστα με τα ομορφότερα ορεινά τοπία της Ελλάδας, οι μαγευτικές δρακόλιμνες θα ήταν σίγουρα ανάμεσα σε αυτά. Αυτές οι αλπικές λίμνες που βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές, κυρίως στην Ήπειρο, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, καθηλώνουν τον επισκέπτη που έχει την τύχη να τις δει από κοντά.

  Οι μυθικές «λίμνες των δράκων» αποτελούν πόλο έλξης για πεζοπόρους, ορειβάτες και ταξιδιώτες που θέλουν γίνουν ένα με τη φύση, ενώ οι θρύλοι και οι ιστορίες που τις συνοδεύουν εξάπτουν τη φαντασία. Η καταλληλότερη εποχή για να τις επισκεφθεί κανείς είναι προς το τέλος της άνοιξης, όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια, αλλά και το φθινόπωρο. Πάμε να δούμε τις τρεις πιο γνωστές και εντυπωσιακές δρακόλιμνες της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμη:

  Ταξίδι στις μυθικές δρακόλιμνες της Ελλάδας

  Δρακόλιμνη Τύμφης

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Από το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια ξεκινά ένα από τα διασημότερα πεζοπορικά μονοπάτια της Ηπείρου, το οποίο οδηγεί στη Δρακόλιμνη Τύμφης, ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς με καταπληκτική πανοραμική θέα των γύρω βουνοκορφών. Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη µυθική δρακόλιµνη. Η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή για τους αλπικούς τριτώνες που φιλοξενεί στα κρυστάλλινα νερά της, ένα σπάνιο είδος αμφίβιας σαύρας.

  Σύμφωνα με το μύθο, στη Δρακολίμνη της Τύμφης και στην «αντίπαλό» της, τη Δρακολίμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους. Οι δράκοι λέγεται ότι εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλον και για τον λόγο αυτό, οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα και άσπρες πέτρες, ενώ αντίστοιχα οι όχθες της λίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα και μαύρες πέτρες.

  Δρακόλιμνη Σμόλικα

  travelgo.gr
  Πηγή: Shutterstock

  Εξίσου όμορφη είναι η Δρακόλιμνη του Σμόλικα (ή Λύγκα), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μέτρων κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (2.637 μ.). Η έκταση της κυμαίνεται από 4 μέχρι 6 στρέμματα, η περίμετρος της φτάνει τα 310 μέτρα, ενώ όπως την κοιτάει κανείς από ψηλά έχει σχήμα καρδιάς. Ο πυθμένας της κοκκινίζει, όμως η λίμνη γενικά έχει γαλάζιο χρώμα. Το μονοπάτι για τη δρακόλιμνη ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή (περίπου 27 χλμ. από την Κόνιτσα) και περνάει μέσα από υπέροχα δάση από μαύρα πεύκα, οξιές και έλατα.

  Εδώ, η εκδοχή του μύθου λέει ότι νικητής στη μάχη μεταξύ των δύο δράκων βγήκε ο δράκος του Σμόλικα, καθώς δεν πετούσε βράχια όπως εκείνος της Γκαμήλας (Τύμφης) αλλά μεγάλους σβώλους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο αντίπαλός του και έτσι, φοβερά διψασμένος, ήπιε τόσο πολύ νερό που πέθανε.

  Δρακόλιμνη Γράμμου (Γκιστόβα)

  Στον Γράμμο, το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και το Βόρα (Καϊμακτσαλάν), ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των ελληνοαλβανικών συνόρων και σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, η Γκιστόβα. Η ανάβαση σε αυτή την απόμακρη λίμνη είναι μια πρόκληση για κάθε πεζοπόρο και ορειβάτη. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.380 μ. και απέχει 39 χλμ. από το Επταχώρι του νομού Καστοριάς. Ο μύθος μιλάει για έναν καλόκαρδο δράκο που όμως οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να διώξουν. Έτσι, τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Από τα δάκρυα του πικραμένου δράκου σχηματίστηκε η λίμνη.

  Διαβάστε ακόμη:

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider