Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Fri 16.9°C
    Clouds

    Νέδα: Το θηλυκό ποτάμι με τους εξωτικούς καταρράκτες

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νέδα: Το θηλυκό ποτάμι με τους εξωτικούς καταρράκτες

    Η Νέδα, το πιο γνωστό ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα, αποτελεί έναν «θησαυρό» φυσικής ομορφιάς στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Η διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης

    Η Νέδα αποτελεί ένα από τα διαμάντια της ελληνικής φύσης και ένα από τα πολλά «μυστικά» της Πελοποννήσου. Ρέει στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και είναι το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα.

    Στο πέρασμά του το ποτάμι διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με υπέροχους καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά. Λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του τοπίου, η πεζοπορία στη Νέδα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Καταρράκτες Νέδας: Ένα μαγευτικό τοπίο της Πελοποννήσου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας κρύβεται ο παράδεισος της Νέδας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και μία από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους (η Αράπιτσα στη Νάουσα και η Έρκυνα στη Λιβαδειά είναι δύο ακόμη γνωστά «θηλυκά» ποτάμια). Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και αφότου διανύσει 32 χιλιόμετρα εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως, κοντά στο χωριό Ελαία. Το ποτάμι ακολουθεί μια μαγευτική διαδρομή μέσα από στενά φαράγγια και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, με τα νερά να περνούν κάτω από πέτρινα γεφύρια και μέσα από σπηλιές και να δημιουργούν μια σειρά από καταρράκτες που καταλήγουν σε φυσικές πισίνες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το φαράγγι της Νέδας είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να το διασχίσετε με ασφάλεια. Σε κάποια σημεία μάλιστα, χρειάζεται ακόμα και κολύμπι στον ποταμό. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που διοργανώνουν εκδρομές για τη διάσχιση του φαραγγιού. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να διασχίσετε όλο το φαράγγι για να δείτε από κοντά τους υπέροχους καταρράκτες και τις φυσικές πισίνες της Νέδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock


    Η προσέγγιση στους καταρράκτες μπορεί να γίνει και από το χωριό Πλατάνια, από την πλευρά της Μεσσηνίας. Ο χωματόδρομος από το χωριό καταλήγει σε ένα πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του ποταμού. Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι για τους καταρράκτες (στην αρχή του μονοπατιού λειτουργεί και καντίνα). Μετά από περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας θα φτάσετε στον πρώτο μικρό καταρράκτη, ενώ πέντε λεπτά πιο κάτω βρίσκεται ο μεγάλος καταρράκτης που σχηματίζει μια μικρή μαγευτική λίμνη. Λίγο πριν το μεγάλο καταρράκτη υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας.

    Δείτε το βίντεο από τον nikos.tsiak

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider