Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 19°C
    Clouds

    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

    Εάν ψάχνετε για μια μονοήμερη εκδρομή ή μια απολαυστική απόδραση για το Σαββατοκύριακο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, τότε έχουμε να σας προτείνουμε πέντε ξεχωριστούς προορισμούς που θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας

    Για προορισμούς κοντά στην Αθήνα έχουμε πει πολλά. Αυτή τη φορά σας παρουσιάζουμε 5 θαυμάσιους προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή. Έχουν παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά αξιοθέατα, υπέροχα τοπία για χαλάρωση στη φύση και εξαιρετικό φαγητό. Μαζέψτε την παρέα ή την οικογένεια και αποδράστε για μία μέρα ή για το Σαββατοκύριακο.


    5 υπέροχες κοντινές εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη

    Νάουσα

    travelgo image

    Χτισμένη στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου, σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας. Με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία, παραδοσιακές γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, θαυμάσιες εξοχές γύρω από την πόλη, ιστορικά αξιοθέατα και δύο χιονοδρομικά σε απόσταση αναπνοής, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους αγαπούν τις αποδράσεις με έμφαση στη φύση και τις γεύσεις. Το ποτάμι της Αραπίτσας που διασχίζει την πόλη, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία, μικρούς καταρράκτες και ιδανικά σκηνικά για ατελείωτους περιπάτους. Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο, κοντά στην πλατεία Καρατάσου, με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, που έχει ανακηρυχτεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια. Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκονται όμορφα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη: το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι και το Ροδοχώρι. Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

    • Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Παλαιά Πόλη που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900 ή στο μοντέρνο Dellagio Hotel στην καρδιά της πόλης. Μια καλή επιλογή είναι και το Villa Anthemia μέσα σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα, σε απόσταση 4,5 χλμ. από την πόλη.
    • Φαγητό: Τα Οινομαγειρέματα είναι ένα μικρό εστιατόριο που θα σας κερδίσει με τις παραδιοσιακές σπεσιαλιτέ του, στην κομψή Σπονδή, Στου Θωμά που αποτελεί σταθερή αξία για καλό φαγητό στην πόλη και στις Τέσσερις Εποχές, σε μια υπέροχη τοποθεσία λίγα πριν το άλσος του Αγίου Νικολάου. Αξίζει οπωσδήποτε η εκδρομή μέχρι το Αρκοχώρι, για να φάτε στο πολύ καλό εστιατόριο Χάραμα. Επίσης, αξιόλογη είναι η ταβέρνα του Ξενώνα Αγκωνάρι στο χωριό Μεταμόρφωση.

    Λουτρά Πόζαρ

    travelgo image

    Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στο νομό Πέλλας, 13 χλμ. από την Αριδαία και 109 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα ιαματικά θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά. Η περιοχή είναι οργανωμένη με ξενοδοχεία, εστιατόρια και αποδυτήρια, έτσι ώστε να έχετε όλες τις ανέσεις γύρω σας. Στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι των Λουτρών (ιδανική επιλογή για περιπάτους ή ορειβασία) και το σπηλαιολογικό πάρκο.

    • Διαμονή: Το ξενοδοχείο Ναϊάδες στο χωριό Όρμα, μόλις 2 χλμ.από τα Λουτρά Πόζαρ, διαθέτει όλα όσα περιμένετε ώστε να συνδυάσετε άψογα την άνεση με τη μαγεία της ορεινής φύσης. Το μοντέρνο Hotel Nymfes στο Λουτράκι Αριδαίας διαθέτει διάφορα δωμάτια, ορισμένα με υδρομασάζ, κάποια με τζάκι, ενώ το spa προσφέρει πολλές επιλογές, όπως υδρομασάζ, χαμάμ και σάουνα. Το Pozar Pallas διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι, εγκαταστάσεις spa και αλατοσπήλαιο.
    • Φαγητό: Στη γεμάτη με πλατάνια πλατεία του χωριού Όρμα, κοντά στα λουτρά, ο Διόνυσος φημίζεται για το καλό φαγητό του. Στο Λουτράκι Αριδαίας, η ταβέρνα Καρατζοβίτισα είναι ιδανική επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Ο Υδρόλιθος σερβίρει νόστιμα πιάτα που κινούνται σε πιο δημιουργικά μονοπάτια.

    Λίμνη Κερκίνη

    travelgo image

    Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Η υπέροχη λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα και κάντε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης από κοντά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ποδηλασία με mountain bikes, πεζοπορία και διαδρομές με τζιπ. Σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη, ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

    • Διαμονή: Το παραδοσιακό Morfi Hotel στο χωριό Κερκίνη προσφέρει μεγάλα διαμερίσματα, ενώ διαθέτει και εστιατόριο. O Οικοπεριηγητής, ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα της περιοχής, προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του. Αν προτιμήσετε τα Άνω Πορόια, μια ωραία επιλογή διαμονής είναι το Αρχοντικό Βιγλάτορας.
    • Φαγητό: Δοκιμάστε τα πιάτα με βάση το βουβαλίσιο κρέας στον πολυχώρο Ελωδία στην Κερκίνη και στην ταβέρνα Εβόρα στο χωριό Μακρινίτσα. Στα Άνω Πορόια θα φάτε καλά και παραδοσιακά στην Πλαγιά του Μπέλες και στις Πέστροφες.

    Παγγαίο

    travelgo image

    Παραδοσιακοί οικισμοί, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά… Σε απόσταση 17 χλμ. από την Καβάλα και 130 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παγγαίου και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την παράδοση και την περιπέτεια. Ανακαλύψτε τη Μουσθένη με τα τοξωτά γεφύρια και τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τη Μεσορόπη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα και τα εντυπωσιακά καπνομάγαζα, το Παλαιοχώρι με το Βρανόκαστρο και το καστανόδασος, τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και τον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Ελευθερούπολης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει μεγάλα μακεδονικά αστικά κέντρα. Αξίζει η πεζοπορία στο πανέμορφο μονοπάτι της Μεσορόπης, που οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες και λίμνες, αλλά και μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Οι οινόφιλοι θα ενθουσιαστούν με τα οινοποιεία της περιοχής που παράγουν τον γνωστό «Βίβλινο οίνο», που αναφέρεται στον Ησίοδο ως κρασί εξαιρετικής ποιότητας.

    • Διαμονή: Στη Μεσορόπη, το Culinary Boutique Hotel Kladi Elias προσφέρει μεγάλες και καλαίσθητες σουίτες, με φινετσάτη διακόσμηση και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στη Μουσθένη θα βρείτε το Dionysus Village Resort, με πλήρως εξοπλισμένα ξύλινα σπιτάκια μέσα στο δάσος, spa και υπέροχο υπαίθριο χώρο.
    • Φαγητό: Στη Μεσορόπη, μια πολύ ξεχωριστή πρόταση αποτελεί το εστιατόριο του Boutique Hotel Kladi Elias που σερβίρει ένα μενού γαλλικής βάσης και μεσογειακού fusion συνοδεία επιλεγμένων ντόπιων κρασιών. Για απλό φαγητό, μεζέδες και κρέατα στα κάρβουνα υπάρχει η ταβέρνα Καστανιές. Στη Μουσθένη θα φάτε στο Μποστάνι, σε ένα υπέροχο μέρος μέσα στη φύση.

    Παλαιός Παντελεήμονας

    travelgo image

    Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή. Περίπου 100 χλμ. θα χρειαστεί να διανύσετε από τη Θεσσαλονίκη για να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Σε απόσταση 20 χλμ. βρίσκεται το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες, ενώ το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα απέχει μόλις 4 χλμ.

    • Διαμονή: Στο κέντρο του οικισμού θα βρείτε τον παραδοσιακό ξενώνα Κυράνη, με υπέροχη θέα στον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό κόλπο. Το Πλειάδες είναι ένα αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στον Ξενώνα το Χάνι, κοντά στην πλατεία του χωριού.
    • Φαγητό: Στην πλατεία του οικισμού, στην ταβέρνα Όλυμπος θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, καθώς και κρέατα σούβλας και σχάρας. Στο παραδοσιακό οινομαγειρείο του ξενώνα To Χάνι χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά ντόπιας παραγωγής και μαγειρεύουν σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Μην χάσετε τις χυλοπίτες του κυρίου Θόδωρου. Να καθίσετε και στο Παλιό Καφενείο για να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας με καταπληκτική θέα.
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
    5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider