Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.3°C
    Clouds

    Πόρτο Λάγος: Εκδρομή στο εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι της Ξάνθης

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πόρτο Λάγος: Εκδρομή στο εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι της Ξάνθης

    Εκεί όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, πάνω στα νησάκια, είναι χτισμένο ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια της Ελλάδας

    Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Ιόνιο, η Ελλάδα είναι γεμάτη επιβλητικά μοναστήρια χτισμένα σε πανέμορφα τοπία της χώρας. Άλλα είναι σκαρφαλωμένα σε βράχους πάνω από γκρεμούς, ενώ άλλα μοιάζουν να επιπλέουν στη θάλασσα. Εδώ, το θρησκευτικό συναίσθημα συνυπάρχει με την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης.

    Ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια υπέροχη τοποθεσία που συνδυάζει το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας. Ο λόγος για τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, ένα μοναστικό συγκροτήμα μέσα στη λιμνοθάλασσα, σε δύο μικρά νησάκια που τα ενώνει μια ξύλινη γέφυρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Tο «πλωτό» μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος

    travelgo.gr
    Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος (πηγή: Shutterstock)

    Ένα από τα ωραιότερη μέρη της Βόρειας Ελλάδας, η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, κρύβει ένα μικρό αλλά μαγευτικό προορισμό: το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος. Για τους περισσότερους επισκέπτες, αυτό το ήσυχο ψαροχώρι, που απέχει 25 χλμ. απο την Ξάνθη, είναι συνυφασμένο με το εντυπωσιακό μοναστικό κτίσμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

    travelgo.gr
    Μια ξύλινη γέφυρα συνδέει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τη στεριά (πηγή: Shutterstock)

    Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε δύο νησάκια: στο πρώτο νησάκι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ στο δεύτερο νησάκι είναι ο ναός της Παναγίας της Παντάνασσας με το αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών συνδέει τα νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη με τη στεριά.

    Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας είναι μοναδικό και το τοπίο γαλήνιο - ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε και να βγάλετε φωτογραφίες. Εδώ θα συναντήσετε πολλά είδη πουλιών (αγριοπελεκάνους, πελαργούς, φλαμίνγκο κ.ά.), τα οποία ζουν και αναπαράγονται στη λίμνη Βιστωνίδα.

    Λίμνη Βιστωνίδα: Το στολίδι της Θράκης

    travelgo.gr
    Λίμνη Βιστωνίδα (πηγή: Shutterstock)

    Η Λίμνη Βιστωνίδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα, με συνολική έκταση 45. 000 στρέματα, μέγιστο μήκος 12,5 χλμ., μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 227 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως το κεφαλούδι, η λαγγόνα και η νανόχηνα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider