Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 21.6°C
    Clear

    Καπέσοβο: Το μικρό και ήσυχο χωριό του Ζαγορίου

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καπέσοβο: Το μικρό και ήσυχο χωριό του Ζαγορίου

    Ένα ορεινό ησυχαστήριο περιτριγυρισμένο από την άγρια φύση της Ηπείρου είναι το Καπέσοβο. Αυτό το μικρό και γαλήνιο χωριό του Ζαγορίου εντυπωσιάζει με τα σπίτια και τα καλντερίμια του.

    Πέρα από τις καθιερωμένες διαδρομές στα Ζαγοροχώρια, υπάρχει ένα κομμάτι λιγότερο γνωστό και «περπατημένο», με μικρά και γαλήνια χωριά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ομορφιά. Το Καπέσοβο, σε απόσταση περίπου 43 χλμ. από τα Ιωάννινα, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του Ζαγορίου, ιδανικό για όσους αναζητούν ήρεμες αποδράσεις. Ένα ορεινό ησυχαστήριο περιτριγυρισμένο από την άγρια φύση της Ηπείρου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο Καπέσοβο θα εισπνεύσετε τον καθαρό αέρα του βουνού στα 1.120 μέτρα υψόμετρο, θα απολαύσετε τη βόλτα σας στα πέτρινα καλντερίμια και θα θαυμάσετε τα αρχοντικά με την παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Κάντε μια στάση στην πλατεία του χωριού για να απολαύσετε τον καφέ σας, γλυκό ή μεζέδες στο παραδοσιακό καφενείο «Μεζαριά» που βρίσκεται εκεί.

    Καπέσοβο Ζαγορίου
    Καπέσοβο Ζαγορίου
    Πηγή: Shutterstock

    Καθώς χαζεύετε τη θέα, το βλέμμα σας θα πέσει σε ένα όμορφο κτήριο. Πρόκειται για την Πασχάλειο Σχολή, η οποία ολοκληρώθηκε το 1861 και ήταν δωρεά δύο επιφανών κατοίκων, του Κωνσταντίνου και του Παύλου Πασχάλη. Ήταν η μεγαλύτερη σχολή του Ζαγορίου και λειτουργούσε μέχρι και το 1985. Η Πασχάλειος Σχολή οφείλει τη φήμη της στη βιβλιοθήκη της και κυρίως στο γνήσιο αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου που φυλάσσεται εκεί. Σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διαμόρφωσε το ισόγειο σε λαογραφικό μουσείο που αναπαριστά μια παραδοσιακή ζαγορίσια κατοικία.

    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Το Καπέσοβο, όμως, φημίζεται και για τους ζωγράφους - αγιογράφους του, γνωστούς ως «μπογάδες», οι οποίοι κόσμησαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα δεκάδες ναούς στην Ήπειρο. Μια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1793) που βρίσκεται εδώ, αποδεικνύει περίτρανα τη σπουδαιότητα της τέχνης τους.

    Περπατώντας στη Σκάλα του Βραδέτου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι που ενώνει το Καπέσοβο με το γειτονικό Βραδέτο. Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, είναι ίσως το ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου. Αυτό το φαρδύ μονοπάτι, εξαίρετο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε μέχρι το 1973 τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών. Η σχεδόν μίας ώρας διαδρομή είναι μαγευτική, με τη θέα στη γύρω περιοχή να εντυπωσιάζει. Φτάνοντας στο Βραδέτο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. (είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγοριού), θα απολαύσετε απέραντη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κοντά στο χωριό υπάρχει η θέση Μπελόη απ' όπου έχεις όλη τη χαράδρα του Βίκου στα πόδια σου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider