Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 21.4°C
    Clear

    4 ορεινά χωριά για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 ορεινά χωριά για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις

    Η άνοιξη είναι προ των πυλών και τι καλύτερο από μια απόδραση μέσα στην καταπράσινη ορεινή φύση; Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι το Πήλιο και την Αρκαδία, βολτάρουμε σε τέσσερα πανέμορφα χωριά που είναι ιδανικά για τα πρώτα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα

    Μπορεί ο καιρός ακόμα να παραμένει χειμερινός, όμως η άνοιξη είναι μια ανάσα μακριά. Γιατί να μην την προϋπαντήσουμε στα ορεινά; Την άνοιξη τα ορεινά χωριά γίνονται καταπράσινα και είναι ιδανικά για να τα περπατήσεις μέχρι το τελευταίο σοκάκι τους, να καθίσεις στην πλατανοσκέπαστη πλατεία τους με τις ώρες, να απολαύσεις την ηρεμία του τόπου και να χαθείς στα μονοπάτια που απλώνονται γύρω τους.

    Αν είστε λάτρεις των ορεινών αποδράσεων, ακολουθήστε μας σε 4 υπέροχα χωριά στα Ζαγοροχώρια, στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στην Αρκαδία, που είναι ιδανικά για τις πρώτες αποδράσεις της άνοιξης.

    Διαβάστε ακόμη:

    4 πανέμορφα ορεινά χωριά για την άνοιξη

    Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Το Μικρό Πάπιγκο (πηγή: Shutterstock)

    Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα την άνοιξη. Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το ομορφότερο χωριό. Διασημότερα είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση, ατμόσφαιρα αλλά και περιπέτεια στη φύση.

    travelgo.gr
    Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, ένα από τα πιο μαγευτικά ορεινά τοπία της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί σταθερή αγάπη των ορειβατών, αφού από το χωριό ξεκινάει η διαδρομή μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές είναι εντυπωσιακή. Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο, μη χάσετε τις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος.

    Τσαγκαράδα, Πήλιο

    travelgo.gr
    Η Τσαγκαράδα έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες (πηγή: Shutterstock)

    Πουθενά αλλού στην Ελλάδα η θάλασσα δεν εναρμονίζεται τόσο ιδανικά με το βουνό όσο στο Πήλιο. H Τσαγκαράδα, περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, από την πλευρά του Αιγαίου, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, ενώ προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Είναι το χωριό που μπορεί να σε οδηγήσει στο δάσος για να ανακαλύψεις τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σε στείλει σε υπέροχες παραλίες.

    travelgo.gr
    Παλιό πέτρινο γεφύρι κοντά στην Τσαγκαράδα (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στον Αϊ-Γιάννη. Και όταν ανοίξει ο καιρός για τα καλά, με ορμητήριο σας την Τσαγκαράδα, μπορείτε να επισκεφθείτε τις φημισμένες παραλίες του Πηλίου όπως ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Πλάκα και το Παπά Νερό.

    Παύλιανη, Φθιώτιδα

    travelgo.gr
    Η είσοδος στο πανέμορφο πάρκο αναψυχής της Παύλιανης σηματοδοτείται από μια γέφυρα - πιάνο (πηγή: Shutterstock)

    Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, ένας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, σας περιμένει να τον ανακαλύψετε όλες τις εποχές του χρόνου. Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση σε συνδυασμό με αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος. Χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη και είναι χτισμένη παραδοσιακά με αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα και το ξύλο.

    travelgo.gr
    Καταπράσινα τοπία και τρεχούμενα νερά σας περιμένουν στην Παύλιανη (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό διαθέτει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Η είσοδος στο πάρκο σηματοδοτείται από μια γέφυρα - πιάνο που καθώς τη διασχίζεις παίζει μουσική! Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνετε για λίγο και εσείς παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones.

    Στεμνίτσα, Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα. Η Στεμνίτσα αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια.

    travelgo.gr
    Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα, η Mονή του Τιμίου Προδρόμου, σχεδόν κρεμασμένη στον κατακόρυφο βράχο, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Η πρόσβαση στη μονή απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου, γι’ αυτό καλό είναι να φοράτε κατάλληλα παπούτσια. Από το μονοπάτι που κατεβαίνει στον Λούσιο και διασχίζει το φαράγγι μπορείτε να φτάσετε στη Μονή Φιλοσόφου. Σε σημείο που η κοίτη στενεύει υπάρχει ένα μικρό γεφύρι που περνά στην απέναντι όχθη. Η Μονή Φιλοσόφου αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider