Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.8°C
    Clouds

    Τζια: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία μια ανάσα από την Αθήνα

    ΚΕΑ (ΤΖΙΑ)
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τζια: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία μια ανάσα από την Αθήνα

    Με υπέροχες παραλίες, μαγευτικά τοπία και μια πανέμορφη Χώρα, μόλις μία ώρα από την Αττική, η Τζια είναι ο ιδανικός προορισμός για μια απόδραση εξπρές στις Κυκλάδες.

    Αν ψάχνετε ένα κοντινό στην Αθήνα νησί, που να συνδυάζει φυσική ομορφιά, αυθεντικότητα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, για τις καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αλλά και για πολυήμερες διακοπές, τότε η Κέα, γνωστή και ως Τζια, είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Θα πάρετε το καράβι από το Λαύριο και σε μία μόλις ώρα θα βρεθείτε στο πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα και λιμάνι του η Κορησσία.

    Φτάνοντας στην Τζια έχετε πολλά για να ανακαλύψετε: μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, χτισμένη πάνω σε δύο λόφους, κοσμοπολίτικα θέρετρα στα οποία αγκυροβολούν γιοτ, μοναδικά αξιοθέατα, λιθόστρωτα μονοπάτια που διανύουν όλο το νησί, οργανωμένες παραλίες αλλά και απόκρυφα ακρογιάλια με κρυστάλλινα νερά.

    Ιούλιδα: Η πανέμορφη Χώρα του νησιού

    travelgo.gr
    Η Ιουλίδα είναι μία από τις πιο γοητευτικές Χώρες των Κυκλάδων (πηγή: Shutterstock)

    Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, η Χώρα της Κέας είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Η Ιουλίδα είναι προστατευόμενος οικισμός, αφού χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιουλίδας - μίας από τις τέσσερις πόλεις του νησιού. Ετοιμαστείτε για βόλτες σε έναν γραφικό οικισμό με παραδοσιακά λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια με λευκά πλατύσκαλα, στεγάδια (σκεπαστές μικρές στοές), πολυάριθμα εκκλησάκια και διάσπαρτα μαγαζάκια. Στην πλατεία της Ιουλίδας δεσπόζει το ιστορικό δημαρχείο, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από έναν επιβλητικό­ βράχο πάνω στα χαλάσματα του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του σίλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

    travelgo.gr
    Το παλιό δημαρχείο στην πλατεία της Ιουλίδας (πηγή: Shutterstock)

    Στον ανήφορο προς την πλατεία της Χώρας βρίσκεται το Αρχαιολογικό μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια βορειοανατολικά της πόλης, θα βρείτε και τον περίφημο Λέοντα της Κέας. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων.

    Βόλτα στην Αρχαία Καρθαία

    travelgo.gr
    Η Αρχαία Καρθαία ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Στην Τζια υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι με σημαντικότερο την Αρχαία Καρθαία. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού. Στην Αρχαία Καρθαία θα φτάσετε μόνο με βαρκάκι ή πεζοπορώντας. Η ακρόπολη, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περιβάλλεται από ένα πολυγωνικό τείχος πλάτους 1,20-1,50 μ. και σωζόμενου ύψους 12 μ. Στο νότιο τμήμα της έχουν εντοπιστεί τα σημαντικότερα μνημεία, όπως τα θεμέλια των προπυλαίων, ο ναός της Αθηνάς και ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Μετά την επίσκεψή σας στην Αρχαία Καρθαία, κάντε μια βουτιά στον όρμο Πόλες και στην παραλία Καλησκιά.

    Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Καστριανής

    travelgo.gr
    Η θέα από το Μοναστήρι της Καστριανής κόβει την ανάσα (πηγή: Shutterstock)

    Θεαματικά χτισμένο, πάνω από το Αιγαίο, το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής είναι ένα μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας, αλλά κι ένα σημείο που προσφέρει απέραντη θέα στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1699 μια δυνατή λευκή αχτίνα φωτός στον απότομο λόφο Καστρί οδήγησε τους κατοίκους και τους βοσκούς της περιοχής σε μια μικρή σπηλιά. Εκεί, είδαν σκεπασμένη με λίγο χώμα χριστιανική εικόνα που απεικόνιζε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι πιστοί θεώρησαν το ιερό και πολύτιμο εύρημα ως μια θεία υπόδειξη για το πού έπρεπε να χτιστεί ένας ναός προς τιμή της Παναγίας κι έτσι αποφάσισαν ξεκινήσουν την κατασκευή του παρότι το σημείο ήταν αρκετά δύσβατο.

    Βουτιά στις παραλίες της Τζιας

    travelgo.gr
    Η παραλία του Οτζιά είναι η μεγαλύτερη του νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Άλλες οργανωμένες, άλλες με άγρια ομορφιά και άλλες κρυμμένες και με δύσκολη πρόσβαση (από μονοπάτι, χωματόδρομο ή μόνο με σκάφος), οι παραλίες της Κέας θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μόλις μία ώρα από την Αττική. Η παραλία του Οτζιά στα βόρεια είναι η μεγαλύτερη του νησιού. Η υπέροχη αμμουδιά, τα ρηχά νερά και τα αρμυρίκια κατά μήκος της ακτής, την καθιστούν μία από τις πιο αγαπημένες των επισκεπτών.

    travelgo.gr
    Όμορφη είναι και η αμμουδερή παραλία Ξύλα (πηγή: Shutterstock)

    Οι οικογένειες προτιμούν την αμμουδερή παραλία της Κορησσίας και τη μεγάλη παραλία στις Ποίσσες. Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού είναι ο Κούνδουρος και τα αμμουδερά Ξύλα. Το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι είναι λίγο πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο.

    Πεζοπορία στην Τζια

    travelgo.gr
    Η Τζια έχει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών (πηγή: Shutterstock)

    Στην Τζια υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα λιθόστρωτα, που θα σας δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον φυσικό πλούτο και την ιστορία του νησιού. Το καλοδιατηρημένο δίκτυο μονοπατιών του νησιού περιλαμβάνει 12 διαδρομές. Διασχίζοντας αυτά τα μονοπάτια, ο επισκέπτης περνά μέσα από δάση με βελανιδιές και συναντά παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές και γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας σε μικρούς όρμους και σε υπέροχες παραλίες. Από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από την Ιουλίδα, περνάει από το άγαλμα του Λέοντα και καταλήγει στην παραλία του Οτζιά, καθώς και αυτή που οδηγεί από την Ιουλίδα στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Χτισμένη σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Κέας, στην καρδιά του οικισμού του Κούνδουρου, η ολοκαίνουργια πολυτελής Villa Kouneli προσφέρει απεριόριστη θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, σε ένα ήσυχο και πολύ άνετο ιδιωτικό περιβάλλον.
    • Στην κορυφή της Ιουλίδας σάς περιμένει το Kea Village, ένα καταφύγιο ηρεμίας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Όλες οι σουίτες και οι βίλες έχουν μοναδική θέα στη Χώρα της Κέας και τη θάλασσα.
    • Το Ελαιών Αpartments αποτελείται από πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία θα σας προσφέρουν μια ξέγνοιαστη διαμονή, 500 μέτρα μακριά από το λιμάνι της Κορησσίας.
    • Το boutique ξενοδοχείο Kea Bliss σας περιμένει στην Κορησσία, απέναντι από το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, για να σας προσφέρει μια πολυτελή, χαλαρωτική και άνετη διαμονή.
    • Τo Aegean View Seaside Rooms & Studios Kea βρίσκεται σε μια πολύ ωραία τοποθεσία στο λιμάνι της Κορησσίας, μπροστά στη θάλασσα, μόλις 50 μέτρα από το σημείο που θα κατεβείτε από το πλοίο.
    • Το ξενοδοχείο Καρθαία είναι χτισμένο πάνω στον παραλιακό δρόμο στην αρχή της αμμουδιάς του Αγ. Γεωργίου και προσφέρει ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον.
    • Μια καλή επιλογή είναι και το United Europe, μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Κορησσία, σε απόσταση 400 μ. από το λιμάνι.


    ΦΑΓΗΤΟ

    • Το Oikos Kea στην Κορησσία είναι ένα από τα πιο ωραία all day στέκια του νησιού, με θέα στη θάλασσα και ξεχωριστές γευστικές προτάσεις που μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ.
    • Στην Κορησσία υπάρχει το Στέκι του Στρογγύλη με καλό φαγητό και θέα στο λιμάνι.
    • Στο Στέκι στην Ιουλίδα θα βρείτε εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό και υπέροχη θέα.
    • Στο εστιατόριο «Το Σπίτι στη Χώρα», στην πλαγιά του Kea Village, τα πιάτα από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες και τοπικά προϊόντα, συνοδεύονται με μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.
    • Στο Βουρκάρι, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά θα πάτε στον φημισμένο Αρίστο και στη Στροφή του Μίμη που βγάζει τραπεζάκια πάνω στην άμμο.
    • Στο Εξοχικό της Μαργαρίτας στις Ποίσσες θα βρείτε κλασική ελληνική κουζίνα με προτάσεις σε μαγειρευτά, αλλά και σούβλα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider