Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 15.1°C
    Clouds

    4 χιονοδρομικά κέντρα κοντά στην Αθήνα για εξόρμηση στα χιόνια

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 χιονοδρομικά κέντρα κοντά στην Αθήνα για εξόρμηση στα χιόνια

    Από τον Παρνασσό μέχρι τη Ζήρεια, το Μαίναλο και τον Χελμό, τα 4 πιο κοντινά στην Αθήνα χιονοδρομικά κέντρα μας περιμένουν για αποδράσεις σε λευκό φόντο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να τα επισκεφθείτε

    Έφτασε εκείνη η περίοδος του χρόνου που τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν την τιμητική τους και κάνουν τους λάτρεις του χιονιού να θέλουν να πάρουν τα βουνά. Οι πίστες είναι στρωμένες με φρέσκο χιόνι για να υποδεχθούν τους φανατικούς - και όχι μόνο - του σκι και των χειμερινών σπορ, ενώ τα χωριά κοντά στα χιονοδρομικά γεμίζουν με κόσμο που θέλει να απολαύσει τα ορεινά και ολόλευκα τοπία.

    Αν είστε από εκείνους που δεν θέλουν να απομακρυνθούν πολύ από την Αθήνα, είτε για μια μονοήμερη εκδρομή είτε για ένα χορταστικό Σαββατοκύριακο, τα παρακάτω χιονοδρομικά κέντρα είναι ιδανικά για εσάς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παρνασσός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών χιονοδρομικό της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640-2.260 μέτρων, στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα. Διαθέτει συνολικά 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από υψόμετρο 2.260 μ. και φτάνουν έως τα 1.640 μ. με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300 μ. έως 4 χλμ. Οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων θα βρείτε εδώ την πίστα που σας ταιριάζει σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο ικανότητας. Όσοι αναζητάτε την περιπέτεια και τη διασκέδαση θα επιλέξετε κάποια από τις εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή αδρεναλίνη ή μια επίσκεψη στο Snow-Funpark στα Κελάρια. Υπάρχουν επίσης cafe, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης και καταστήματα ενοικίασης. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα. Δείτε περισσότερα εδώ

    Κοντινές εξορμήσεις

    • Η συνέχεια δίνεται στην Αράχωβα, έναν από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Η Πλατεία Λάκκα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, με καταστήματα και all day στέκια για καφέ, γλυκό και ποτό.
    • Σε απόσταση 10 χλµ. από την Αράχωβα, το Λιβάδι είναι μια μικρή σχεδόν πολιτεία με όμορφα chalets, παραδοσιακές πετρόχτιστες βίλες, ταβέρνες και cafes.
    • Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία ή όχημα 4Χ4, αξίζει να συμπεριλάβετε στις περιηγήσεις σας το Κωρύκειον Άντρον, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο πάνω από το Λιβάδι σε υψόμετρο 1.360 μ., για να θαυμάσετε τα φυσικά γλυπτά από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
    • Με ορμητήριο την Αράχωβα, ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τους Δελφούς, την Αγόριανη, την Αμφίκλεια, την Πολύδροσο και το Χρισσό.


    Καλάβρυτα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όταν το τοπίο ντύνεται στα λευκά, οι δρόμοι των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών γεμίζουν από σκιέρ που έρχονται για να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και πιο οργανωμένα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. H πρόσβαση σε αυτό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, μέσα από το ελατοδάσος. Υπάρχουν συνολικά 8 αναβατήρες και 13 πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ. Διαθέτει σαλέ και σχολές σκι, ενώ είναι το αγαπημένο των snowboarders. Δείτε περισσότερα εδώ

    Κοντινές εξορμήσεις

    • Ο κεντρικός πεζόδρομος των Καλαβρύτων σφύζει από ζωή, με ατμοσφαιρικά καφέ-μπαρ, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους.
    • Επισκεφθείτε τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής, τη Μονή της Αγίας Λαύρας (εδώ βρίσκεται το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821) τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, μία από τις παλαιότερες της Ελλάδας.
    • Στα 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, θα συναντήσετε ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών με τις 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του.
    • Κάντε μια βόλτα με τον θρυλικό Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες).

    Μαίναλο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την υψηλότερη κορυφή του βουνού (1.981 μ.). Απέχει 162 χλμ. από την Αθήνα και 30 χλμ. από την Τρίπολη. Είναι ιδανικό για εκμάθηση σκι, αλλά και για παιχνίδια στο χιόνι. Το χιονοδρομικό διαθέτει 7 πίστες και τρεις αναβατήρες. Η πιο δύσκολη πίστα του κέντρου (Βορεινή) βρίσκεται στα δεξιά του κεντρικού συρόμενου αναβατήρα και έχει μήκος 600μ. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μαύρη και προς το τέλος κόκκινη. Επίσης υπάρχουν ειδικό πάρκο για snowmobiles, πίστα διαμορφωμένη για snowtubes, σαλέ, καντίνα, σχολή σκι και κατάστημα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

    Κοντινές εξορμήσεις

    • Η γύρω περιοχή προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες σε παραδοσιακά χωριά: Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Λεβίδι, Αλωνίσταινα, Λαγκάδια, Βαλτεσινίκο κ.ά. Κάθε χωριό στο Μαίναλο έχει να διηγηθεί τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
    • Για τους φυσιολάτρες υπάρχει ο ποταμός Λούσιος και το μονοπάτι Menalon Trail που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας.
    • Στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου προσφέρουν απόλυτη γαλήνη και μαγευτική θέα.

    Ζήρεια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα Κορινθίας, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (άνοιξε το 2007), το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν παιχνίδια με έλκηθρα, βόλτες στο οροπέδιο με μηχανάκια χιονιού (snowmobile) και δύο πίστες χιονοδρομίας: μια πίστα αρχαρίων με ένα συρόμενο αναβατήρα (baby lift), συνολικού μήκους 150 μέτρων, καθώς και άλλη μια πίστα κλιμακωτών διαβαθμίσεων στην οποία λειτουργεί ένας επίσης συρόμενος αναβατήρας (πιατάκι), συνολικού μήκους 400 μέτρων. Δείτε περισσότερα εδώ

    Κοντινές εξορμήσεις

    • Χτισμένα σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, σε ένα πανέμορφο τοπίο, τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες – την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας, έναν πολύ καλά οργανωμένο ορεινό προορισμό, με πολλές επιλογές διαμονής για κάθε γούστο.
    • Για χαλαρωτικές εκδρομές στη φύση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Δόξα, κοντά στο χωριό Φενεός. Το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου.
    • Η άλλη διάσημη - από την αρχαιότητα- λίμνη της περιοχής είναι η μυθική Στυμφαλία. Αυτός ο υπέροχος υδροβιότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000.


    Επικοινωνήστε με τα χιονοδρομικά κέντρα για να ενημερωθείτε καλύτερα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε. Ιδιαίτερα τις ημέρες που υπάρχει πρόβλεψη για χιονόπτωση, να έχετε έτοιμες τις αλυσίδες σας για χρήση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider