Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αμφίκλεια
    Thu 12.1°C
    Clouds

    Παρνασσός: 4 χωριά για αξέχαστες γιορτινές αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παρνασσός: 4 χωριά για αξέχαστες γιορτινές αποδράσεις

    Ο Παρνασσός είναι πολλά περισσότερα από την Αράχωβα. Ακολουθήστε μας σε ένα χειμερινό οδοιπορικό σε 4 πανέμορφα χωριά του αγαπημένου βουνού που προσφέρουν τα κατάλληλα σκηνικά χαλάρωσης για γιορτινές – και όχι μόνο – εξορμήσεις

    Ο ελατοσκέπαστος Παρνασσός, από τα ψηλότερα και διασημότερα βουνά της Ελλάδας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των ταξιδιωτών ως ο απόλυτος χειμερινός προορισμός, με την Αράχωβα να αποτελεί αδιαμφισβήτητα το διασημότερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα οδηγεί χιλιάδες λάτρεις του χιονιού στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

    Παρνασσός όμως δεν είναι μόνο η Αράχωβα. Στις πλαγιές του βουνού, πανέμορφα χωριά, φωλιασμένα στο αλπικό τοπίο, προσφέρουν στους επισκέπτες ζεστή φιλοξενία και επαφή με τη φύση και την παράδοση μακριά από την πολυκοσμία. Ακολουθήστε μας σε ένα χειμερινό οδοιπορικό σε 4 γραφικά χωριά που προσφέρουν το κατάλληλο σκηνικό χαλάρωσης για μικρές και μεγάλες αποδράσεις στον Παρνασσό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πολύδροσος

    travelgo.gr
    Η Πολύδροσος Φωκίδας (πηγή: Shutterstock)

    Η Πολύδροσος Φωκίδας είναι χτισμένη σε ένα από τα ωραιότερα σηµεία του Παρνασσού, στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού και σε υψόμετρο 380 μ. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, όνομα που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Πλατάνια, ταβέρνες και cafes δεσπόζουν στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία απέναντι από την εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου.

    travelgo.gr
    Θέα από την Άνω Πολύδροσο (πηγή: Shutterstock)

    Με μόλις 20 λεπτά περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στις πηγές της Αγίας Ελεούσας. Η τοποθεσία θα σας αποζημιώσει με τη φυσική της ομορφιά, αφού είναι πνιγμένη στα πλατάνια, με αναβλύζοντα νερά από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και υπέροχη θέα στην Πολύδροσο. Εκεί θα δείτε τα ερείπια του Βυζαντινού ναού της Παληοπαναγιάς που χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ. Στον δρόµο για το χιονοδροµικό κέντρο, θα βρείτε τη γραφική Άνω Πολύδροσο, έναν μικρό παράδεισο σε υψόμετρο 800 μ., μέσα σε πυκνό δάσος, που σας μαγέψει με την ηρεμία και την ομορφιά του.

    Διαμονή

    Το Έρωχος Suites Hotel στην Πολύδροσο θα σας προσφέρει μια αξέχαστη διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου σε 8 ευρύχωρες και πολυτελείς σουίτες.

    travelgo.gr
    Έρωχος Suites Hotel

    Στην Άνω Πολύδροσο, η Βίλα Μυλωνάς είναι ένας μικρός παράδεισος ιδιαίτερης αισθητικής. Μια αυτόνομη πολυτελής κατοικία 250 τ.μ. με 5 υπνοδωμάτια και παροχές υψηλού επιπέδου.

    travelgo.gr
    Βίλα Μυλωνάς

    Αγόριανη

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Αν και βρίσκεται μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, η Αγόριανη έχει το δικό της πιστό κοινό σε όσους αποζητούν τη χαλάρωση, την ηρεμία της φύσης και τον καθαρό βουνίσιο αέρα. Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού, πάνω σε επτά μικρούς λόφους (εξού και το σύγχρονο όνομά της Επτάλοφος), η Αγόριανη είναι πνιγμένη στο πράσινο, ενώ οι καταρράκτες δίνουν τη δική τους ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Στην πλατεία του χωριού θα γευθείτε παραδοσιακά πιάτα καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα.

    travelgo.gr
    Ο καταρράκτης της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Από την πλατεία του χωριού ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον πανέμορφο καταρράκτη της Αγόριανης - σήμα κατατεθέν του χωριού - ύψους 20 μέτρων. Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια, με πιο φημισμένο το Ε4 που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε 6 ώρες και να εξερεύνησουν το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός.

    Διαμονή

    Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και σε μια έκταση 100 στρεμμάτων βρίσκονται διάσπαρτα τα 39 αυτόνομα ξύλινα chalets του Elatos Resort & Health Club. Μια ωραία πρόταση διαμονής είναι και το Μπαλκόνι της Αγόριανης, το οποίο διαθέτει ζεστά, άνετα δωμάτια και ταβέρνα.

    Αμφίκλεια

    travelgo.gr

    Ο διατηρητέος οικισμός της Αμφίκλειας είναι χτισμένος στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού. Η Αμφίκλεια διατηρεί ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα με πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακές βρύσες, όμορφες εκκλησίες και πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου, όπου θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία, τα είδη και τους κύκλους παρασκευής του ψωμιού. Στα ανατολικά της Αμφίκλειας, οι φυσιολάτρες αξίζει να διασχίσουν την απόκρημνη χαράδρα της Βαρσάμως από ένα μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη φύση και τη βλάστηση σε όλο το μεγαλείο της για να καταλήξουν στην παμπάλαια εκκλησία της Γερσαλής που είναι χτισμένη μέσα σε μια υπερυψωμένη σπηλιά στην καρδιά ενός απόκρημνου βράχου.

    Διαμονή

    Για τη διαμονή σας στην Αμφίκλεια σημειώστε τον Ξενώνα Κυριακή με τα περιποιημένα δωμάτια, τα άνετα διαμερίσματα Zaggou Apartments και το πανέμορφο Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού.


    Βάργιανη

    travelgo.gr
    Η Βάργιανη χιονισμένη (πηγή: Mountain Villa)

    Ο μικρός «παραδοσιακός αξιόλογος οικισμός» της Βάργιανης, με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, ξεπροβάλλει μέσα από τα εντυπωσιακά δάση του δυτικού Παρνασσού, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού θα βρείτε ταβέρνες και παραδοσιακό καφενείο για να πιείτε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, με φόντο το γραφικό καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής, καθώς χαζεύετε τις πλαγιές του Παρνασσού από τη μία και την Γκιώνα από την άλλη. Οι πηγές Μπουρμπούλα το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης και το υδραγωγείο κεντρίζουν τον ενδιαφέρον των επισκεπτών. Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά και λίμνες με νερό.

    Διαμονή

    Το Mountain Villa είναι μια υπέροχη πέτρινη βίλα που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 10 άτομα. Το σπίτι έχει ιστορία εκατό χρόνων και είναι πλήρως ανακαινισμένο, χτισμένο όλο με πέτρα και ιδιαίτερα διακοσμημένο με προσοχή και στην πιο μικρή λεπτομέρεια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider