Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 16.7°C
    Clouds

    Τα καλύτερα μέρη για να φας στο Πήλιο

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Τα καλύτερα μέρη για να φας στο Πήλιο

    Ταξιδεύουμε στο Βουνό των Κενταύρων και ανακαλύπτουμε τα πιο νόστιμα στέκια του

    Το Πήλιο είναι πραγματικός παράδεισος για καλοφαγάδες. Τα χωριά του κρύβουν αμέτρητες ομορφιές και πολλά γευστικά διαμάντια, που όποιος τα ανακαλύψει επιστρέφει ξανά και ξανά. Πεντανόστιμες πίτες με σπιτικό φύλλο, ντόπια κρέατα σε πολλές συνταγές, σαλάτες με τσιτσίραβλα ή κρίταμα και περίφημες σπεσιαλιτέ όπως το αγαπημένο σπετζοφάι κυριαρχούν στο τραπέζι και συνοδεύονται από θεσπέσια γλυκά του κουταλιού και ντόπιο τσίπουρο που ρέει άφθονο. Οι άνθρωποι εδώ μαγειρεύουν με μεράκι και μαεστρία, αντλώντας πρώτες ύλες από τον μεγάλο πλούτο του βουνού. Ναι, στο Πήλιο τρως πολύ καλά! Ακολουθήστε μας σε μια απολαυστική φθινοπωρινή εξόρμηση στο γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας και στα πιο νόστιμα στέκια του.

    Πορταριά

    Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς ανάμεσα στις ανθισμένες ορνανσίες, τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το πολύ καλό εστιατόριο Kritsa του ομώνυμου ξενώνα. Τα τραπέζια δίπλα στο τζάκι ή κάτω από τον μεγάλο πλάτανο γεμίζουν με πιάτα μοναδικής νοστιμιάς που αποθεώνουν την τοπική κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ωραιότατες πίτες με σπιτικό φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, το σπετζοφάι, τα χόρτα τσιγαριστά με αυγά μάτια, το κοκκινιστό πρόβειο κρέας με χωριάτικα ζυμαρικά, τον τραχανά με λουκάνικα και πάπρικα, αλλά και τα χειροποίητα γλυκά στο φινάλε.

    travelgo image
    Kritsa Gastronomy Hotel

    Στο εστιατόριο Γευσοκράτορας, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο του 1900 με μοναδική ατμόσφαιρα, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης προτείνει μια δημιουργική κουζίνα, διαφορετική από αυτή που δεσπόζει στην περιοχή. Εδώ θα βρείτε ιδιαίτερες γεύσεις όπως καραμελωμένα μανιτάρια και σαλιγκάρια γεμιστά με σκορδοβούτυρο και μαϊντανό. Τρία χιλιόμετρα από την Πορταριά, στο Κάτω Κατηχώρι, οι Ορτανσίες είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει απλό και νόστιμο σπιτικό φαγητό. Θα φάτε εξαιρετικό αρνίσιο παϊδάκι, μοσχαράκι κοκκινιστό, μπουμπάρι (παραδοσιακό λουκάνικο γεμιστό με κιμά μοσχαρίσιο και εντόσθια) και γιούλμπασι.

    Τσαγκαράδα

    Η γραφική Τσαγκαράδα φημίζεται επίσης για τις ταβέρνες και το καλό φαγητό της. Το εστιατόριο Αλέκα του ξενώνα Aleka's House αποτελεί κλασική αξία. Εδώ, οι τοπικές σπεσιαλιτέ μαγειρεύονται με έμπνευση και μεράκι. Δοκιμάστε σπετζοφάι, κεφτεδάκια, χοιρινό με κάρδαμο και μοσχαράκι με κάστανα και ολοκληρώστε το γεύμα σας με μια μους κάστανο αρωματισμένη με παλαιωμένο ρούμι.

    travelgo image
    Aleka's House

    Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε τον Παράδεισο, μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής, με πιστό κοινό που την ξεχωρίζει για τις απλές, παραδοσιακές γεύσεις της. Στην πλατεία των Ταξιαρχών, το Καλύβι είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Καλό, σπιτικό φαγητό, ζεστή ατμόσφαιρα και φιλική εξυπηρέτηση. Μην χάσετε το ριγανάτο χοιρινό και το γιαουρτλού.

    travelgo image
    Το Καλύβι

    Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το Αγνάντι, στο οποίο πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα βρείτε και πιο δημιουργικά πιάτα που θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στον παλιό δρόμο για την παραλία του Μυλοποτάμου, βρίσκεται ο Δειπνοσοφιστής, μέσα σε ένα παραδεισένιο δενδρόφυτο κτήμα. Εδώ, η κουζίνα συνδυάζει την τοπική παράδοση με τις μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις.

    Κισσός

    Το εστιατόριο Η Συνάντηση είναι μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό στο χωριό Κισσός. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε μανιταρόπιτα, αγριογούρουνο με κάστανο, γεμιστό κόκορακι, μοσχάρι με καραμελωμένα αχλάδια και κότσι. Πραγματικά νόστιμα πιάτα και γενναιόδωρες μερίδες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και η ταβέρνα 5Φ (Ο Μάκης), όπου μπορεί να ευχαριστηθεί κανείς παραδοσιακό ορεινό φαγητό: υπέροχο ζυμωτό ψωμί, γαλοτύρι, θεσπέσια προβατίνα, πεντανόστιμο μοσχάρι με κάστανα.

    Μηλιές

    Το ξενοδοχείο Παλιός Σταθμός βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία μέσα στη φύση, εκεί που τελειώνει η διαδρομή του θρυλικού Μουτζούρη, του τρένου του Πηλίου. Στο εστιατόριο του θα γευτείτε ωραία μαγειρεμένα φαγητά, πίτες και εξαιρετικό κοντοσούβλι. Συνδυάστε την επίσκεψη σας με μια βόλτα με το τρενάκι.

    travelgo image
    Παλιός Σταθμός

    Στις Μηλιές, αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση για φαγητό στο Σαλκίμι. Οι γεύσεις είναι παραδοσιακές και έχουν μικρασιατικό άρωμα. Πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χουνκιάρ μπεγιεντί και σαλκίμι (μοσχαράκι με λαχανικά και μπεσαμέλ στο πήλινο) είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα σας ενθουσιάσουν.

    Ζαγορά

    Στην ταβέρνα Μεϊντάνι στη Ζαγορά, στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου, εκτός από την εκπληκτική θέα στο βουνό και το Αιγαίο, θα απολαύσετε και νοστιμότατες τοπικές συνταγές από τα χέρια της έμπειρης μαγείρισσας κυρίας Νίκης. Σας προτείνουμε το σπιτικό της γαλοτύρι, τα χόρτα γιαχνί με αυγά, τους ριγανοκεφτέδες, τα σιγοψημένα παιδάκια από τράγο και το κλέφτικο στη γάστρα.

    Άγιος Λαυρέντιος

    Στο γαλήνιο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, το εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις του ξενώνα Δρυάδες αποτελεί κλασική και αγαπημένη στάση. Ο ιδιοκτήτης του και σεφ Δημήτρης Μαχαίρας δημιουργεί με πολλή αγάπη και μεράκι πιάτα όπως μπουμπάρι, καραμελωμένο κότσι, μοσχαράκι με κάστανα και αγριογούρουνο στιφάδο. Δοκιμάστε το ακόμη κι αν δεν μείνετε εκεί.

    travelgo image
    Δρυάδες

    Στο χωριό υπάρχει και το ταβερνάκι Λωτός, όπου θα φάτε καλοφτιαγμένο, σπιτικό φαγητό από τα χέρια της κυρίας Φρόσως. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το κατσικάκι στη λαδόκολλα και το καραμελωμένο κότσι που λιώνει στο στόμα.

    Δράκεια

    Σε απόσταση 20 λεπτών από τον Βόλο, η Δράκεια είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο χωριό που προσφέρει αίσθηση απομόνωσης. Τριάντα μέτρα πριν από την πλατεία, η ταβέρνα του Μεταξογένη φημίζεται για το καλό φαγητό της: ζυγούρι στη γάστρα, μπουμπάρι,σαρμαδάκια, γίδα βραστή, φασολάδα, σπετζοφάι, εξοχικό, καθώς και ψητά της ώρας- όλα είναι πεντανόστιμα.

    Νεοχώρι

    Στο νότιο Πήλιο, στο δρόμο προς Λαύκο, αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη στο Νεοχώρι για να φάτε στην ταβέρνα του Γερμανού. Δοκιμάστε τα κρεατικά τους και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι. Κοντοσούβλι, φανταστική χοιρινή μπριζόλα, βουβαλίσια μπριζόλα και λουκάνικα. Το ψήσιμο και η ποιότητα είναι εξαιρετικά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider