Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Kýthnos
    Fri 16.3°C
    Clouds

    Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες

    ΚΥΘΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες

    Κοντά στην Αθήνα αλλά και μακριά από όλα, η Κύθνος είναι ιδανικός προορισμός για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού αλλά και για μεγαλύτερες διακοπές απόλυτης χαλάρωσης.

    Χρειάζεστε μόλις δύο ώρες από το Λαύριο και τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά για να βρεθείτε σε αυτό το νησί των Κυκλάδων που θα σας κερδίσει με την απλότητα και τη μοναδική ομορφιά του. Αν ονειρεύσετε διακοπές απόλυτης χαλάρωσης σε ένα νησί με μαγικά κυκλαδίτικα τοπία, αμέτρητες παραλίες με πεντακάθαρα αιγαιοπελαγίτικα νερά, ολόλευκα ξωκλήσια και παραδοσιακούς οικισμούς - στολίδια, τότε η Κύθνος είναι ο προορισμός σας. Αν την επισκεφτείτε μια φορά, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψετε.

    Η γραφική Χώρα της Κύθνου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Χώρα της Κύθνου ή Μεσσαριά, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Μικρές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμα μαγαζιά, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό με αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα. Εδώ θα δείτε εκκλησίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα, που χρονολογείται από το 1613, εκείνος του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού.

    Η ιδιαίτερη Δρυοπίδα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό Δρυοπίδα αξίζει αναμφίβολα μια επίσκεψη. Ανήκει στις Κυκλάδες, αλλά δεν θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό. Αθέατη από τη θάλασσα, η Δρυοπίδα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, 8 χλμ. από τη Xώρα και είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στους Δρύοπες, τους πρώτους, σύμφωνα με την παράδοση, κατοίκους του νησιού. Εδώ τα κτίσματα έχουν κεραμιδένιες στέγες, καθώς το χωριό έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. Τα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού είναι πραγματικός λαβύρινθος. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, τις παλιές εκκλησίες και τις όμορφες μικρές πλατείες. Στο νότιο άκρο του χωριού θα συναντήσετε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κύθνου, το οποίο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλακτίτες. Η επίσκεψη σε αυτό θα σας προσφέρει μια αναπάντεχη νότα δροσιάς.

    Η Παναγία Κανάλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η περιοχή της Κανάλας φημίζεται ως το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού. Εκεί, σκαρφαλωμένο σε βράχο είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας, της προστάτιδας του νησιού και ενός από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος των Κυκλάδων. Ο ναός χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα ανασύρθηκε από τα δίχτυα ψαράδων στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο.

    Τα παραθαλάσσια Λουτρά με τις ιαματικές πηγές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το δεύτερο όνομα της Κύθνου είναι Θερμιά και οφείλεται στις ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά, που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Η δεύτερη, η πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

    Οι παραδεισένιες παραλίες

    travelgo.gr
    Κολώνα (πηγή: Shutterstock)

    Η Κύθνος έχει αμέτρητες παραλίες για όλα τα γούστα - ερημικές κοσμοπολίτικες, παραλίες με άμμο ή βότσαλο. Η Κολώνα είναι η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου και μία από τις πιο εντυπωσιακές των Κυκλάδων. Η λωρίδα αμμουδιάς που συνδέει την ακτή της Κύθνου με τη βραχονησίδα του Αγίου Λουκά δημιουργεί δύο πανέμορφες και απάνεμες παραλίες δεξιά και αριστερά. Η παραλία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και η πρόσβαση μετά την Απόκρουση γίνεται μέσω ενός σχετικά δύσβατου χωματόδρομου. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε καλό είναι να φτάσετε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

    travelgo.gr
    Απόκρουση (πηγή: Shutterstock)

    Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, θα συναντήσετε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση, τις μόνες οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν ψιλή άμμο και είναι πολυσύχναστες. Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνετε στον κόλπο των Λουτρών. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης με τον γραφικό οικισμό, το Αρκούδι και το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά θα βρείτε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Άγιο Σώστη.

    travelgo.gr
    Άγιος Σώστης (πηγή: Shutterstock)

    Ζογκάκι, Νάουσα, Κουρί, Άγιος Στέφανος, Αη Γιάννης, Βασιλικά, Καλό Λιβάδι, Μεγάλη Άμμος, Αμμουδάκι και Γαϊδουρόμαντρα είναι μερικές ακόμα επιλογές για ατελείωτες βουτιές.

    Διαμονή

    • Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Επισκοπής, το Amal Kythnos Suites, ένα συγκρότημα με σουίτες και διώροφες βίλες, αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες που αναζητούν ένα καλαίσθητο καταφύγιο χαλάρωσης στο νησί.
    travelgo.gr
    Amal Kythnos Suites
    • Το Simousi Villas βρίσκεται στην περιοχή Σιμουσί, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μπροστά στη θάλασσα και αποτελείται από τρεις πολυτελείς βίλες, πλήρως εξοπλισμένες με όλα όσα χρειάζεστε για ονειρεμένες διακοπές.
    • Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα της Κύθνου, το Chora Kythnos Suites είναι ένα κομψό καταφύγιο με υπέροχη θέα στο μοναδικής ομορφιάς τοπίο.
    • Με κύρια χαρακτηριστικά την πέτρα, την ψάθα και το ξύλο, το Kozadinos Art Suites εκπληρώνει το όνειρο κάθε επισκέπτη που αναζητά έναν ξεχωριστό χώρο αναζωογόνησης και ηρεμίας στη Χώρα της Κύθνου.
    • Στα Λουτρά της Κύθνου, μόλις 100 μ. από την παραλία, το Kythnos Bay Hotel προσφέρει άνετα και καλαίσθητα δωμάτια με minimal διακόσμηση.
    • Ο παραδοσιακός ξενώνας Κοντσέτα βρίσκεται στις παρυφές του λιμανιού του Μέριχα, μόλις 20 μέτρα από την αποβάθρα. Από τη βεράντα του δωματίου σας θα απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

    Φαγητό

    • Σε ένα όμορφο νησιώτικο σκηνικό στη Χώρα της Κύθνου, το Στέκι του Ντέτζη σερβίρει πολλά ορεκτικά, ψητά της ώρας και νόστιμα μαγειρευτά.
    • Must στάση στη Χώρα και η Μαργιώρα, ένα εστιατόριο, wine-cocktail bar και delicatessen που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό αρχοντικό του 1866. Εδώ θα απολαύσετε από τον καφέ και το πρωινό σας μέχρι νόστιμα και δημιουργικά πιάτα με κυκλαδίτικες πρώτες ύλες.
    • Στο εστιατόριο Όστρια στον Μέριχα θα βρείτε πάντα φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, τα οποία θα απολαύσετε δίπλα στα αραγμένα σκάφη.
    • Από το 1981, η οικογενειακή ταβέρνα Αρχιπέλαγος στην Παναγία Κανάλα σερβίρει σπιτικό φαγητό με αγνά τοπικά υλικά.
    • Στη Δρυοπίδα αξίζει να δοκιμάσετε το φαγητό στο Χάρτινο Καράβι. Ο σεφ Αλέξανδρος Αγγελής ετοιμάζει μοναδικά πιάτα με σύγχρονες πινελιές και ντόπια υλικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα καταπληκτικά μαγειρευτά στο οινομαγειρείο «Η Πελέγρα».
    • Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στον κόλπο της Αγίας Ειρήνης δίπλα στα Λουτρά, το εστιατόριο Άριας σερβίρει φρέσκα ψάρια και καλοφτιαγμένα πιάτα θαλασσινών σε τραπέζια δίπλα στη θάλασσα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider