Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Fri 11.9°C
    Clear

    Κυπαρισσία: Η ήρεμη δύναμη της Μεσσηνίας

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κυπαρισσία: Η ήρεμη δύναμη της Μεσσηνίας

    Μια γραφική παραθαλάσσια πόλη, ένα κάστρο με μαγευτική θέα στο Ιόνιο, χρυσές δαντελωτές ακτές, φαράγγια, καταρράκτες και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι. Ανακαλύψτε την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, έναν καλοκαιρινό προορισμό για ήρεμες διακοπές

    Η Μεσσηνία έχει πολλές όμορφες παραθαλάσσιες γωνιές, με επιβλητικά κάστρα που ατενίζουν το Ιόνιο και εξαιρετικές παραλίες για εκείνους που το καλοκαίρι προτιμούν διακοπές με το αυτοκίνητο. Μία από αυτές είναι και η Κυπαρισσία, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού.

    Αυτή η παραθαλάσσια πόλη είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, καθώς απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω (γνωστό και ως «Ψυχρό») έως τα νερά του Ιονίου. Η Κυπαρισσία απέχει περίπου 250 χλμ. από την Αθήνα και όποιος την επισκεφθεί θα έχει την ευκαιρία να δει πολλά αξιόλογα μέρη, να χαλαρώσει σε υπέροχες αμμουδερές παραλίες και να απολαύσει ωραίες γεύσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η παλιά πόλη και το κάστρο

    travelgo.gr
    Το κάστρο που δεσπόζει πάνω από την παλιά πόλη είναι το σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας (πηγή: Shutterstock)

    Η γραφική κωμόπολη που βλέπει στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και στενά καλντερίμια, και τη Νέα ή Κάτω Πόλη με κέντρο της το λιμάνι. Στη βόλτα σας στην παλιά πόλη θα δείτε ωραία αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνες βρύσες, την πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο, το ναό της Αγίας Τριάδας και το Μεγάλο Καλντερίμι στην καρδιά της παλιάς αγοράς.

    travelgo.gr
    Ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο της Κυπαρισσίας (πηγή: Shutterstock)

    Ωστόσο, το Κάστρο της Αρκαδιάς (γνωστό και ως Κάστρο των Γιγάντων) είναι αυτό που κλέβει την παράσταση και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Παλιά Πόλη και μαγεύει με την υπέροχη θέα του στο Ιόνιο - δεν ονομάζεται τυχαία «μπαλκόνι της Κυπαρισσίας». Χτίστηκε από τους Φράγκους στα θεμέλια ενός παλιότερου βυζαντινού φρουρίου, που είχε θεμελιωθεί πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Το κάστρο περιτριγυριζόταν από τέσσερις πύργους, ενώ σώζεται μέχρι σήμερα ο Πύργος του Ιουστινιανού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αξίζει η βόλτα μέχρι το κάστρο αργά το απόγευμα για να δείτε τον ήλιο να χάνεται στα βάθη του Ιονίου. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος πολιτικός Ζώρζ Κλεμανσώ χαρακτήρισε αυτό το ηλιοβασίλεμα ως το ωραιότερο που είχε δει στα ταξίδια του όταν επισκέφτηκε την πόλη για να εγκαινιάσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο.

    Μη χάσετε

    travelgo.gr
    Στο φαράγγι της Νέδας (πηγή: Shutterstock)
    • Μόλις 8 χλμ. βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου» για τον πλούτο των ευρημάτων του. Στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1960 βρέθηκαν τρεις θολωτοί τάφοι, χρυσά κύπελλα και αγγεία της εποχής.
    • Από τη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι με τους σταλακτίτες. Μια διαδρομή μέσα στο πράσινο και τα νερά, με σύντομη διάρκεια (30 λεπτών περίπου),που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας.
    • Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, λίγα μόλις λεπτά από την πόλη εκβάλλει ο ποταμός Νέδα, το φυσικό σύνορο της Μεσσηνίας με την Ηλεία. Στο πέρασμά του το ποτάμι διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα, καταρράκτες και μικρές φυσικές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά. Ο πιο εύκολος τρόπος για να πάτε στους καταρράκτες της Νέδας είναι από το χωριό Πλατάνια (20 χλμ. από την Κυπαρισσία).

    Παραλίες για όλα τα γούστα

    travelgo.gr
    Η παραλία Αη Λαγούδης (πηγή: Shutterstock)

    Υπέροχες παραλίες με βαθιά, καθαρά νερά και απλόχωρες χρυσαφένιες αμμουδιές σάς περιμένουν γύρω από την Κυπαρισσία. Τις πανέμορφες παραλίες του Κυπαρισσιακού προτιμούν και οι χελώνες καρέτα-καρέτα για τις φωλιές τους. Αν σας αρέσουν οι οργανωμένες παραλίες, επισκεφθείτε τον Αη-Λαγούδη, τον Καρτελά και το Σανί. Άλλες παραλίες που ξεχωρίζουν στην περιοχή είναι το Στόμιο με το μικρό ποτάμι που χύνεται στο Ιόνιο, το Καλό Νερό, η παραλία Ελαία, η παραλία του Αγιαννάκη αλλά και ο Λαγκούβαρδος που αποτελεί στέκι των windsurfers.

    Κοντινές εκδρομές

    Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, η Κυπαρισσία αποτελεί ιδανική βάση - αφετηρία για πολλές ημερήσιες εκδρομές. Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται η ξακουστή παραλία Βοϊδοκοιλιά, η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη με τα κάστρα τους. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας και την Αρχαία Ολυμπία.

    Διαμονή

    • Το Natura Club Hotel & Spa είναι ένας μικρός οικισμός εναρμονισμένος απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, πάνω σε ένα λόφο που βλέπει στο γαλάζιο του Ιονίου, μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Κυπαρισσίας. Διαθέτει πισίνα, εστιατόριο, μπαρ και spa center.
    • To Apollo Resort Art, στην περιοχή Φαρμάκα-Καρτελάς, μέσα σε έναν απέραντο ελαίωνα και 200 μ. από την παραλία Τρύπες, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «Art Hotels» και διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες εξαιρετικής αισθητικής.
    • Μια καλή επιλογή στην Κυπαρισσία είναι το Kyparissia Beach Hotel, που βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια τοποθεσία, μπροστά ακριβώς στο λιμάνι της με την ωραία μαρίνα.

    Φαγητό

    • Στην Παλιά Αγορά στην Άνω Πόλη για δημιουργικά παραδοσιακά πιάτα.
    • Στο οινομεζεδοπωλείο Παλιόπραμα για νόστιμους μεζέδες - δοκιμάστε οπωσδήποτε τους κεφτέδες.
    • Στον Παλιό Νερόμυλο στους Μύλους (2 χλμ. από την Κυπαρισσία) για υπέροχο πρωινό με διάφορα τοπικά προϊόντα. Ο νερόμυλος του Κατσαπρόκου ή Μαυρογένη, ένα διατηρητέο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου, αναστηλώθηκε με σεβασμό στην ιστορία του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο και μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider