Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Fri 21.5°C
    Clear

    Παλαιοχώρα Αίγινας: Ο άγνωστος Μυστράς του Αργοσαρωνικού

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παλαιοχώρα Αίγινας: Ο άγνωστος Μυστράς του Αργοσαρωνικού

    Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας. Η Παλαιοχώρα ή Παλιαχώρα ξεχωρίζει για την ιστορία, τη θέα και τις εκκλησίες της - Δείτε υπέροχα πλάνα από ψηλά

    Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία, η Αίγινα προσφέρει πολλές εναλλαγές και αποτελεί ιδανική επιλογή για ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα.

    Μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού είναι η βόλτα στην Παλιαχώρα ή Παλαιόχωρα, την ερειπωμένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα μονοπάτια της, ανάμεσα στα εκκλησάκια, για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα. Την άνοιξη το σκηνικό εδώ είναι ιδανικό για πικνίκ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παλαιοχώρα Αίγινας: Ο νησιωτικός Μυστράς

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η Παλαιοχώρα, ο «νησιώτικος Μυστράς», όπως την αποκαλούν. Η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Η τοποθεσία ήταν ιδανική όχι μόνο γιατί ο λόφος ήταν εκ φύσεως οχυρός, αλλά επειδή παράλληλα επέτρεπε στους Αιγινήτες να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου. Ο οικισμός που δημιουργήθηκε παρέμεινε αθέατος κατά κάποιο τρόπο, χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των σπιτιών. Όταν ο κίνδυνος πέρασε, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον οικισμό του λόφου της Παλιαχώρας και να κατεβαίνουν στις παραθαλάσσιες περιοχές.

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Παλιαχώρας να είναι 365, όσες και οι μέρες του χρόνου. Ιστορικές μελέτες αναφέρουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν γύρω στις 50. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 33 εκκλησίες. Από αυτές αρκετές έχουν αποκατασταθεί (Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, Άγιος Διονύσιος ή Επισκοπή, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Μηνάς, Αγία Μαρίνα κ.ά.). Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου όπου σώζονται ίχνη από το Κάστρο της Παλιαχώρας (χτισμένο από τους Βενετούς το 1654) για να απολαύσετε τη θέα προς την άλλη πλευρά του νησιού, αλλά και να επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου του νησιού, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου.

    Δείτε από ψηλά την Παλαιοχώρα Αίγινας

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider