Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 22.7°C
    Clouds

    Κουφονήσια: Διακοπές στον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων

    ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κουφονήσια: Διακοπές στον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων

    Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Κουφονήσια, έναν προορισμό συνώνυμο της καλοκαιρινής ανεμελιάς στην καρδιά των Κυκλάδων.

    Εξωτικές παραλίες με χρυσαφένια άμμο και απίστευτα νερά, μαγευτικές θαλασσινές σπηλιές, απόλυτη χαλάρωση και καλό φαγητό. Τα Κουφονήσια μπορεί να μην αποτελούν πλέον τον άγνωστο παράδεισο της άγονης γραμμής, ωστόσο διατηρούν τη χαλαρή κυκλαδίτικη ατμόσφαιρά τους και παραμένουν ένας ονειρεμένος καλοκαιρινός προορισμός.

    Τα Κουφονήσια βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου, 3 ν.μ. νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Μιλάμε για δύο μικρά νησιά, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. Το Πάνω Κουφονήσι είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά και προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και ποτό. Στα Κουφονήσια περιλαμβάνεται και η Κέρος, ένα μικρό ακατοίκητο νησί που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού, καθώς και αρκετές μικρότερες νησίδες γύρω από τα κύρια νησιά.

    Το Πάνω Κουφονήσι

    travelgo.gr
    Πάνω Κουφονήσι (πηγή: Shutterstock)

    Το Πάνω Κουφονήσι είναι αρκετά μικρό για να το περπατήσετε μέσα σε μια μέρα. Εδώ, το αυτοκίνητο είναι περιττό. Μπορείτε να πάτε παντού με τα πόδια, με ποδήλατο ή με καΐκι. Ένας λευκός ανεμόμυλος σάς καλωσορίζει στο έμπα του λιμανιού. Πιο πάνω βρίσκεται η Χώρα, ο μοναδικός οικισμός του νησιού με φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και γραφικά σοκάκια. Στο κέντρο, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

    travelgo.gr
    Παραλία Πορί (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο δυνατό σημείο των Κουφονησίων είναι σίγουρα οι υπέροχες, αμμώδεις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά που θα σας δώσουν την αίσθηση ότι κολυμπάτε σε πισίνα. Από το λιμάνι μέχρι το Πορί διασχίζετε εύκολα με τα πόδια την ακτή με τις παραλίες του νησιού.

    travelgo.gr
    Σπηλιές Ξυλομπάτη (πηγή: Shutterstock)

    Η παραλία στο λιμάνι λέγεται Άμμος και έχει πεντακάθαρα νερά. Στη συνέχεια θα συναντήσετε την παραλία Χαροκόπου ή Φοίνικα και τον Φανό. Πολύ δημοφιλής είναι η παραλία Ιταλίδα (ή Πλατιά Πούντα) που πήρε το όνομά της από μία γυναίκα που με τον Ιταλό σύζυγό της αγόρασαν μια μεγάλη έκταση εκεί πριν από δεκαετίες. Το Πορί είναι η μεγαλύτερη και η διασημότερη παραλία του νησιού, με διάφανα τιρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο.

    travelgo.gr
    Γάλα (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στο Πορί υπάρχουν μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές και μικρές παραλίες σαν πισίνες, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Βουτήξτε στην Πισίνα ανάμεσα στην Ιταλίδα και το Πορί και εξερευνήσετε τις σπηλιές του Ξυλομπάτη, το Γάλα (εκεί, η θάλασσα εισχωρεί κάτω από έναν εντυπωσιακό βράχο και αφρίζοντας βγαίνει από την άλλη πλευρά του) και τη σπηλιά Μάτι του Διαβόλου.

    Το Κάτω Κουφονήσι

    travelgo.gr
    Κάτω Κουφονήσι (πηγή: Shutterstock)

    Για περισσότερη απομόνωση, θα πάτε με καραβάκι στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, ένα εκκλησάκι και μία ταβέρνα. Τον γαλάζιο καμβά συνθέτουν μαγευτικές παραλίες, όπως το Νερό, τα Πεζούλια και ο Δέτης. Το νησί δεν διαθέτει τουριστική οργάνωση, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

    Εκδρομή στην Κέρο

    travelgo.gr
    Κέρος (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στα Κουφονήσια βρίσκεται το ακατοίκητο νησί της Κέρου, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Ανασκαφές στα δυτικά του νησιού, στην τοποθεσία Κάβο Δασκαλειού, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως τα ειδώλια του αρπιστή, του αυλητή αλλά και της Μεγάλης Μητέρας, ύψους 1,40 μ. Στην Κέρο μπορείτε να πάτε με βάρκα από το Πάνω Κουφονήσι.

    Διαμονή

    • Σε απόσταση 400 μ. από την παραλία Πορί, το Blue Harpist Villas προσφέρει πολυτελή διαμονή σε 4 νεόκτιστες παραδοσιακές κυκλαδίτικες βίλες, με μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και το νησί της Κέρου.
    • Το Pyrthea Houses, μια διώροφη κυκλαδίτικη οικία στη θέση Σπηλιά, αποτελείται από τρία κομψά διαμερίσματα που προσφέρουν ζεστή και αυθεντική φιλοξενία με ανεπιτήδευτο στυλ και σπιτική άνεση.
    • Σε μια ήσυχη τοποθεσία με θέα τη θάλασσα, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από την παραλία Άμμος και το λιμάνι, το Louros Rooms διαθέτει άνετα δωμάτια, διακοσμημένα σε παραδοσιακό νησιώτικο στυλ.
    • Στη Villa Ostria στον Άγιο Γεώργιο θα βρείτε 10 σύγχρονα και άνετα δωμάτια, δύο διαμερίσματα και μια μεζονέτα κατάλληλη για οικογένειες ή παρέες 4-5 ατόμων.
    • Το Windmill Villa αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διαμονής. O μοναδικός διατηρητέος ανεμόμυλος στις Κυκλάδες λειτουργεί σαν ξενοδοχειακό παραδοσιακό κατάλυμα, με μια μικρή ιδιωτική παραλία κάτω από την αυλή του.

    Φαγητό

    • Για λαχταριστά θαλασσινά και καλοψημένο ψάρι θα πάτε στην ξακουστή ψαροταβέρνα του Καπετάν Νικόλα.
    • Στο εστιατόριο-μπαρ Καλόφεγγο στο Πορί συνδυάζονται δημιουργικές γεύσεις, ατμόσφαιρα και θέα στην υπέροχη παραλία.
    • Το κομψό εστιατόριο Laska σερβίρει δημιουργικά πιάτα με τοπικά προϊόντα, όπως κατσίκι από την Κέρο με σπαστές πατάτες.
    • Το all day μπαρ/εστιατόριο Τζετ είναι must στάση για brunch, πίτσα στον ξυλόφουρνο και κοκτέιλ.
    • Η ταβέρνα Μιχαλιός είναι μια καλή επιλογή για κρεατοφαγία. Σπεσιαλιτέ τους το κατσίκι.
    • Για κάτι νόστιμο στο χέρι, δοκιμάστε τις λαχταριστές πίτες από τον Φούρνο της Γιωργούλας, αλλά και το παγωτό στο Fystiki.
    • Στο Κάτω Κουφονήσι, η ταβέρνα του Βενετσάνου (η μοναδική στο νησί) σερβίρει φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και νόστιμα μαγειρευτά σε μια όμορφη αυλή λίγα μέτρα από την παραλία.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider