Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 14.1°C
    Clouds

    Λαγκάδια: Βόλτα στο «κρεμαστό» χωριό της Αρκαδίας

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λαγκάδια: Βόλτα στο «κρεμαστό» χωριό της Αρκαδίας

    Χτισμένα σε απότομη πλαγιά βουνού, τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι γνωστά ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας τους. Εδώ, τα σπίτια, οι εκκλησίες και οι βρύσες είναι πραγματικά πέτρινα κομψοτεχνήματα.

    Ορεινή Αρκαδία: κάθε χωριό και ένα κόσμημα! Τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι πλατείες και οι εκκλησίες, η φύση και η παράδοση δημιουργούν έναν σπάνιο και υπέροχο συνδυασμό σε έναν ξεχωριστό προορισμό στην καρδιά της Πελοποννήσου.

    Τα Λαγκάδια είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας - αλλά και όλης της ορεινής Ελλάδας- και αξίζει να τα γνωρίσετε καλύτερα. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα στην πλούσια βλάστηση, είναι γνωστό ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» καθώς φαίνεται σαν να κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι.

    Λαγκάδια Αρκαδίας: Ένα χωριό – κόσμημα

    travelgo.gr
    Τα Λαγκάδια μοιάζουν να κρέμονται πάνω από το άγριο φαράγγι (πηγή: Shutterstock)

    Πατρίδα δύο Ελλήνων πρωθυπουργών (του Θεόδωρου Δεληγιάννη και του Νικολάου Δεληγιάννη), αλλά και των πιο γνωστών τεχνιτών πέτρα της περιοχής, τα Λαγκάδια απλώνονται αμφιθεατρικά στη βουνοπλαγιά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Το χωριό, που απέχει 65 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες.

    travelgo.gr
    Πέτρινα σπίτια στα Λαγκάδια (πηγή: Shutterstock)

    Τα Λαγκάδια είναι ένα χωριό φτιαγμένο στο χέρι. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, το ιστορικό σχολείο, οι βρύσες, η πλατεία και τα ανηφορικά καλντερίμια είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής της πέτρας. Τα χωριό χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω Γειτονιά. Ο Κάτω Μαχαλάς βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά που κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, ενώ ο Πάνω Μαχαλάς ξεχωρίζει για τη γραφικότητά του και τη μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει στον επισκέπτη. Στην επάνω γειτονιά θα δείτε το αρχοντικό των Δεληγιάννηδων, με κειμήλια και σπάνια αντικείμενα μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, πλαισιώνεται από ξενώνες, καφενεία, ταβέρνες και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα. Στολίδια του χωριού αποτελούν ο Ναός των Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό ρολόι και ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου - λέγεται ότι χτίστηκαν και οι δύο σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσαν οι Τούρκοι.

    travelgo.gr
    Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στα Λαγκάδια (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση μπορείτε να ακολουθήσετε ένα τμήμα του μονοπατιού Μainalon Trail προς το χωριό Βαλτεσινίκο και να ανακαλύψετε πηγές, νερόμυλους και το μεγάλο λιβάδι Γκριλάς. Επίσης, οι φυσιολάτρες μπορούν να επισκεφτούν την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και το Αφροδίσιο όρος.

    Το βίντεο του Michael Miller μάς ταξιδεύει από ψηλά στα πανέμορφα Λαγκάδια Αρκαδίας:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider