Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 28.7°C
    Clouds

    Βοβούσα: Ένα κρυφό διαμάντι στα Ζαγοροχώρια

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βοβούσα: Ένα κρυφό διαμάντι στα Ζαγοροχώρια

    Γνωρίστε το απομακρυσμένο χωριό στα ανατολικά του Ζαγορίου που χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Αώο. Η Βοβούσα είναι ένα χωριό - κρυφό διαμάντι που κοσμείται με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια των Ιωαννίνων

    Καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιστορικά γεφύρια, μοναδικά τοπία, αυθεντικές γεύσεις, πηγαία φιλοξενία από ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους. Όλα αυτά κι άλλα πολλά θα βρεις στα Ζαγοροχώρια. Και αν πας μια φορά, σίγουρα θα ξαναπάς.

    Πάπιγκο, Αρίστη και Μονοδένδρι είναι μερικά από πιο γνωστά χωριά, αλλά αν θέλετε να εξερευνήσετε ένα κομμάτι λιγότερο γνωστό, αξίζει να επισκεφθείτε τη ΒοβούσαΒωβούσα), το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου. Είναι ένα από τα χωριά κρυφά - «διαμάντια» των Ιωαννίνων και μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βοβούσα Ιωαννίνων: Το χωριό που χωρίζεται στα δυο από τον Αώο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εκεί όπου η Ήπειρος τείνει να συναντήσει τη Μακεδονία, ανάμεσα σε μια κοιλάδα τριγυρισμένη από πυκνά δάση, συναντά κανείς τη Βοβούσα, το ανατολικότερο βλαχόφωνο χωριό του Ζαγορίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, ο οποίος το χωρίζει στα δύο. Από τη βοή των νερών του ποταμού πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Το σκηνικό είναι παραμυθένιο όλες τις εποχές, με τον ποταμό να κόβει στα δύο το χωριό, ενώ ολόγυρα απλώνονται δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Βοβούσα κοσμείται στο κέντρο της με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1814) είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο που θα δείτε στο χωριό.

    Η Βοβούσα είναι γνωστή και για το καλοκαιρινό φεστιβάλ της, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος, με εκδηλώσεις που ενισχύουν την αειφορία και περιλαμβάνουν μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, πεζοπορικές εξορμήσεις, εργαστήρια βοτανοθεραπείας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και προφορικής ιστορίας.

    Δείτε τη Βοβούσα στο βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider