Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλάβρυτα
    Thu 15.1°C
    Clear

    Σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

    ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

    Το χιονοδρομικό κέντρο, ο θρυλικός οδοντωτός, τα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα κάνουν τα Καλάβρυτα έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο

    Όταν το τοπίο ντύνεται στα λευκά, οι δρόμοι των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών γεμίζουν από σκιέρ που έρχονται για να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Η δημιουργία του χιονοδρομικού το 1988 έδωσε ώθηση στην περιοχή που πλασαρίστηκε ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σκι. Όμως, στα Καλάβρυτα δεν θα πάτε μόνο για σκι. Ο μαγικός ορεινός κόσμος του Χελμού (Αροάνια Όρη) κρύβει πολλές ομορφιές και προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές για βόλτες και δραστηριότητες όλον τον χρόνο. Διαδρομές μέσα στην πλούσια φύση, σπήλαια, φαράγγια, λίμνες και ιστορικά μοναστήρια προσκαλούν τον ταξιδιώτη να ανακαλύψει αυτή τη γοητευτική γωνιά της Πελοποννήσου.

    Καλάβρυτα: Βόλτες στη φύση και την Ιστορία

    travelgo.gr
    Άποψη των Καλαβρύτων από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Η ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας είναι χτισμένη στις πλαγιές των Αροανίων, σε υψόμετρο 735 μέτρων. Ο κεντρικός πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με καφέ-μπαρ, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους. Στα Καλάβρυτα σάς υποδέχονται το ιστορικό κτήριο του σταθμού του τρένου και το παλιό δημοτικό σχολείο που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος – ένα μουσείο άρρηκτα δεμένο με το μαρτυρικό παρελθόν της πόλης.

    travelgo.gr
    Ο ιστορικός σταθμός του τρένου στα Καλάβρυτα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 13) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Με προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα και έργα καλλιτεχνών, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αποτυπώνει γλαφυρά τη θηριωδία, καθώς ξεναγεί τους επισκέπτες στο χρόνο και την ιστορία.

    travelgo.gr
    Ο Τόπος Θυσίας στο λόφο του Καπή (πηγή: Shutterstock)

    Στον Τόπο Θυσίας, στο λόφο του Καπή, υψώνεται ένας μεγάλος λευκός σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Θα δείτε στήλες όπου αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων, μια κατακόμβη με μικρά καντήλια - ισάριθμα των νεκρών - καθώς και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα για τις γυναίκες των Καλαβρύτων που αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.

    Ιστορικά μοναστήρια

    travelgo.gr
    Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (πηγή: Shutterstock)

    Η Μονή της Αγίας Λαύρας, μόλις 4 χλμ. νότια των Καλαβρύτων, στέκει αγέρωχη από το 961 μ.Χ., έχοντας διασωθεί από την ορμή πολλών κατακτητών. Είναι γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Λίγο μακρύτερα, 10 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, μία από τις παλαιότερες της Ελλάδας. Είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, κυριολεκτικά γαντζωμένη σε έναν άγριο και απότομο βράχο. Η μονή διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων η εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

    Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό

    travelgo.gr
    Η διαδρομή με τον θρυλικό Οδοντωτό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι μια μοναδική εμπειρία (πηγή: Shutterstock)

    Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Θα το διασχίσετε είτε κάνοντας πεζοπορία είτε ταξιδεύοντας με τον θρυλικό Οδοντωτό για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες). Η εμπειρία του Οδοντωτού είναι από μόνη της συγκλονιστική και αποτελεί αφορμή για μια σύντομη απόδραση στα Καλάβρυτα.

    travelgo.gr
    Ο Οδοντωτός ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα (πηγή: Shutterstock)

    Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Στο μέσο της διαδρομής, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Δίπλα στις ράγες υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια.

    Στο Σπήλαιο των Λιμνών

    travelgo.gr
    Το Σπήλαιο των Λιμνών αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Εκτός από λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και υπέροχους σταλακτίτες, αυτό το σπήλαιο έχει κάτι που το κάνει μοναδικό: οι λίμνες στο εσωτερικό του είναι κάτι ασυνήθιστο και μάλιστα εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός οδηγός Lonely Planet το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 θαύματα της φύσης που πρέπει να δει κανείς στην Ελλάδα.

    Το Πλανητέρο με το μαγευτικό πλατανόδασος

    travelgo.gr
    Το Πλανητέρο είναι ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε (πηγή: Shutterstock) 

    Το Πλανητέρο με το μαγευτικό πλατανόδασος είναι ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε αν βρεθείτε στην περιοχή. Στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία, θα βρείτε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δίπλα στις πηγές λειτουργούν ιχθυοτροφεία πέστροφας, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε νοστιμότατες συνταγές στις ταβέρνες που λειτουργούν στην περιοχή.

    Ώρα για σκι

    travelgo.gr
    Τα Καλάβρυτα είναι ο παράδεισος των χειμερινών σπορ (πηγή: Shutterstock)

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και πιο οργανωμένα της χώρας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Απέχει 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. H πρόσβαση σε αυτό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, μέσα από το ελατοδάσος. Υπάρχουν συνολικά 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των βαθμών δυσκoλίας, με συνολικό μήκος 25 χιλιομέτρων. Το χιονοδρομικό διαθέτει σαλέ και σχολές σκι, ενώ είναι το αγαπημένο των snowboarders.

    ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

    Διαμονή

    • Σε κεντρική τοποθεσία, το Kalavrita Canyon Hotel & Spa προσφέρει πολυτελή δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και spa για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
    travelgo.gr
    Kalavrita Canyon Hotel & Spa
    • Μια ανάσα από το κέντρο των Καλαβρύτων, το Ξενοδοχείο Εσπερίδες, χτισμένο σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, προσφέρει υψηλού επιπέδου φιλοξενία σε 10 πολυτελή δωμάτια.
    • Το River Country Homes διαθέτει πλήρως επιπλωμένες κατοικίες για τους επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν δραστηριότητες στη φύση.
    • Στο νεόκτιστο ξενοδοχείο Alpine Aria, τα 5 ευρύχωρα διαμερίσματα αλπικού στυλ με τα μεγάλα μπαλκόνια προσφέρουν σπιτική άνεση και ζεστασιά.
    • Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά στην είσοδο των Καλαβρύτων, το Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής σε 9 μεζονέτες, 5 δωμάτια και μία σουίτα.
    • Στο κέντρο των Καλαβρύτων, το Filoxenia Hotel & Spa διαθέτει 28 πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και όλες τις ανέσεις.
    • Σε υπερυψωμένο σημείο στα Καλάβρυτα, ο ξενώνας Amadriades διαθέτει ζεστά διακοσμημένα δωμάτια.
    • Μέσα στη φύση και πολύ κοντά στο κέντρο των Καλαβρύτων, το Villa Ariadni προσφέρει άνετα διαμερίσματα, ιδανικά για οικογενειακές διακοπές.
    • Ο Ορεινός Ξενώνας - Αγρόκτημα Ωριάς βρίσκεται στην όμορφη Κερπίνη, μόλις 10 λεπτά από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για έναν υπέροχο και γαλήνιο χώρο, ένα πραγματικό καταφύγιο με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον επισκέπτη.
    • Η Μικρή Αρχόντισσα είναι ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο στη Άνω Βλασία, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αχαϊας, μόλις 15 λεπτά από τα Καλάβρυτα.
    • Το Αχαϊκό Χωριό, στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αίγιο, 20 χλμ. από τα Καλάβρυτα, μπορεί να γίνει το καταφύγιο σας για αξέχαστες διακοπές. Το επισκέψιμο αγρόκτημα διαθέτει παραδοσιακούς, ανεξάρτητους ξενώνες από πέτρα και ξύλο.

    Φαγητό

    • Ο Βαρβιτσιώτης αποτελεί αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων στα Καλάβρυτα. Σπεσιαλιτέ του είναι το «βλάχικο», μπουκίτσες από μοσχάρι και χοιρινό ψημένα στο πήλινο, μαζί με τυριά, ντομάτα και πιπεριά.
    • Κάτω από τον σταθμό του Οδοντωτού, η ταβέρνα Αυλή σερβίρει νοστιμότατο κεμπάπ που λιώνει στο στόμα, κατσικάκι λαδορίγανη, ψητά της ώρας και πίτες με δικό τους φύλλο.
    • Στο τέλος του πεζόδρομου της πόλης, η ταβέρνα Περί Ορέξεως φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα της
    • Για μαμαδίστικο φαγητό, κάντε μια στάση οινομαγειρείο Σπιτικό
    • Το Σπίτι της Μαριώς αποτελεί κορυφαία γευστική στάση στην περιοχή και δεν πρέπει να λείπει από τις επιλογές σας στα Καλάβρυτα.
    • Στο Πλανητέρο, αξίζει να κάνετε μια στάση στην ομώνυμη ταβέρνα, μέσα στα πλατάνια, για να δοκιμάσετε την πέστροφα που μαγειρεύουν με 9 διαφορετικούς τρόπους.
    • Στην Κάτω Ζαχλωρού, στην ταβέρνα Ρομάντζο θα απολαύσετε τη φύση και τα νόστιμα φαγητά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider