Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 23.6°C
    Clear

    5 ελληνικά χωριά μέσα στα έλατα για τα Χριστούγεννα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 ελληνικά χωριά μέσα στα έλατα για τα Χριστούγεννα

    Από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία έως την Πελοπόννησο, συγκεντρώσαμε 5 παραδοσιακά χωριά, πνιγμένα στα έλατα, που προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για ατμοσφαιρικές γιορτινές αποδράσεις

    Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και η σκέψη πλέον ταξιδεύει στα βουνά της Ελλάδας, σε πετρόχτιστα χωριά, αρχοντικά με αναμμένα τζάκια και θέα σε πυκνά δάση με χιονισμένα έλατα. Από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία έως την Πελοπόννησο, πέντε παραδοσιακά χωριά μάς περιμένουν για αναζωογονητικές χειμερινές αποδράσεις με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Εδώ, με τις πρώτες νιφάδες χιονιού το τοπίο γίνεται μαγικό.

    Γιορτινή απόδραση σε 5 ελατοσκέπαστα ελληνικά χωριά

    Ελάτη Τρικάλων

    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στις πλαγιές του Κόζιακα, του πανέμορφου βουνού στα νότια της Πίνδου, σε απόσταση 30 χλμ. μακριά από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 950 μ., η γραφική Ελάτη δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της αφού είναι κρυμμένη στο πράσινο των ελάτων. Το πλήθος των επιλογών για διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες στη φύση, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής, μπορούν να εγγυηθούν υπέροχες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι - το κατάλληλο μέρος για φωτογραφίες. Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος, από βατό μονοπάτι, σε 15 λεπτά και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική.

    Ζαρούχλα Αχαΐας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατα και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Η βόλτα στo χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Βυθισμένα στο δάσος μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε γοητευτικές γωνιές με μοναδική θέα προς το χωριό αλλά και τις κορυφές του Χελμού. Η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα θα συναντήσετε τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση. Το χειμώνα, οι χιονισμένες δεντρόφυτες πλάγιες της δίνουν μια αλπική όψη. Με βάση σας τη Ζαρούχλα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού.

    Βουργαρέλι Άρτας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 750 μ., ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, το Βουργαρέλι είναι ιδανικό για αποδράσεις στη φύση. Το χωριό απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και η διαδρομή είναι μαγευτική. Όταν χιονίζει, οι ελατοσκέπαστες κορυφές δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Η πρώτη στάση στο Βουργαρέλι περιλαμβάνει καφέ στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια. Από εδώ η θέα στα βουνά είναι μαγευτική, σαν να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Πάνω από το χωριό θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου οι οπλαρχηγοί Ρούμελης και Ηπείρου κήρυξαν την επανάσταση στα Τζουμέρκα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με τις περίφημες τοιχογραφίες, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του χωριού.

    Κορυσχάδες Ευρυτανίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι Κορυσχάδες είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας. Σε αυτό το μικρό και ιστορικό χωριό, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 950 μ. και απέχει μόλις 10 λεπτά από το Καρπενήσι, στο δρόμο που οδηγεί στον Προυσό. Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια με τα καλοδιατηρημένια αρχοντικά είναι απολαυστικές. Τριγύρω, έλατα, πλατάνια και παγωμένα νερά. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1944 η πρώτη συνέλευση του «Εθνικού Συμβουλίου» της Ελεύθερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης καθώς και άλλες εικόνες από τη δράση των αγωνιστών. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που στέκει εκεί από το 1865, ενώ αν κατευθυνθείτε νότια, στην τοποθεσία Κουμάσια θα βρείτε ένα μοναστήρι της Παναγίας του 17ου αιώνα.

    Αγόριανη Φωκίδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού, πάνω σε επτά μικρούς λόφους (εξού και το σύγχρονο όνομα Επτάλοφος), η Αγόριανη είναι φωλιασμένη σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά. Αν και απέχει μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, αυτό το γραφικό χωριό έχει το δικό του πιστό κοινό. Το χειμώνα, ντυμένη στα λευκά, η Αγόριανη θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο αλπικό χωριό. Η πλατεία με τις περίφημες βρύσες και τα αιωνόβια πλατάνια είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος του χωριού. Εδώ θα απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας με θέα τις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Από την πλατεία ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον πανέμορφο καταρράκτη της Αγόριανης, ύψους 20 μέτρων. Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια (με πιο φημισμένο το Ε4 που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε 6 ώρες) και να εξερεύνησουν το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός, ενώ οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα βρουν τον παράδεισό τους στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 20 χλμ. από την Αγόριανη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider