Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Wed 19.4°C
    Clear

    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας

    Ένα νησί προσιτό σε όλους που κρύβει πολλές ομορφιές.

    Πολύ κοντά στην Αθήνα κι όμως νομίζεις ότι είσαι τόσο μακριά... Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές με άρωμα νησιού. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές, αρκεί να το αποφασίσετε.

    Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, η πατρίδα του πασίγνωστου και πεντανόστιμου φιστικιού, το νησί που αγαπούν οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι. Η Αίγινα είναι ένα νησί-θησαυρός, προσιτό σε όλους, που κρύβει πολλές ομορφιές.

    travelgo image

     

    Βόλτα στην πόλη

    Στην είσοδο του λιμανιού το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα καλωσορίζει τον επισκέπτη. Τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, οι άμαξες, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί, τα μαγαζιά που πωλούν φρεσκότατα φιστίκια, τα παραδοσιακά καΐκια και τα μοναδικά«πλωτά» μανάβικα δημιουργούν ένα νοσταλγικό σκηνικό που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Μια βόλτα στα σοκάκια αποκαλύπτει υπέροχα νεοκλασικά και επιβλητικά δημόσια κτήρια της εποχής του Καποδίστρια. Το βλέμμα σας θα τραβήξει ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χτίστηκε το 1802 και σήμερα φιλοξενεί περιστασιακά εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να περάσετε και από την ψαραγορά για να γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο.

    travelgo image

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    Αρχαιολογικός Χώρος Κολώνας: Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Από το άλλοτε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του νησιού, σήμερα μεταξύ άλλων διασώζεται μία κολώνα, απομεινάρι του δωρικού ναού του Απόλλωνα που δέσποζε στο λόφο.
    Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και ιδρύθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας.
    Μουσείο Καπράλου: Στην παραλιακή οδό προς Σουβάλα, στην περιοχή Πλακάκια, βρίσκεται το πρώην εργαστήριο του γνωστού γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο το 1995 και από το 2006 αποτελεί και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Φιλοξενεί σημαντικό αριθμό έργων όλων των περιόδων του σπουδαίου καλλιτέχνη.

     

    Ναός της Αφαίας: Ένας μικρός Παρθενώνας

    Στέκει επιβλητικός σε μια μοναδική τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου, μέσα στα πεύκα, στον δρόμο που οδηγεί προς την Αγία Μαρίνα, μαγνητίζοντας με τη μοναδική ενέργεια του χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο ναός της Αφαίας χρονολογείται στο 500 π.Χ., σώζεται σε καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του και θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στηρίχθηκαν σε αυτό το πρότυπο ναού, προκειμένου να σχεδιάσουν αργότερα τον Παρθενώνα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το must αξιοθέατο του νησιού. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, αξίζει οπωσδήποτε να βρεθείτε εδώ για να απολαύσετε τη μαγική θέα στη θάλασσα. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να διακρίνετε την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

    travelgo image

     

    Παλιαχώρα: Ο νησιωτικός Μυστράς 

    Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, ο "νησιώτικος Μυστράς", όπως την αποκαλούν. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Λέγεται πως κάποτε υπήρχαν 365 εκκλησάκια, όσες και οι ημέρες του χρόνου. Η Παλιαχώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάβαση και πεζοπορία. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα εκκλησάκια για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα. Την άνοιξη το σκηνικό εδώ είναι ιδανικό για πικνίκ.

    travelgo image

     

    Προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου του νησιού, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6 χλμ. μακριά από την πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, στην οποία ζουν 14 μοναχές. Το μοναστήρι γιορτάζει 9 Νοεμβρίου (Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου) και 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή λειψάνων).

    travelgo image

     

    Εκδρομή στην Πέρδικα

    Σε απόσταση 10 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται το γραφικότερο ψαροχώρι του νησιού, η Πέρδικα. Τα στενά γραφικά δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές δημιουργούν ένα γοητευτικό σκηνικό, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί προσφέρονται για γευστικές απολαύσεις πάνω στο κύμα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Πέρδικα για καφέ ή ποτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την άκρη της χερσονήσου, προς την εκκλησία του Άγιου Σώστη, για να χαζέψετε τη θέα στο γαλάζιο και- τώρα την άνοιξη- να μαζέψετε αγριολούλουδα.

    travelgo image

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    Το καταπράσινο νησάκι Μονή απέχει μόλις 10 λεπτά με καραβάκι από την Πέρδικα. Πρόκειται για μια μοναδική εξωτική γωνιά του Σαρωνικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι χαριτωμένα ελάφια, αγριοκάτσικα και παγώνια, ενώ όταν καλoκαιριάσει μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του όρμου επιβάλλεται.

     

    Το ξακουστό φιστίκι Αιγίνης 

    Το πιο διάσημο προϊόν του νησιού είναι, βέβαια, το φιστίκι Αιγίνης. Το 1896 ο ιατρός Νικόλαος Περόγλου ξεκίνησε την συστηματική καλλιέργεια φιστικιού, η οποία σύντομα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού. Η ποιότητα του φιστικιού Αιγίνης, ονομασία που κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996, θεωρείται διεθνώς εξαιρετική και υπερτερεί σε σχέση με αρκετές ξένες ποικιλίες. Το Σεπτέμβρη διοργανώνεται στο νησί το Φεστιβάλ Φιστικιού (Aegina Fistiki Fest), ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας.

    travelgo image

     

    MINI ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

    Πού να μείνετε: Το Marini Luxury Apartments & Suites είναι ένα νεόκτιστο συγκρότημα, μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της Αίγινας, μέσα σε ένα πανέμορφο κτήμα, με υπέροχη θέα στο λιμάνι και τα γύρω νησιά. Προσφέρει κομψά και πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες με όλες τις σύγχρονες παροχές. Το ξενοδοχείο Ίριδες είναι ένα νησιώτικο θέρετρο με ειδυλλιακό περιβάλλον χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία της Αίγινας, 2,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Σουβάλα. Μόλις 100 μέτρα από το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας, το Perdika Suites αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής στην περιοχή, προσφέροντας 11 άνετα και καλαίσθητα διαμερίσματα. Στην Πέρδικα προτείνουμε επίσης το οικογενειακό ξενοδοχείο Antzi Studios. Στο πανέμορφο χωριό Αγία Μαρίνα, θα βρείτε το Ξενοδοχείο Γαλήνη και τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Eri Studios. Στην πόλη της Αίγινας, το Plaza Hotel είναι ένα ιστορικό παραλιακό ξενοδοχείο δίπλα από το λιμάνι και μπροστά από όμορφη αμμώδη παραλία (Καζαντζάκη 4). Εναλλακτικά, επιλέξτε τα Kalokenti Studios (Πετρίτη 36) που έχουν θέα στη θάλασσα και στο ναό του Απόλλωνα ή το Urlika Hotel που απέχει μόλις 50 μέτρα από την παραλία (Πατριάρχου Γρηγορίου 3).

    Πού να φάτε: Κλασική αξία στην Πέρδικα- κι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για φαγητό στο νησί- είναι η Ψαροταβέρνα του Νώντα που λειτουργεί από το 1936. Σε ένα µπαλκόνι αγναντεύει τη θάλασσα, σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι, θαλασσινά μαγειρεμένα με μαεστρία και παραδοσιακά πιάτα. Μη χάσετε τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

    Μια πολύ καλή επιλογή στην Πέρδικα είναι και η ψαροταβέρνα Το Δέκα, η οποία λειτουργεί από το 1943. Στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών που συνεχίζει την παράδοση του παππού. Φρέσκα ψάρια ψημένα με μαστοριά, σπαρταριστά θαλασσινά, μαμαδίστικα μαγειρευτά και μεζέδες για ούζο, παίρνουν... δέκα με τόνο! 

    Στην πόλη της Αίγινας, σταθερή αξία για ψάρι και θαλασσινά αποτελεί ο Σκοτάδης (Λ. Δημοκρατίας 46). Για ψαροµεζέδες και άλλα µεζεδάκια μπορείτε να επισκεφθείτε και την Αγορά µέσα στην κεντρική ψαραγορά. Για μαγειρευτά θα πάτε στο Δρομάκι (Ακτή Τότη Χατζή 4), για ελληνική δημιουργική κουζίνα στο Κάππος 'Ετσι (Π. Ηριώτη 9) και για μεγάλη ποικιλία θαλασσινών αλλά και μαγειρευτά στον Μπάμπη (Ακτή Τότη Χατζή 7). Στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Αίγινα και τη Σουβάλα, θα βρείτε την Καβουρόπετρα, μια οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει καλό φαγητό με θέα σε ένα γραφικό λιμανάκι. Αξίζει επίσης να απομακρυνθείτε για λίγο από τη θάλασσα και να επισκεφθείτε τον ορεινό οικισμό του Ανιτσαίου για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα στο Στέκι του Κυνηγού.

    Πού να πάτε για καφέ, γλυκό & ποτό: Στην παραλιακή οδό, το Αιάκειον λειτουργεί από το 1958 και αποτελεί απαραίτητη στάση για καφέ, γλυκό και παγωτό (Λ. Δημοκρατίας 18-20). Το ιστορικό καφενείο του Μοίρα αξίζει επίσης μια επίσκεψη. Στο all day bar restaurant Αυλή μπορείτε να πάτε από νωρίς για καφέ και brunch μέχρι το βράδυ για φαγητό και ποτό (Π. Ηρειώτη 17). Τα Περδικιώτικα (Αφαίας 38) είναι ένα υπέροχο μπαρ σε ένα πανέμορφο διατηρητέο καποδιστριακό κτήριο (εδώ στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα της χώρας, στην πραγματικότητα ανταλλακτήριο προϊόντων). Το μπαρ Bαρτάν έχει εντυπωσιακή καβά και ωραία ατμόσφαιρα (Π. Ηρειώτη 16). Κλασικές επιλογές για καφέ και ποτό, το Οινόη Social Bar (Λ. Δημοκρατίας 29) και η Ρέμβη (Λ. Δημοκρατίας 51).

    Τι να ψωνίσετε: Δεν γίνεται να φύγετε από το νησί χωρίς να αγοράσετε γνήσιο φιστίκι Αίγινας και λαχταριστά γλυκίσματα με φιστίκι από τον Μούρτζη, μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 2001. Στο κατάστημά τους στο κέντρο της Αίγινας θα βρείτε ζεστό φιστίκι που ψήνεται καθημερινά και σε όλες του τις μορφές. Δοκιμάστε τα καταπληκτικά ''φιστικάτα'', το καλύτερο παστέλι φιστικιού που έχετε φάει ποτέ και τις σοκολάτες με φιστίκι. Στο πλούσιο παντοπωλείο τους θα βρείτε επίσης την πιο ενημερωμένη κάβα κρασιών στο νησί, τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, τσάγια, μπαχαρικά και βότανα (Π. Ηρειώτη 57).

    Το Herbs & More, στο κέντρο της πόλης, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά προϊόντα. Θα βρείτε φιστίκια Αιγίνης, καθώς και βότανα, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, μέλι, δημητριακά, παξιμάδια, βιολογικά προϊόντα, τσάι, άλευρα και πολλά άλλα προϊόντα άριστης ποιότητας (Αφαίας 32).

    Η εταιρεία Philippos Hellenic Goods μυεί τους επισκέπτες της Αίγινας στα μυστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Στο κατάστημά τους θα βρείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό και κλασικό, ελιές Καλαμών, αλλά και φιστίκια Αιγίνης σε εξαιρετική ποιότητα και προσεγμένη συσκευασία (Π. Ηρειώτη 37).

    Το Silver & Silk είναι ένας καινούργιος χώρος στην καρδιά της Αίγινας, αφιερωμένος στην αισθητική αξία του χειροποίητου. Θα ανακαλύψετε χειροποίητα μοντέρνα κοσμήματα αλλά και μοναδικά κομμάτια παραδοσιακής αισθητικής σμιλευμένα στο χέρι από τους τεχνίτες των Ιωαννίνων, καθώς και τα μαγευτικά προϊόντα της “πόλης του μεταξιού” στην Ελλάδα, τα μεταξωτά Σουφλίου (Σπ. Ρόδη 6-8).

    Αν μένετε σε δωμάτιο με κουζίνα και θελήσετε να μαγειρέψετε κρέας, περάστε από το πολύ καλό κρεοπωλείο του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου. Το προτείνουν και οι ντόπιοι (Αφαίας 50).

    Δραστηριότητες και σπορ: Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Αίγινα μπορείτε να απολαύσετε ποικίλες δραστηριότητες στη φύση και σπορ. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο (η διαδρομή Αίγινα-Πέρδικα είναι ιδανική), πεζοπορία σε μονοπάτια μέσα στα πεύκα που οδηγούν σε αρχαία μνημεία, ιστιοπλοΐα, canoe-κayak, καταδύσεις και ιππασία. Κι αν αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο στο νησί και είστε λάτρεις των μαχητικών σπορ ή απλά αναζητάτε αποτελεσματικούς τρόπους εκγύμνασης και ενδυνάμωσης, απευθυνθείτε στον Αθλητικό Σύλλογο Μαχητικών Αθλημάτων Αίγινας, όπου ο προπονητής κ. Λαμπρός Σταμούλης θα σας εκπαιδεύσει στην τέχνη του kick boxing (Αφαίας 72).

    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας
    Αίγινα: Το αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider