Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σαμοθράκη
    Fri 15.9°C
    Clear

    5 λόγοι για να λατρέψεις τη Σαμοθράκη

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    5 λόγοι για να λατρέψεις τη Σαμοθράκη

    Η Σαμοθράκη, το νησί της άγριας ομορφιάς και των Μεγάλων Θεών, είναι ο ιδανικός προορισμός στο Βόρειο Αιγαίο για να γίνετε ένα με τη φύση

    Άγρια παρθένα φύση, εντυπωσιακοί καταρράκτες και λιμνούλες με παγωμένα κρυστάλλινα νερά, ιαματικές πηγές, μοναδικές αρχαιότητες και χαριτωμένα κατσικάκια που σε ακολουθούν. Δεν είναι συνηθισμένο νησί η Σαμοθράκη. Μυστηριακή, καταπράσινη και γεμάτη τρεχούμενα νερά, βγάζει μια ξεχωριστή ενέργεια που την καταλαβαίνεις από το πρώτο λεπτό. Παρακάτω σας παραθέτουμε πέντε λόγους για να κάνετε διακοπές σε αυτό το ιδιαίτερο νησί στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου.

    Διαβάστε ακόμη: Οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας

    Βάθρες από τον παράδεισο

    travelgo.gr
    Γριά Βάθρα (Πηγή: Shutterstock)

    Οι περίφημες βάθρες είναι μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά, που περιτριγυρίζονται από βράχια και μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Για να τις απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο, προετοιμαστείτε για αρκετό περπάτημα και σκαρφάλωμα. Όσο πιο πολλές προσπερνάτε, τόσο πιο εντυπωσιακές (και με λιγότερο κόσμο) συναντάτε. Η πιο ξακουστή είναι αυτή του Φονιά. Το ίδιο ονειρικό όμως είναι και το τοπίο στη Γριά Βάθρα. Οι αναζωογονητικές βουτιές στα νερά τους είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

    Η ξεχωριστή ενέργεια του νησιού

    travelgo.gr
    Ιερό των Μεγάλων Θεών (Πηγή: Shutterstock)

    Η Σαμοθράκη έχει μια έντονη ενέργεια, η οποία ήταν αντιληπτή από την αρχαιότητα. Εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, στο χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών. Αυτός ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην Παλαιόπολη και επιβάλλεται να τον επισκεφτείτε. Μην παραλείψειτε να κάνετε μια στάση και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενείται το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης. Την ξεχωριστή ενέργεια του νησιού θα τη νιώσετε στις βάθρες και στα δύσβατα ορεινά μονοπάτια του όρους Σάος (ή Φεγγάρι), του ψηλότερου βουνού σε νησί του Αιγαίου (εξαιρουμένων των βουνών της Κρήτης και της Εύβοιας). Σύμφωνα με τη μυθολογία, από εδώ παρακολουθούσε ο Ποσειδώνας τον Τρωικό πόλεμο.

    Η Χώρα και οι οικισμοί

    travelgo.gr

    Σε απόσταση 7 χλμ. από το λιμάνι της Καμαριώτισσας, δεσπόζει η αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα της Σαμοθράκης, κρυμμένη μέσα στο βουνό. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που γοητεύει με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα καλντερίμια του. Πλατάνια κοσμούν την κεντρική πλατεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, μεζέδες και γλυκά. Στην άκρη της Χώρας, ορθώνεται το μεσαιωνικό κάστρο των Γκατελούζι, των Ενετών κυρίαρχων του νησιού τον 14ο αιώνα, που άφησαν οχυρωματικά έργα γνωστά και ως Πύργοι των Γκατελούζι σε διάφορα σημεία του νησιού. Άλλοι οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε είναι τα Θέρμα (από εδώ ξεκινούν οι αναβάσεις στο Φεγγάρι, καθώς και το μονοπάτι που οδηγεί στη Γριά Βάθρα), ο Προφήτης Ηλίας (το πιο ορεινό χωριό της Σαμοθράκης) και ο μικρός και παραδοσιακός οικισμός Αλώνια.

    Και άλλες βουτιές...

    travelgo.gr
    Παχιά Άμμος (Πηγή: Shutterstock)

    Αν θελήσετε μια λιγότερο παγωμένη βουτιά, θα την κάνετε στην απέραντη παραλία Κήποι με τα μαύρα βότσαλα και τα πεντακάθαρα βαθιά νερά, στη φιλική Παχιά Άμμο με τη χρυσαφένια άμμο (πάνω από την παραλία αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας με τη μαγευτική θέα) αλλά και τον παραδεισένιο Βάτο, όπου θα φτάσετε με καραβάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε και θερμό λουτρό στη θειούχα πηγή στα Θέρμα.

    Οι γεύσεις

    Μετά τις βουτιές στις βάθρες πιάστε τραπέζι σε κάποιο από τα ταβερνάκια του νησιού για να δοκιμάσετε το περίφημο ντόπιο κατσίκι σε διάφορες εκδοχές- στη σούβλα, μαγειρευτό ή στη λαδόκολλα με ντόπια τυριά. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ που δεν πρέπει να χάσετε είναι η τσιγαριαστή φασολάδα και το γλυκό του κουταλιού πραούστι.

    travelgo.gr
    Ταβέρνα Καρυδιές

    Η ταβέρνα Κληματαριά στην Καμαριώτισσα φημίζεται για τα μαγειρευτά αλλά και για το ψάρι της. Στις Καρυδιές, στην Άνω Μεριά, θα φάτε κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές που θα σας μείνει αξέχαστο. Φημισμένη είναι και η ταβέρνα Γριά Βάθρα, πολύ κοντά στους καταρράκτες, μέσα στο δάσος. Στον Παράδεισο, στον ορεινό Προφήτη Ηλία, μαζί με το κατσικάκι στη σούβλα απολαμβάνετε και την όμορφη θέα στο πέλαγος. Αν πάλι έχετε όρεξη για θαλασσινά, επισκεφθείτε το Ακρογιάλι στο Λάκκωμα. Σίγουρα θα κάνετε μια στάση στο καφενείο-μπαρ στα Θέρμα, για καφέ, γλυκό του κουταλιού, ουζάκι και μεζέδες, αλλά και στον Λευκό Πύργο στη Χώρα που σερβίρει υπέροχα γλυκά με κορυφαίο το γλυκό «πίσσα με πούπουλα».

    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider