Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ανάφη
    Wed 15.3°C
    Clouds

    Ανάφη: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φανατικούς θαυμαστές

    ΑΝΑΦΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ανάφη: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φανατικούς θαυμαστές

    Η ατμοσφαιρική Χώρα, ο επιβλητικός μονόλιθος, οι μαγευτικές παραλίες και όλα όσα κάνουν την Ανάφη έναν ιδανικό προορισμό για διακοπές ανεμελιάς και χαλάρωσης.

    Mπορεί να μην έχει τη φήμη και τη λάμψη της γειτονικής Σαντορίνης, αλλά σίγουρα η Ανάφη έχει φανατικούς θαυμαστές οι οποίοι τηρούν πιστά κάθε χρόνο το ραντεβού μαζί της. Εναλλακτική, μποέμ και μοναχική, με το άγριο τοπίο της, τους χαλαρούς ρυθμούς της και τις καταπληκτικές χρυσαφένιες αμμουδιές που μαγεύουν τους επισκέπτες, η Ανάφη είναι από εκείνα τα νησιά που θα σου προσφέρουν τις πιο ουσιαστικές απολαύσεις στο πιο απλό περιτύλιγμα: μια όμορφη ανατολή με θέα το απέραντο γαλάζιο, ένα νόστιμο φαγητό μετά το μπάνιο σε μια απλή ταβέρνα και την υπέροχη αίσθηση του να μη κάνεις τίποτα και να το απολαμβάνεις.

    Η γραφική Χώρα της Ανάφης

    travelgo.gr
    Η Χώρα της Ανάφης είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου (πηγή: Shutterstock)

    Aνηφορίζοντας από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μετά από μια διαδρομή 3 χλμ, θα φτάσετε στη Χώρα, τον μοναδικό οργανωμένο οικισμό του νησιού. Μικρή, γραφική και κατάλευκη, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων, σαν ένα μπαλκόνι που αιωρείται πάνω από το Αιγαίο, η Χώρα της Ανάφης είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, ενώ τα στενά σοκάκια της οδηγούν στο παλιό ενετικό κάστρο που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού. Στα αξιοθέατα της Χώρας ανήκουν και οι γραφικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην πλαγιά του λόφου.

    Το Γιβραλτάρ του Αιγαίου

    travelgo.gr
    Ο τεράστιος μονόλιθος είναι το στολίδι της Ανάφης (πηγή: Shutterstock)

    Σήμα κατατεθέν και στολίδι της Ανάφης είναι ο - ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί - Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του, 22 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μ., που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ. Πρόκειται για αγαπημένο πεδίο αναρρίχησης, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura.

    travelgo.gr
    Στην κορυφή του μονόλιθου βρίσκεται η μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας (πηγή: Shutterstock)

    Στο ψηλότερο άκρο του είναι χτισμένη η Μονή της Καλαμιώτισσας, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θρύλους και τοπικές παραδόσεις. Η θέα από εδώ θα σας μείνει αξέχαστη. Οι πιο ρομαντικοί ξεκινούν την ανάβαση στον βράχο το απόγευμα, διανυκτερεύουν με sleeping bags στον περίβολο της μονής και περιμένουν να δουν την ανατολή του ήλιου μέσα στο Αιγαίο. Στη βόρεια πλευρά του Κάλαμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα σπήλαιο απρόσιτο από τη θάλασσα και προσεγγίσιμο μόνο από ένα μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ.

    Τα μονοπάτια

    travelgo.gr
    Άγριο τοπίο της Ανάφης (πηγή: Shutterstock)

    Η Ανάφη είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Το νησί διαθέτει πολλά μονοπάτια που είναι εύκολα προσβάσιμα και θα σας οδηγήσουν σε εκκλησάκια, αγροικίες κι άλλους ιδιαίτερους προορισμούς όπως στην αρχαία πόλη, το Καστέλι, στο ψηλότερο βουνό της Ανάφης, στη Βίγλα. Επίσης, ακολουθώντας τα μονοπάτια μπορείτε να φτάσετε στις όμορφες αμμουδιές και τους μικρούς κόλπους του νησιού, όπως το Κατσούνι, τη Φλαμουρού και τους Αγίους Αναργύρους.

    Οι παραλίες της Ανάφης

    travelgo.gr
    Ρούκουνας (πηγή: Shutterstock)

    Οι παραλίες της Ανάφης είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της. Στη νότια πλευρά του νησιού, οι παραλίες είναι αμμουδερές, απάνεμες και πιο δημοφιλείς. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτές τις παραλίες με τα πόδια, με καραβάκι ή με το λεωφορείο. Στη βόρεια πλευρά, οι παραλίες είναι πετρώδεις και πιο ήσυχες. Η μεγάλη και αμμώδης παραλία του Ρούκουνα, που ήταν κάποτε συνυφασμένη με το ελεύθερο κάμπινγκ, είναι η διασημότερη παραλία της Ανάφης. Το Κλεισίδι είναι άλλη μια όμορφη αμμώδης παραλία, με δέντρα για σκιά. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και έχει εύκολη πρόσβαση.

    travelgo.gr
    Άγιοι Ανάργυροι (πηγή: Shutterstock)

    Από το Κλεισίδι, περπατώντας ένα μονοπάτι για 10 λεπτά, μπορείτε να φτάσετε στη μικρή παραλία Κατσούνι. Μετά το Κατσούνι, θα βρείτε τη Φλαμουρού, μια παραλία με ξανθή άμμο και επιβλητικά βράχια. Για περισσότερη χαλάρωση, επισκεφθείτε τους Αγιους Ανάργυρους, μία από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού, με το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι πάνω από την αμμουδιά. Τέλος, ο Λιβόσκοπος είναι μια μικρή και απομονωμένη παραλία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά στη βόρεια πλευρά του νησιού.

    Στέκια για φαγητό και διασκέδαση

    • Στην ταβέρνα Ακρογιάλι, στο λιμάνι, δοκιμάστε την ψαρόσουπα και τα μαγειρευτά.
    • Η ψαροταβέρνα Αρμενάκι στη Χώρα έχει μπαλκόνια με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο. Το βράδυ έχει και ζωντανή μουσική.
    • Στο Λιοτρίβι θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, μεζέδες και νόστιμα μαγειρευτά, μαζί με την υπέροχη θέα.
    • Μια καλή επιλογή για φρέσκο ψάρι είναι και ο Άνεμος στη Χώρα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την κακαβιά.
    • Στον δρόμο προς την πλατεία, το παραδοσιακό ταβερνάκι του Αστραχάν αποτελεί κλασική επιλογή για παραδοσιακή κουζίνα.
    • Η Μαργαρίτα στο Κλεισίδι είναι must για πρωινό, αλλά και για νόστιμο σπιτικό φαγητό μετά το μπάνιο στην όμορφη παραλία.
    • Οι Madres είναι το θρυλικό μπαρ του νησιού και ένα από τα καλύτερα για να απολαύσει κανείς την ανατολή του ηλίου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider