Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 21.1°C
    Clouds

    5 χωριά για τις πρώτες αποδράσεις της άνοιξης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 χωριά για τις πρώτες αποδράσεις της άνοιξης

    Από τις πλαγιές του Πηλίου μέχρι την Ορεινή Αρκαδία, το Travelgo σας προτείνει 5 γραφικά χωριά που είναι ιδανικά για τα πρώτα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα - Καταπράσινα τοπία, φυσιολατρικές δραστηριότητες και καλό φαγητό

    Η άνοιξη είναι μια ανάσα μακριά και τα Σαββατοκύριακα που έρχονται είναι ό,τι πρέπει για αναζωογονητικές αποδράσεις μέσα στην καταπράσινη φύση. Για τους λάτρεις των ορεινών εξορμήσεων, διαλέξαμε 5 υπέροχα χωριά, από τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο μέχρι την Ορεινή Αρκαδία, που είναι ιδανικά για εκδρομές αυτή την εποχή. Το «σενάριο» περιλαμβάνει χαλάρωση σε πλατανοσκέπαστες πλατείες και άφθονες βόλτες σε πέτρινα καλντερίμια, δάση και λίμνες.

    Ζαρούχλα, Αχαΐα

    travelgo.gr
    Η Ζαρούχλα είναι ένα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας (πηγή: Shutterstock)

    Σε περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατα και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Στον οικισμό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί.

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Τσιβλού (πηγή: Shutterstock)

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη μαγευτική Λίμνη Τσιβλού (μισή ώρα από τη Ζαρούχλα), η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.

    Διαμονή & φαγητό

    • Στην κεντρική πλατεία της Ζαρούχλας, το παραδοσιακό ξενοδοχείο Στης Έλενας προσφέρει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες. Σε απόσταση 300 μ. από τη Ζαρούχλα, μέσα στο ελατόδασος, οι Νύμφες διαθέτουν 5 αυτόνομα σπιτάκια, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά. Στη Λίμνη Τσιβλού, θα βρείτε το Aithra Boutique Hotel, έναν ξενώνα φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα, με θέα τη γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης.
    • O Γιάννης στον κεντρικό δρόμο της Ζαρούχλας, το Πέτρινο στη Λίμνη Τσιβλού και η ταβέρνα του Ντίνου στο Μεσορούγι είναι από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στην περιοχή.

    Βαλτεσινίκο, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Το Βαλτεσινίκο προσφέρει υπέροχη θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου (πηγή: Shutterstock)

    Γνωστό και ως «το μπαλκόνι του Μαινάλου», το Βαλτεσινίκο, σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από τη διάσημη Βυτίνα, είναι ένα από τα ομορφότερα αλλά πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Σκαρφαλωμένο στα 1.110 μέτρα, ανάμεσα σε φουντωτά ελατοδάση, αυτό το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το Βαλτεσινίκο διαθέτει πετρόχτιστα σπίτια και δαιδαλώδη πλακόστρωτα καλντερίμια. Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά κτίσματα είναι εκείνο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Το χωριό έχει ωραίες εκκλησίες και μια κεντρική πλατεία με καφέ και ταβερνάκια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από το Βαλτετσινίκο ξεκινά ένα τμήμα του διάσημου Menalon Trail, που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν το τμήμα που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα κοντινά Μαγούλιανα, μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα, μήκους 6,5 περίπου χιλιομέτρων.

    Διαμονή & φαγητό

    • Ο πετρόκτιστος ξενώνας Θέα Βαλτεσινίκου, χτισμένος σε δύο επίπεδα πάνω στη ράχη της πλαγιάς, σχεδόν κρέμεται πάνω από το Βαλτεσινίκο. Το Valtessiniko studios αποτελείται από 7 πετρόκτιστα κτίσματα που φιλοξενούν μεζονέτες και μια μεγάλη σουίτα. Το Πέτρα & Έλατο Art Hotel προσφέρει απαράμιλλη θέα στον παραδοσιακό οικισμό και στο καταπράσινο τοπίο.
    • Στο Βαλτεσινίκο θα βρείτε δύο ταβερνάκια, τον Βασιλικό και την Κληματαριά, που σερβίρουν καλοψημένα κρέατα και παραδοσιακά πιάτα. Λίγο έξω από το χωριό, στα Μαγούλιανα, η ταβέρνα του Ιωσήφ φημίζεται για τα καταπληκτικά παϊδάκια της.

    Αγόριανη, Φωκίδα

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Αν και βρίσκεται μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, η Αγόριανη έχει το δικό της πιστό κοινό σε όσους αποζητούν τη χαλάρωση, την ηρεμία της φύσης και τον καθαρό βουνίσιο αέρα. Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού, πάνω σε επτά μικρούς λόφους (εξού και το σύγχρονο όνομά της Επτάλοφος), η Αγόριανη είναι πνιγμένη στο πράσινο, ενώ οι καταρράκτες δίνουν τη δική τους ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Στην πλατεία του χωριού θα γευθείτε παραδοσιακά πιάτα καθώς απολαμβάνετε την πανοραμική θέα στις δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού και τον κάμπο της Λιλαίας. Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα.

    travelgo.gr
    Ο καταρράκτης της Αγόριανης (πηγή: Shutterstock)

    Από την πλατεία του χωριού ξεκινά πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον πανέμορφο καταρράκτη της Αγόριανης - σήμα κατατεθέν του χωριού - ύψους 20 μέτρων. Οι φυσιολάτρες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια, με πιο φημισμένο το Ε4 που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε 6 ώρες και να εξερεύνησουν το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός.

    Διαμονή & φαγητό

    • Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και σε μια έκταση 100 στρεμμάτων βρίσκονται διάσπαρτα τα 39 αυτόνομα ξύλινα chalets του Elatos Resort & Health Club. Μια ωραία πρόταση διαμονής είναι και το Μπαλκόνι της Αγόριανης, το οποίο διαθέτει ζεστά δωμάτια και ταβέρνα.
    • Για φαγητό ξεχωρίζουν η ταβέρνα Μαυροδήμος, o Κυρ Γιάννης και ο Σταύρος.

    Τσαγκαράδα, Πήλιο

    travelgo.gr
    Η Τσαγκαράδα είναι πνιγμένη στο πράσινο (πηγή: Shutterstock)

    Πουθενά αλλού στην Ελλάδα η θάλασσα δεν εναρμονίζεται τόσο ιδανικά με το βουνό όσο στο Πήλιο. H Τσαγκαράδα, περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, από την πλευρά του Αιγαίου, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, ενώ προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Είναι το χωριό που μπορεί να σε οδηγήσει στο δάσος για να ανακαλύψεις τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σε στείλει σε υπέροχες παραλίες.

    travelgo.gr
    Η Τσαγκαράδα έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες (πηγή: Shutterstock)

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη και στη συνέχεια στον Αϊ-Γιάννη. Και όταν ανοίξει ο καιρός για τα καλά, με ορμητήριο σας την Τσαγκαράδα, μπορείτε να επισκεφθείτε φημισμένες παραλίες όπως ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Πλάκα και το Παπά Νερό.

    Διαμονή & φαγητό

    • Η κομψότητα, η ιδιωτικότητα και η πολυτέλεια συναντιούνται στην Elysian Luxury Villa που είναι χτισμένη σε μια εξαιρετική τοποθεσία με πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Ο παραδοσιακός ξενώνας Αμάλθεια διαθέτει 7 δωμάτια διακοσμημένα με μεράκι ώστε να δημιουργούν μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Σε μικρή απόσταση από τις δύο πλατείες του χωριού, τα πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια του πολυτελή Ξενώνα Ίρις θα σας φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Villa Melissa είναι μια πανέμορφη κατοικία μέσα στη φύση για διακοπές με ιδιωτικότητα και θέα στο Αιγαίο. Το Kallisto Traditional Houses διαθέτει όμορφα δωμάτια που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας και μαγευτική θέα στο βουνό και το Αιγαίο.
    • Το εστιατόριο «Αλέκα» του ξενώνα Aleka's House αποτελεί κλασική αξία για τοπικές σπεσιαλιτέ. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε τον Παράδεισο, μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής. Στην πλατεία των Ταξιαρχών, το Καλύβι σερβίρει καλό, σπιτικό φαγητό. Μια καλή επιλογή είναι και το Αγνάντι, στο οποίο πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα βρείτε και πιο δημιουργικά πιάτα. Στον παλιό δρόμο για την παραλία του Μυλοποτάμου, ο Δειπνοσοφιστής σερβίρει πιάτα που συνδυάζουν την τοπική παράδοση με μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις.

    Άνω Πεδινά, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Τα Άνω Πεδινά είναι από τα πιο γραφικά χωριά του Ζαγορίου (πηγή: Shutterstock)

    Με ένα μικρό οροπέδιο στα πόδια του, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, νοικοκυρεμένα καλντερίμια και ποιοτικούς ξενώνες, αυτό το γραφικό και γαλήνιο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια καλή βάση για να εξερευνήσουν την περιοχή. Τα Άνω Πεδινά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μέτρων στις νότιες πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τη χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Παντού βλέπεις καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, εναρμονισμένα πλήρως με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Σημαντικό αξιοθέατο είναι η Μονή Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού. Άλλα μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα με σπάνια συγγράμματα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τοποθεσία των Άνω Πεδινών είναι ιδανική για να γνωρίσετε την περιοχή, να διασχίσετε το μεγαλειώδες φαράγγι του Βίκου και να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στα Κάτω Πεδινά, καθώς και στον γειτονικό οικισμό του Ελαφότοπου, ενώ σε κοντινή θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα χωριά (Βίτσα, Μονοδένδρι, Αρίστη, Πάπιγκο κ.ά.), παλιές εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια.

    Διαμονή & φαγητό

    • Χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού, ο Ξενώνας Γιωράλδη αποτελείται από τέσσερα πέτρινα κτήρια του 18ου αιώνα που παντρεύουν με μοναδικό τρόπο το παλιό με το σύγχρονο. Το Pirrion Wellness Boutique Hotel είναι ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, απόλυτα εναρμονισμένο με το μαγευτικό τοπίο. Πολύ ιδιαίτερο είναι το Amaryllis Guest House, ένα πετρόχτιστο αρχοντικό του 19ου αιώνα με 8 ρομαντικά δωμάτια, που συνδυάζει την αισθητική της γαλλικής εξοχής με τη ζαγορίσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το Ameliko Zagori θα σας φιλοξενήσει σε όμορφα δωμάτια με χειροποίητα ξύλινα έπιπλα.
    • Για φαγητό υπάρχει η πολύ καλή ταβέρνα Σωτηρία Τσιγαρά. Επίσης, το εστιατόριο «Σκαντζόχοιρος» του ξενοδοχείου Pirrion σερβίρει πιάτα από την ελληνική κουζίνα με μεσογειακές και διεθνείς πινελιές.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider