Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 18.6°C
    Clouds

    Εκδρομή στη Λίμνη Τσιβλού: Ένα παραδεισένιο τοπίο στην ορεινή Αχαΐα

    ΑΧΑΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Εκδρομή στη Λίμνη Τσιβλού: Ένα παραδεισένιο τοπίο στην ορεινή Αχαΐα

    Σχεδόν δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η μαγευτική Λίμνη Τσιβλού αποτελεί ιδανική επιλογή για εκδρομή όλες τις εποχές.

    Μία από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας βρίσκεται μόλις δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα. Στις πλαγιές του Χελμού στην ορεινή Αχαΐα, γύρω στα 25 χλμ. από την Ακράτα, θα συναντήσετε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης: τη Λίμνη Τσιβλού. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, η γαλήνια λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου.

    Το χειμώνα, οι χιονισμένες δεντρόφυτες πλάγιες της δίνουν μια αλπική όψη. Το καλοκαίρι, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν διστάζουν να απολαύσουν το μπάνιο τους στα νερά της.

    Η καταστροφή που γέννησε τη Λίμνη Τσιβλού

    travelgo.gr
    Το τοπίο στη Λίμνη Τσιβλού είναι μαγευτικό όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Πολλοί έχουν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη λίμνη για να χαλαρώσουν στις όχθες της και να θαυμάσουν την ομορφιά της, αλλά λίγοι γνωρίζουν την τραγική ιστορία πίσω από τη δημιουργία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη.

    Σήμερα, η λίμνη που έχει επιφάνεια περίπου 8,3 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα, θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής προσελκύοντας επισκέπτες όλες τις εποχές.

    Τι να κάνετε στη Λίμνη Τσιβλού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ιππασία, mountain bike, αλλά και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα και Ζαρούχλα, με το τελευταίο να είναι από τα πιο γνωστά της περιοχής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 10 χλμ. από τη Λίμνη Τσιβλού, η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Η βόλτα σε αυτό τον οικισμό, που είναι κρυμμένος μέσα σε καστανιές και έλατα, ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών, θα σας μείνει αξέχαστη.

    Zarouchla
    Zarouchla
    Η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στην περιοχή (πηγή: Shutterstock)

    Στη Ζαρούχλα θα βρείτε ξενώνες για να μείνετε και ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας. Βυθισμένα στο δάσος μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε γωνιές με μοναδική θέα προς το χωριό αλλά και τις κορυφές του Χελμού.

    Μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή στη Λίμνη Τσιβλού με μια επίσκεψη στα Καλάβρυτα. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κάνετε μια στάση στην Ακράτα για να κάνετε το μπάνιο σας και να φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα ταβερνάκια της.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider