Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλάβρυτα
    Fri 7.8°C
    Clouds

    Πρωτομαγιά: 5 ιδέες για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πρωτομαγιά: 5 ιδέες για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

    Από την ορεινή Αχαΐα μέχρι τις Κυκλάδες, το Travelgo σας προτείνει 5 κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς που είναι ιδανικοί για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ή για οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο του μήνα

    Η Πρωτομαγιά πέφτει Δευτέρα φέτος και μας χαρίζει ένα ακόμα τριήμερο που προσφέρεται για ανοιξιάτικες εξορμήσεις μετά τις διακοπές του Πάσχα. Βουνό ή θάλασσα; Εσείς τι προτιμάτε; Ακολουθούν μερικές προτάσεις για εκδρομές κοντά στην Αθήνα, είτε για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είτε για οποιοδήποτε ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο.

    Στα ορεινά

    Πλανητέρο Αχαΐας

    travelgo.gr

    Σε απόσταση 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μέρος με αμέτρητα πανύψηλα πλατάνια, πολλά νερά και ταβέρνες που σερβίρουν νοστιμότατες πέστροφες. Το Πλανητέρο είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 700 μ., χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού. Αξίζει να συνδυάσετε την εκδρομή στα Καλάβρυτα με μια βόλτα σε αυτό το όμορφο χωριό, να περπατήσετε στο δάσος με τα τεράστια πλατάνια (σε κάποια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), να επισκεφθείτε τον αναστηλωμένο παραδοσιακό νερόμυλο και να χαλαρώσετε με τους ήχους και τις εικόνες της φύσης. Δίπλα στις πηγές λειτουργούν ιχθυοτροφεία πέστροφας, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε νοστιμότατες συνταγές στις ταβέρνες που λειτουργούν στην περιοχή. Από εδώ ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Επίσης, το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το φημισμένο Σπήλαιο Λιμνών, ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης.

    Αγόριανη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η άνοιξη στον Παρνασσό είναι τέλεια! Μια εκδρομή μέχρι την Αγόριανη αρκεί για να το διαπιστώσετε. Αν και απέχει μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, αυτό το χωριό έχει το δικό του πιστό κοινό σε όσους αποζητούν την ηρεμία της φύσης και τον καθαρό βουνίσιο αέρα. Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού, πάνω σε επτά μικρούς λόφους (εξού και το σύγχρονο όνομά της, Επτάλοφος), η Αγόριανη είναι πνιγμένη στο πράσινο, ενώ οι καταρράκτες δίνουν τη δική τους ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Στην πλατεία του χωριού θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον ύψους 20 μέτρων καταρράκτη της Αγόριανης - σήμα κατατεθέν του χωριού. Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια, με πιο φημισμένο το Ε4 που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε 6 ώρες και να εξερεύνησουν το Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός.

    Παύλιανη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Οίτη, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας. Μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα, ένας μαγευτικός προορισμός μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, σας περιμένει να τον ανακαλύψετε όλες τις εποχές του χρόνου. Χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη και είναι χτισμένη παραδοσιακά με αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα και το ξύλο. Το χωριό διαθέτει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Η είσοδος στο πάρκο σηματοδοτείται από μια γέφυρα - πιάνο που καθώς τη διασχίζεις παίζει μουσική! Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνετε για λίγο και εσείς παιδιά.

    Σε νησί

    Τζια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Κέα (ή αλλιώς Τζια) είναι το νησί της διπλανής πόρτας, ο προορισμός-αστραπή στις Κυκλάδες για να αισθανθείς το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι. Μια απόδραση αυτή την εποχή στο πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική (μόλις μια ώρα με το καράβι από το Λαύριο) είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε τις βόλτες σας στην αμφιθεατρικά χτισμένη Ιουλίδα, μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, να επισκεφθείτε την Αρχαία Καρθαία, αλλά και για να εξερευνήσετε τα λιθόστρωτα μονοπάτια που διανύουν όλο το νησί. Η περιήγηση στα μονοπάτια του νησιού είναι μαγευτική, καθώς διασχίζοντάς τα περνάς μέσα από δάση με βελανιδιές και συναντάς παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές και γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας σε μικρούς όρμους και σε υπέροχες παραλίες που προσφέρονται για ανοιξιάτικες βουτιές.

    Πόρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν ψάχνετε προορισμούς για μια απόδραση εξπρές από την Αθήνα, για να κάνετε ρομαντικές βόλτες και βουτιές σε γαλαζοπράσινες παραλίες και κολπίσκους με πεύκα ως τη θάλασσα, τότε ο Πόρος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού έχει μια γοητεία αλλοτινών εποχών. Ο Πόρος αποτελείται ουσιαστικά από δύο μικρά νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία, που τα χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι αμέσως μετά το Ναύσταθμο. Περπάτηστε στο λιμάνι και στα γραφικά νησιώτικα στενά και φτάστε μέχρι το ιστορικό Ρολόι για να απολαύσετε τη θέα στο κανάλι που χωρίζει το νησί από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε τις πρώτες βουτιές για φέτος στο Ασκέλι, στο Μοναστήρι, στον Ρωσικό ναύσταθμο ή στο Λιμανάκι της Αγάπης.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider