Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Δελφοί
    Tue 13.4°C
    Clear

    Lonely Planet: 10 πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Lonely Planet: 10 πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες

    Το Lonely Planet παρουσιάζει 10 από τις πιο ξεχωριστές πεζοπορικές διαδρομές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για ταξιδιώτες που θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση

    Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να γνωρίσεις έναν τόπο είναι να τον περπατήσεις και η χώρα μας διαθέτει μεγάλη ποικιλία από μονοπάτια πεζοπορίας σε συναρπαστικά τοπία για εξερεύνηση. Από τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τα νησιά μας, υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια που περνάνε μέσα από καταπράσινα δάση, ελαιώνες και φαράγγια, δίπλα από καταρράκτες, ποτάμια και ιστορικά μνημεία, για να καταλήξουν σε υπέροχες παραλίες με γαλάζια νερά αλλά και σε παραδοσιακά χωριά, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις της πεζοπορίας.

    Πάμε να δούμε τις 10 πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που ξεχώρισε και παρουσιάζει ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet. Κάποιες από τις παρακάτω διαδρομές είναι εύκολες και απευθύνονται σε όλους, ενώ άλλες απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και καλή προετοιμασία. Αλλά, όσο δύσκολη κι αν είναι η δοκιμασία, η ανταμοιβή είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

    Διαβάστε ακόμη:

    10 πεζοπορικές διαδρομές που αξίζει να κάνετε στην Ελλάδα


    Φαράγγι Σαμαριάς, Κρήτη

    travelgo.gr
    Είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς (Πηγή: Shutterstock)

    Είναι το διασημότερο από τα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. Μοναδικό μνημείο της φύσης, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το Φαράγγι της Σαμαριάς (γνωστό και ως «Φάραγγας») έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός και η διάβασή του αποτελεί εμπειρία ζωής για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους που συρρέουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Η κάθοδος ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, και τα πρώτα χιλιόμετρα γίνονται μέσα σε ένα κατάφυτο, δροσερό τοπίο. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό και αρκετή υπομονή αφού θα σας πάρει τουλάχιστον 4-5 ώρες για να το διασχίσετε. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης. Η αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού θα σας αποζημιώσει.

    • Μήκος διαδρομής: 16 χλμ. (4-5 ώρες)


    Όρος Όχη, Εύβοια

    travelgo.gr
    Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους Όχη (Πηγή: Shutterstock)

    Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας θα βρουν τον παράδεισο τους στο κατάφυτο όρος Όχη που δεσπόζει στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας και απλώνεται από την Κάρυστο ως το ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο). Η Όχη είναι γνωστή για τα αινιγματικά Δρακόσπιτα, τα παράξενα κτίσματα με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους, που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλη τη νότια Εύβοια. Το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.365 μ., σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με μαγευτική θέα. Η συνηθέστερη διαδρομή για την ανάβαση στην Όχη ξεκινάει από το χωριό Μύλοι.

    • Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. (3-4 ώρες)


    Αρχαίο Μονοπάτι Κίρρας-Δελφών, Στερεά Ελλάδα

    travelgo.gr
    Αρχαίο Θέατρο Δελφών (Πηγή: Shutterstock)

    Περπατώντας στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας-Δελφών θα νιώσετε μέρος της ιστορίας του τόπου, ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων προσκυνητών. Η Κίρρα αποτελούσε το επίνειο των Δελφών και ήταν το μέρος αποβίβασης για αυτούς που επέλεγαν να προσεγγίσουν τους Δελφούς μέσω του λιμανιού τους. Πρόκειται για μια διαδρομή με ιστορικό ενδιαφέρον και μοναδικές αλλαγές τοπίου που θα σας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον ιερό τόπο των Δελφών.

    • Μήκος διαδρομής: 14 χλμ. (3-4 ώρες)

    Πεζοπορία στον Τύμβο του Κλεόβουλου, Λίνδος, Ρόδος

    travelgo.gr
    Ο Τύμβος του Κλεόβουλου στη Λίνδο (Πηγή: Shutterstock)

    Αν βρεθείτε στον παραδοσιακό οικισμός της Λίνδου στη Ρόδο, αξίζει να κάνετε αυτή την όμορφη και εύκολη διαδρομή δύο ωρών για να φτάσετε στον τύμβο του Κλεόβουλου, στην άκρη του γυμνού, επίπεδου ακρωτηρίου προς τα βόρεια. Ξεκινώντας παράλληλα από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πάνω από την κεντρική παραλία, το μονοπάτι καταλήγει σε έναν βραχώδη λόφο με τον κυκλικό τάφο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.χ. Ο Κλεόβουλος ήταν τύραννος της Λίνδου, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

    • Μήκος διαδρομής: 5 χλμ. (2 ώρες)

    Πεζοπορία στο ηφαίστειο, Νίσυρος

    travelgo.gr
    Ο εντυπωσιακός κρατήρας Στέφανος στη Νίσυρο (Πηγή: Shutterstock)

    Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Νισύρου είναι χωρίς αμφιβολία το ηφαίστειο της, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Η πεζοπορία στο σεληνιακό τοπίο του ηφαιστείου της Νισύρου είναι σαν να μπαίνεις σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μπορείτε να περπατήσετε στην καρδιά του κρατήρα Στέφανου μετά από μια πεζοπορία περίπου δυόμισι ωρών που ξεκινάει από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού. Καλό είναι να είστε εκεί μέχρι τις 11 το πρωί για να αποφύγετε τα λεωφορεία με τους ημερήσιους επισκέπτες.

    • Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. (2-3 ώρες)

    Φαράγγι Κριτσάς, Κρήτη

    travelgo.gr

    Σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Λασίθι βρίσκεται το Φαράγγι της Κριτσάς. Το φαράγγι ξεκινάει από τη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου οικισμού, 9 χλμ. νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου, και καταλήγει, έπειτα από περίπου 10 χλμ. πεζοπορίας στο χωριό Τάπες. Το φαράγγι εντυπωσιάζει από τα πρώτα κιόλας μέτρα, καθώς η είσοδος είναι κατάφυτη από φουντωτά δέντρα και θάμνους. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα τοιχώματα στενεύουν σε αρκετά σημεία κατά μήκος της διαδρομής με το πλάτος τους να μην ξεπερνά το 1,5 μ.

    • Μήκος διαδρομής: 11 χλμ. (5-6 ώρες)

    Menalon Trail, Πελοπόννησος

    travelgo.gr
    Η Στεμνίτσα στην Αρκαδία (Πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλύτερο οργανωμένο μονοπάτι της Ελλάδας, το Menalon Trail, αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, η Ελάτη, η Βυτίνα, η Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, το Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια. Το μονοπάτι περνάει από όλα τα ιστορικά αλλά και πολιτισμικά αξιοθέατα των περιοχών αυτών, ενώ, παράλληλα, διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο. Το μονοπάτι χωρίζεται σε οκτώ τμήματα διαφορετικής δυσκολίας. Το τμήμα Στεμνίτσας-Δημητσάνας είναι το πιο δημοφιλές για μια ημερήσια πεζοπορία.

    • Μήκος διαδρομής: 75 χλμ. (5-8 ημέρες)

    Μονοπάτι Μελίντα-Παλαιοχώρι, Λέσβος

    travelgo.gr
    Παραλία στη Μελίντα Λέσβου (Πηγή: Shutterstock)

    Στη Λέσβο οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν τα μονοπάτια ελιάς της Νότιας Λέσβου, τα οποία περιλαμβάνουν μονοπάτια και παλιούς τοπικούς δρόμους που διασχίζουν το νησί. Μια μικρή αλλά ιδιαίτερα γραφική διαδρομή είναι το μονοπάτι Μελίντα-Παλαιοχώρι (1,2 χλμ., 30 λεπτά), το οποίο ακολουθεί τον ποταμό Σελάντα για 200 μ., πριν ανέβει στο Παλαιοχώρι, περνώντας από μια πηγή με πόσιμο νερό στην πορεία. Το μονοπάτι καταλήγει στο ελαιοτριβείο του χωριού. Μια άλλη ελκυστική επιλογή είναι το μονοπάτι Παλαιοχώρι - Ραχίδι (1 χλμ., περίπου 30 λεπτά), το οποίο είναι στρωμένο με λευκή πέτρα και περνάει από πηγές και αμπελώνες.

    • Μήκος διαδρομής: 1,2 χλμ. (30 λεπτά)

    Φαράγγι Βίκου, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα (Πηγή: Shutterstock)

    Το Φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν στα Ζαγοροχώρια. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το (με έμπειρη καθοδήγηση) μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Θα κοπιάσετε, αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να αγναντέψετε τη χαράδρα από ψηλά- τα καλύτερα σημεία για να το κάνετε βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής, αλλά στη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο.

    • Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. (6-7 ώρες)

    Μονοπάτι Αγία Παρασκευή-Νταμούχαρη, Πήλιο

    travelgo.gr
    Η παραλία της Νταμούχαρης στο Πήλιο (Πηγή: Shutterstock)

    Τα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Υπάρχουν δεκάδες χαραγμένα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους και με τις παραλίες. Στα must η υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει από την Τσαγκαράδα και συγκεκριμένα από την κεντρική πλατεία του οικισμού της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Ένα κατηφορικό φιδίσιο καλντερίμι διασχίζει το πλούσιο δάσος με τα πλατύφυλλα δέντρα. Η θέα προς το Αιγαίο είναι ανεπανάληπτη. Μετά από πεζοπορία μιάμιση περίπου ώρας θα φτάσετε στο χωριό της Νταμούχαρης με το όμορφο φυσικό λιμανάκι.

    • Μήκος διαδρομής: 5,5 χλμ. (1-2 ώρες)

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider