Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μήλος
    Thu 16.6°C
    Clouds

    Μήλος: Ένα νησί πέρα από τα συνηθισμένα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μήλος: Ένα νησί πέρα από τα συνηθισμένα

    Διάσημη για τις πολλές και εκπληκτικές παραλίες της, αλλά και για τα μοναδικά γεωλογικά τοπία της, η Μήλος είναι από τα νησιά εκείνα που κρύβει μικρούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά του

    Σμιλεμένη όπως και η Αφροδίτη της από την καυτή λάβα του ηφαιστείου, που δημιούργησε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, η Μήλος είναι ένα από τα πιο ρομαντικά και εντυπωσιακά ελληνικά νησιά. Οι εικόνες σε αυτό το ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων συναγωνίζονται σε ομορφιά η μία την άλλη: λευκοί ηφαιστειακοί βράχοι καμπυλώνουν σαν μάρμαρο σε τιρκουάζ νερά, εξωτικές παραλίες βγαλμένες από καρτ ποστάλ, ψαροχώρια από άλλες εποχές εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τη γραφικότητα και τα χρώματά τους.

    Πολλοί την αποκαλούν «ζευγαρονήσι», εξαιτίας των συγκλονιστικών της τοπίων που είναι ιδανικά για ρομαντικές στιγμές. Όµως η Μήλος είναι το ίδιο ωραία για διακοπές µε οικογένεια ή παρέα. Στο νησί όπου ανακαλύφθηκε η περίφημη Αφροδίτη της Μήλου, οι ταξιδιώτες σήμερα ανακαλύπτουν τους δικούς τους θησαυρούς. Οι πολλές και εκπληκτικές παραλίες (πάνω από 70) αποτελούν βασικό λόγο για να επισκεφτείτε τη Μήλο. Όταν όμως γνωρίσετε το νησί, οι λόγοι για τους οποίους θα θέλετε να επιστρέψετε είναι πολύ περισσότεροι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το νησί των χρωμάτων

    Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς καθώς πλησιάζει το καράβι είναι ο Αδάμαντας, το κύριο λιμάνι του νησιού, που είναι πάντα ζωντανό, με τουριστικά μαγαζιά, καφέ και ταβέρνες. Εδώ, θα κάνετε βόλτα στα γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια με τα κατάλευκα σπιτάκια και τις ανθισμένες αυλές. Το βράδυ θα σας βρει σίγουρα πάλι εδώ αφού είναι σημείο συνάντησης για τη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού.

    travelgo.gr
    Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

    Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, η οποία χτίστηκε το 1800 από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου της. Χτισμένη σε ύψωμα 220 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα θα κλέψει κάμποσο από τον χρόνο σας.

    travelgo.gr
    Το ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα θα σας μείνει αξέχαστο (Πηγή: Shutterstock)

    Ανηφορίστε μέχρι τα ερείπιά του κάστρου του 13ου αιώνα για να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου και την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του νησιού, καθώς και σε γειτονικά κυκλαδονήσια. Επιπλέον, στην Πλάκα θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, που φιλοξενεί ένα πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

    travelgo.gr
    Τα Πολώνια είναι ένας από τους δημοφιλέστερους οικισμούς στη Μήλο (Πηγή: Shutterstock)

    Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι, χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Ο οικισμός διαθέτει παραλία με αμμουδιά, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και προσεγμένα ξενοδοχεία, καθώς και αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια που απλώνονται μέχρι το δεξί άκρο του οικισμού, την εκκλησία της Aγίας Παρασκευής. Στον μόλο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία μπορείτε να βρείτε τα αλιευτικά σκάφη των ντόπιων που κάθε πρωί έρχονται φορτωμένα με ψάρια, χταπόδια και αστακούς. Από τα Πολλώνια μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να πάτε στη γειτονική Κίμωλο για μια ημερήσια εκδρομή.

    Οι καλύτερες παραλίες της Μήλου

    Η Μήλος έχει συνολικά πάνω από 70 παραλίες – ανάμεσά τους και μερικές από τις ωραιότερες του Αιγαίου. Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια.

    travelgo.gr
    Το σεληνιακό τοπίο του Σαρακήνικου (Πηγή: Shutterstock)

    Το Σαρακήνικο, η «σεληνιακή» παραλία της Μήλου, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία του Αιγαίου. Τα ολόλευκα βράχια που έχουν σμιλευτεί από την αλμύρα και τους ανέμους συνδυάζονται με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας σε ένα μοναδικό σε ομορφιά μέρος. Στο Σαρακήνικο θα βρείτε μια μικρή αμμουδιά αλλά κυρίως όμορφα βράχια για να απλώσετε την πετσέτα σας και να κάνετε βουτιές στα καταγάλανα νερά.

    travelgo.gr

    Η λίστα με τις παραλίες δεν τελειώνει ποτέ σε αυτό το νησί. Μία από τις ομορφότερες είναι η Φυριπλάκα, μια τεράστια παραλία με κρυστάλλινα νερά και βράχους διαφόρων χρωμάτων. Το Τσιγκράδο με τα απότομα βράχια, την ψιλή άμμο και τα σμαραγδένια νερά είναι μόνο για τους τολμηρούς επισκέπτες που θα κατέβουν το σχεδόν κατακόρυφο μονοπάτι. Στα Θειωρυχεία θα κάνετε μπάνιο σε μια παραλία άγριας ομορφιάς κάτω από το ερειπωμένο ορυχείο. Προβατάς, Παπάφραγκας, Πλάθιενα, Παλιοχώρι και Αγία Κυριακή είναι μερικές ακόμη παραλίες που αξίζουν την προσοχή σας. Καθεμία έχει τον δικό της χαρακτήρα και τη δική της ομορφιά.

    travelgo.gr
    Το μαγευτικό τοπίο στο Κλέφτικο (Πηγή: Shutterstock)

    Εντυπωσιακό και πολυφωτογραφημένο και το Κλέφτικο, λημέρι πειρατών στα παλιά τα χρόνια. Δεν είναι η παραλία με τον κλασικό ορισμό που όλοι ξέρουμε, είναι όμως ένα μαγευτικό τοπίο, ένα σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς ηφαιστιογενείς άσπρους βράχους μέσα στα τιρκουάζ νερά, που προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης και προσφέρεται για κολύμπι και εξερεύνηση. Αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού με ένα από τα ιστιοπλοϊκά ή καΐκια, που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Αδάμαντα, για να δείτε μαγευτικά τοπία και σπηλιές, πέρα από το Κλέφτικο, όπως η Συκιά με τη βαθιά θαλάσσια σπηλιά, τα Αγκάθια ή το σύμπλεγμα των Τριάδων στη δυτική πλευρά του νησιού.

    Τα «σύρματα» της Μήλου

    travelgo.gr
    Το ψαροχώρι Κλήμα με τα πολύχρωμα «σύρματα» (Πηγή: Shutterstock)

    Τα σύρματα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Μήλου και ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για υπόσκαφα, συνήθως, καταλύματα όπου οι ψαράδες και οι βαρκάρηδες έσερναν εκεί μέσα τις βάρκες τους για να ξεχειμωνιάσουν ή για να γλιτώσουν από την κακοκαιρία. Στο κάτω μέρος των σπιτιών αυτών αποθήκευαν τις βάρκες, ενώ στον πάνω όροφο υπήρχε συνήθως το κατάλυμα του βαρκάρη. Σύρματα θα συναντήσετε στα ψαροχώρια και τους παραθαλάσσιους οικισμούς του νησιού, όπως το Κλήμα, τα Μανδράκια, ο Φυροπόταμος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Εμπουριός. Τα σύρματα είναι βαμμένα σε έντονα και διαφορετικά χρώματα, που χαρίζουν μια ιδιαίτερη όψη στο παραδοσιακό τοπίο της Μήλου. Οι γειτονικές στους οικισμούς παραλίες προσφέρονται για μια δροσιστική βουτιά.

    Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε

    Κατακόμβες Μήλου: Ένα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι οι Κατακόμβες της Μήλου, στο χωριό Τρυπητή. Οι Κατακόμβες είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο με τάφους, που χρονολογούνται από τον 1ο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ ο οποίος ανακαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μετά τη σύλληψη τους, το 1840. Οι κατακόμβες είναι τρεις τον αριθμό, και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού μήκους 185 μ. που είναι υποβλητικά φωτισμένος.

    travelgo.gr
    Οι Κατακόμβες της Μήλου (Πηγή: Shutterstock)

    Αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο: Το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο βρίσκεται στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στην Τρυπητή και το Κλήμα, χτισμένο σε μια πλαγιά με θέα στον κόλπο της Μήλου. Αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική περίοδο. Μετά την καταστροφή της πόλης κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, πάνω στις βάσεις του κλασσικού θεάτρου χτίστηκε ένα μεγαλύτερο, χωρητικότητας 700 θέσεων, από ολόλευκο παριανό μάρμαρο.

    travelgo.gr
    Το Αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Μήλου (Πηγή: Shutterstock)

    Αρχαιολογικό Μουσείο: Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του Τσίλερ στην Πλάκα και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική περίοδο, γλυπτά και ανάγλυφα κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων καθώς και ένα πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

    Μεταλλευτικό Μουσείο: Βρίσκεται στο λιμάνι του Αδάμαντα και προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσετε την πλούσια γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία της Μήλου. Αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες παρουσιάζουν την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγούνται με τον τρόπο τους τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού.

    ΟΔΗΓΟΣ ΜΗΛΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Αδάμαντας

    • Το ξενοδοχείο Αδάμας, λίγα μόλις μέτρα από την αμμουδερή παραλία της Λαγκάδας, αποτελείται από 10 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα.
    • Το Milesian Suites είναι χτισμένο σε έναν όμορφο λόφο, με όλα τα στοιχεία της μαγευτικής ελληνικής φύσης να το αγκαλιάζουν, λίγα λεπτά από το λιμάνι του Αδάμαντα.
    • Το Casa Aiora είναι μία όμορφη παραθεριστική κατοικία χτισμένη σε εξαιρετική θέση στον Αδάμαντα, με κήπο, ηλιόλουστη βεράντα και μοναδική θέα στη θάλασσα.
    • Μια καλή επιλογή είναι και το ξενοδοχείο Διονύσης, λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία του Αδάμαντα, 70 μ. από τη θάλασσα και 300μ. από την πλησιέστερη παραλία.
    • Το ξενοδοχείο Semiramis είναι ένα φιλόξενο, οικογενειακό ξενοδοχείο σε μια ήσυχη γειτονιά στον Αδάμαντα.
    • Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Mimoza είναι χτισμένα σε ένα γαλήνιο περιβάλλον στον Αδάμαντα, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο του χωριού.

    Μαντράκια

    • Σε απόσταση 500 μ. από το χωριό Μανδράκια, το πετρόχτιστο Milo Milo Suites έχει σχεδιαστεί με σεβασμό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και προσφέρει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
    • Αν θέλετε να είστε κοντά στο Σαρακήνικο, μπορείτε να επιλέξετε το παραδοσιακά χτισμένο Sarakiniko View Studios, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. από τη διάσημη παραλία της Μήλου και 2,5 χλμ. από τον Αδάμαντα.

    Πολλώνια

    • Το Milia Gi Suites είναι μια ολοκαίνουργια οικογενειακή επιχείρηση ιδιαίτερης αισθητικής, χτισμένη σύμφωνα με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σε απόσταση μόλις 40 μ. από την παραλία των Πολλωνίων και 150 μ. από το κέντρο του χωριού.
    • Το Unique Milos Suites βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μπροστά στην αμμώδη παραλία των Πολλωνίων και αποτελείται από τρεις μοναδικές σουίτες με κυκλαδίτικο στυλ και μοντέρνα διάθεση.
    • Απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, τα δίχωρα διαμερίσματα του Mirabeli Suites θα γίνουν το ήσυχο, φιλόξενο και άνετο ορμητήριο των καλοκαιρινών σας διακοπών.
    • Το Kalimera Studios είναι ένα συγκρότημα 5 δωματίων που προσφέρει άνετη και φιλική διαμονή σε απόσταση 10 μ. από την παραλία των Πολλωνίων.

    Πάχαινα

    • Το Astraeos Milos βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία στον οικισμό Πάχαινα βόρεια του νησιού, πολύ κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής και έχει μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Αδάμαντας: Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό είναι ο Ω! Χαμός στον Αδάμαντα και συγκεκριμένα στην παραλία Παπικινού. Μια παλιά οικογενειακή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, με λαχανικά, κρέατα και τυριά δικής τους παραγωγής.
    • Πλάκα: Σε ένα γραφικό καλντερίμι στην πρωτεύουσα του νησιού, η Αρχοντούλα σερβίρει παραδοσιακή ελληνική και αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα.
    • Παράσπορος: Στον Αλευρόµυλο θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα κυκλαδίτικα παραδοσιακά και δημιουργικά πιάτα, φτιαγμένα με καλοδιαλεγμένες τοπικές πρώτες ύλες.
    • Παλιοχώρι: Ένα ξεχωριστό εστιατόριο του νησιού είναι το Sirocco στην παραλία του Παλιοχωριού, όπου το φαγητό ψήνεται σε πήλινες γάστρες που τοποθετούνται 40 εκατοστά κάτω από την άμμο!
    • Πολλώνια: Πιάστε τραπέζι στην Αρμύρα για φρέσκο ψάρι από τα καΐκια των ψαράδων και δημιουργικά πιάτα θαλασσινών. Πολύ καλά θα φάτε και στην ταβέρνα Αρμενάκι, σε ένα χαλαρωτικό σκηνικό, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
    • Μανδράκια: H ταβέρνα Medusa στο γραφικό λιμανάκι Μανδράκια για φρέσκα θαλασσινά και ουζομεζέδες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Μήλος: Ένα νησί πέρα από τα συνηθισμένα
    Μήλος: Ένα νησί πέρα από τα συνηθισμένα
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider