Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Thu 14.5°C
    Clouds

    Δολίνη Κεχρωτής: Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δολίνη Κεχρωτής: Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο

    Πτήση πάνω από τη δολίνη της Κεχρωτής στο Μαίναλο Αρκαδίας, το σημείο όπου έχουν καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της Ελλάδας. Η τιμή ρεκόρ που έχει καταγραφεί άγγιξε τους -35,3 βαθμούς Κελσίου

    Το όρος Μαίναλο με τα κοντά 2.000 μέτρα ύψος του είναι η ψυχή της Αρκαδίας. Δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και ξεχωρίζει για τον φυσικό πλούτο του και τα πανέμορφα χωριά του. Στο Μαίναλο όμως συμβαίνει και κάτι μοναδικό: εκεί βρίσκεται το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας!

    Ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της χώρας, με τιμή ρεκόρ που άγγιξε τους -35,3 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κεχρωτή Μαινάλου: Αυτή είναι η πιο κρύα περιοχή της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Η πολική αυτή θερμοκρασία σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής στην Αρκαδία, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1.700 - 1.800 μέτρων.

    Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Όπως διαβάζουμε στο Travel Inspiration, που πέταξε με drone πάνω από το σημείο, στη δολίνη της Κεχρωτής από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Μάλιστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες (με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017) σημειώθηκε παγετός. Συνηθισμένες είναι επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ημέρες με ολικό παγετό, όταν δηλαδή η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

    Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτή την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μέσα σε 4 ώρες πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών!

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε ακόμη:

    TAGS:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider