Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 6.4°C
    Clear

    Αγία Θεοδώρα: Το εκκλησάκι στην Αρκαδία με τα 17 δέντρα στη στέγη, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αγία Θεοδώρα: Το εκκλησάκι στην Αρκαδία με τα 17 δέντρα στη στέγη, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

    Η Αγία Θεοδώρα στο Βάστα Αρκαδίας είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο περίεργες και εντυπωσιακές εκκλησίες της Ελλάδας. Ο λόγος; Τα 17 μεγάλα δέντρα που ξεπηδούν από τη στέγη του ναού και τα οποία φτάνουν σε ύψος 20 μέτρων

    Εξερευνώντας την Ελλάδα θα βρει κανείς εκκλησίες και μοναστήρια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Χτισμένες σε πανέμορφα τοπία, σε βουνά και νησιά, αυτές οι εκκλησίες κουβαλάνε παραδόσεις και θρύλους και έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθούν.

    Μία από τις πιο περίεργες και εντυπωσιακές εκκλησίες της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κρυμμένη μέσα σε ένα πυκνό δάσος από βελανιδιές. Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Δεκαεπτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από τη στέγη του μικρού πέτρινου ναού, ενώ από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αγία Θεοδώρα: Το εκκλησάκι «θαύμα» της Αρκαδίας που αψηφά τους νόμους της φυσικής

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι με τα 17 δέντρα στη στέγη του έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο» (πηγή: Shutterstock)

    Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας και κοντά στο γραφικό χωριό του Ίσαρη, το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 μεγάλα δέντρα που ξεπηδούν από τη στέγη του, είναι ένα μικρό θαύμα που προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη. Το όμορφο αυτό εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

    travelgo.gr
    Ο ναός είναι βυζαντινός, χτισμένος τον 12ο αιώνα (πηγή: Shutterstock)

    Η εκκλησία είναι βυζαντινή και χτίστηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμήν της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος. Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του.

    travelgo.gr
    Οι ρίζες δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη (πηγή: Shutterstock)

    Όπως διαβάζουμε στο κανάλι Up Stories στο YouTube, το καλοκαίρι του 1996, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα. Τότε πραγματοποιήθηκε ένας πρωτοποριακός για την εποχή έλεγχος με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δέντρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτήριο όρθιο.

    Δείτε το βίντεο του Up Stories

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider