Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 25.4°C
    Clear

    Ζαρούχλα Αχαΐας: Ένα χωριό κρυμμένο μέσα στα έλατα

    ΑΧΑΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζαρούχλα Αχαΐας: Ένα χωριό κρυμμένο μέσα στα έλατα

    Σε απόσταση δυόμισι ωρών από την Αθήνα, η Ζαρούχλα προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης μακριά από την πόλη. Το κρυμμένο μέσα στο ελατόδασος χωριό της ορεινής Αχαΐας είναι ένας υπέροχος προορισμός για κάθε εποχή

    Τι θέλουμε από τον ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση από την πόλη; Ηρεμία, καθαρό αέρα, άφθονες εικόνες φύσης και ταβερνάκια με καλό φαγητό. Όλα αυτά τα βρίσκουμε στη Ζαρούχλα, ένα χωριό - έκπληξη της ορεινής Αχαϊας, μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

    Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού και κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Ιδανική επιλογή για Σαββατοκύριακα κάθε εποχή του χρόνου, η απόδραση σε αυτό τον τόπο συνδυάζει ηρεμία, εξορμήσεις σε τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ζαρούχλα: Το χωριό - έκπληξη της Αχαΐας

    travelgo.gr
    Η Ζαρούχλα είναι πνιγμένη στο πράσινο (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα στη Ζαρούχλα ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στο χωριό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας. Βυθισμένα στο δάσος μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε γοητευτικές γωνιές με μοναδική θέα προς το χωριό αλλά και τις κορυφές του Χελμού.

    Η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα θα συναντήσετε τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού, η οποία είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση στις όχθες της και πικνίκ. Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τα κοντινά χωριά Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα, Χαλκιάνικα και Βουνάκι. Αυτοί οι γαλήνιοι οικισμοί θα σας κάνουν να εκτιμήσετε την αξία του παραδοσιακού. Οι ορειβάτες θα χαράξουν πορεία για τα Ύδατα της Στυγός (2.100 μ.) τη μυθική πηγή όπου η Θέτιδα βάπτισε το Αχιλλεα και του χάρισε την αθανασία. Με βάση σας τη Ζαρούχλα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού.

    Λίμνη Τσιβλού: Ένας υδάτινος παράδεισος στον Χελμό

    travelgo.gr
    Η πανέμορφη Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση (πηγή: Shutterstock)

    Η μεγάλη ατραξιόν της περιοχής είναι η Λίμνη Τσιβλού, η οποία απέχει περίπου 10 χλμ. από τη Ζαρούχλα. Πολλοί την έχουν επισκεφθεί για να χαλαρώσουν στις όχθες της και να θαυμάσουν την ομορφιά της, αλλά λίγοι γνωρίζουν την τραγική ιστορία πίσω από τη δημιουργία της.

    Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη.

    travelgo.gr
    Το τοπίο στη Λίμνη Τσιβλού είναι μαγευτικό όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και το τοπίο είναι μαγευτικό όλες τις εποχές. Το χειμώνα, οι χιονισμένες δεντρόφυτες πλάγιες της δίνουν μια αλπική όψη. Το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν διστάζουν να απολαύσουν το μπάνιο τους στα νερά της. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.

    Διαμονή

    Ζαρούχλα

    • Στην κεντρική πλατεία της Ζαρούχλας το παραδοσιακό ξενοδοχείο Στης Έλενας εξασφαλίζει μια απολαυστική διαμονή και προσφέρει απλόχερα μια φιλόξενη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες.
    • Σε απόσταση 300 μ. από τη Ζαρούχλα, μέσα σε ένα κατάφυτο ελατόδασος, οι Νύμφες διαθέτουν 5 αυτόνομα σπιτάκια, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, που δίνουν στον φιλοξενούμενο μια μοναδική αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.

    Λίμνη Τσιβλού

    • Το Aithra Boutique Hotel είναι ένας φιλόξενος ξενώνας φτιαγμένος από ξύλο και πέτρα, με θέα τη γαλαζοπράσινη λίμνη Τσιβλού. Η φινέτσα, ο ρομαντισμός και η αφοπλιστική θεά στη λίμνη δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μια αξέχαστη διαμονή.

    Φαγητό

    O Γιάννης στον κεντρικό δρόμο της Ζαρούχλας, το Πέτρινο στη Λίμνη Τσιβλού και η ταβέρνα του Ντίνου στο Μεσορούγι είναι από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στην περιοχή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider