Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.9°C
    Clouds

    Αγόριανη: Απόδραση στην άλλη πλευρά του Παρνασσού

    ΑΓΟΡΙΑΝΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αγόριανη: Απόδραση στην άλλη πλευρά του Παρνασσού

    Σε απόσταση δυόμισι ωρών από την Αθήνα, η Αγόριανη ή Επτάλοφος είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε ένα καταπράσινο μέρος και να ανακαλύψουν τη λιγότερο κοσμική πλευρά του Παρνασσού

    Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα. Στις πλαγιές του βουνού, πανέμορφα χωριά, φωλιασμένα στο αλπικό τοπίο, προσφέρουν στους επισκέπτες ζεστή φιλοξενία και επαφή με τη φύση και την παράδοση. Ένα από τα πιο ξεχωριστά χωριά του Παρνασσού είναι η Αγόριανη (ή Επτάλοφος, όπως είναι πλέον το επίσημο όνομα). Αν και βρίσκεται μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, αυτό το γραφικό, ελατοσκέπαστο χωριό έχει το δικό του πιστό κοινό σε όσους αποζητούν τη χαλάρωση, την ηρεμία της φύσης και τον καθαρό βουνίσιο αέρα. Η Αγόριανη απέχει περίπου 180 χλμ. από την Αθήνα και διοικητικά ανήκει στο νομό Φωκίδας και στο Δήμο Δελφών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αγόριανη: Η ήρεμη δύναμη του Παρνασσού

    travelgo.gr
    Η Αγόριανη είναι ένα πανέμορφο χωριό στις πλαγιές του Παρνασσού (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού, πάνω σε επτά μικρούς λόφους (εξού και το σύγχρονο όνομα Επτάλοφος), η Αγόριανη είναι ένας υπέροχος ορεινός οικισμός φωλιασμένος σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, ανάμεσα σε δροσερά τρεχούμενα νερά. Η Αγόριανη είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, όμως γίνεται ακόμα πιο όμορφη και παραμυθένια τον χειμώνα, που είναι ντυμένη στα λευκά και σου δίνει την αίσθηηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο αλπικό χωριό.

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Η πλατεία της Αγόριανης με τις περίφημες βρύσες και τα αιωνόβια πλατάνια είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος του χωριού. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας με θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Η Αγόριανη διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο ύψωμα της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής που προσφέρει την καλύτερη πανοραμική άποψη του χωριού.

    travelgo.gr
    Ο καταρράκτης της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Από την πλατεία του χωριού ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον πανέμορφο καταρράκτη της Αγόριανης - σήμα κατατεθέν του χωριού - ύψους 20 μέτρων. Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια, με πιο φημισμένο το Ε4 που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε 6 ώρες και να εξερεύνησουν το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός. Επίσης, μπορείτε να κάνετε σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 20 χλμ. από την Αγόριανη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαμονή & φαγητό στην Αγόριανη

    • Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και σε μια έκταση 100 στρεμμάτων βρίσκονται διάσπαρτα τα 39 αυτόνομα ξύλινα chalets του Elatos Resort & Health Club. Μια ωραία πρόταση διαμονής είναι και το Μπαλκόνι της Αγόριανης, το οποίο διαθέτει ζεστά δωμάτια και ταβέρνα.
    • Για φαγητό ξεχωρίζουν η Γκρίζα Αρκούδα, η ταβέρνα Μαυροδήμος, o Κυρ Γιάννης και ο Σταύρος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider