Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 14°C
    Clouds

    Τρίκαλα Κορινθίας: Αλπική ομορφιά και ζεστή φιλοξενία

    ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τρίκαλα Κορινθίας: Αλπική ομορφιά και ζεστή φιλοξενία

    Οι τρεις γραφικές συνοικίες, η μαγευτική φύση και οι κοντινές εξορμήσεις - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Τρίκαλα Κορινθίας, τον απόλυτο χειμερινό προορισμό μια ανάσα από την Αθήνα

    Δύο ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ένας ορεινός παράδεισος με πυκνά δάση από αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες, ζεστούς ξενώνες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό. Ένα τόπος που μοιάζει πολύ πιο μακρινός. Χτισμένα σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, σε ένα πανέμορφο τοπίο, τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες – την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας, έναν πολύ καλά οργανωμένο ορεινό προορισμό, με πολλές επιλογές διαμονής για κάθε βαλάντιο και γούστο.

    Τρίκαλα Κορινθίας: Οι τρεις συνοικίες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μετά το Ξυλόκαστρο, ακολουθώντας τις πινακίδες για Τρίκαλα, το τοπίο αλλάζει. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την υπέροχη πετρόχτιστη πλατεία με τα δύο υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου (1697) που ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανηφορίζοντας στα Μεσαία Τρίκαλα θα απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τα βουνά της Κορινθίας. Πρόκειται για ένα οικισμό που συνδυάζει αρμονικά παλιά και νέα σπίτια, ενώ διαθέτει πολλούς προσεγμένους ξενώνες και ταβέρνες. Τα σαββατοκύριακα είναι μονίμως γεμάτα με επισκέπτες. Τα Μεσαία Τρίκαλα αποτελούν σημείο αφετηρίας των ομορφότερων ορειβατικών μονοπατιών της Ζήρειας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Καταλήγοντας στα Άνω Τρίκαλα, απ' όπου ξεκίνησε η τουριστική φήμη των Τρικάλων με το πεφίφημο ξενοδοχείο «Θεοξένια» όπου έμεναν οι βασιλείς, θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής. Αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα- η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

    Στο χιονοδρομικό της Ζήρειας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, μόλις 10 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν παιχνίδια με έλκηθρα, βόλτες στο οροπέδιο με μηχανάκια χιονιού (snowmobile) και τέλος δύο πίστες χιονοδρομίας, μια αρχαρίων (baby lift) μήκους 150μέτρων και ένα συρόμενο αναβατήρα (πιατάκι) μήκους 400 μέτρων.

    Κοντινές εξορμήσεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για χαλαρωτικές εκδρομές στη φύση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Δόξα, κοντά στο χωριό Φενεός. Το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η άλλη διάσημη - από την αρχαιότητα - λίμνη της περιοχής είναι η μυθική Στυμφαλία. Αυτός ο υπέροχος υδροβιότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000. Άλλη επιλογή είναι να οδηγήσετε ως την Γκούρα- ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, με παλιά πετρόχτιστα σπίτια- για να κάνετε μια στάση για καφέ στη επιβλητική πλατεία της. Μια άλλη διαδρομή είναι προς τη μικροσκοπική, αλλά πανέμορφη Λίμνη Δασίου πάνω σε οροπέδιο κοντά στα Τρίκαλα. Πρόκειται για μια εποχική λίμνη, κυκλωμένη από έλατα, που προσφέρει μοναδικές εικόνες.

    ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΙΚΑΚΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Κάτω Τρίκαλα

    • To Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa μοιάζει με μικρό πέτρινο χωριό φωλιασμένο στη φύση. Διαθέτει 20 ανεξάρτητες σουίτες με μαγευτική θέα προς την οροσειρά της Ζήρειας, εστιατόριο και πολυτελές spa.
    • Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, το Υάδες Mountain Resort αποτελείται από 7 αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς αλλά και ανεξαρτησίας.
    • Το Vathyskia Guesthouse προσφέρει άνετα και όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με μπαλκόνι και θέα στον Κορινθιακό Κόλπο ή στο όρος Ζήρεια.
    • Ο Ξενώνας Παλιόκαστρο, σε ένα όμορφο σοκάκι 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, αποτελεί μια ποιοτική πρόταση διαμονής με δωμάτια που παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

    Μεσαία Τρίκαλα

    • Ο παραδοσιακός ξενώνας Αρχοντικό Φιαμέγκου δεσπόζει επιβλητικά στη Μεσαία Συνοικία των Τρικάλων ανάμεσα στα έλατα. Τα δωμάτια και οι σουίτες έχουν θέα στο όρος Ζήρεια, ενώ ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή διακόσμησή τους.
    • Ανάμεσα στα σοκάκια των Τρικάλων Κορινθίας δεσπόζει το Κάστρο των Ονείρων φτιαγμένο με τέχνη και μεράκι. Οι 5 ξεχωριστές σουίτες του θα σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές ξενοιασιάς και ηρεμίας.

    • Ο ξενώνας Νύμφες, χτισμένος από τοπική πέτρα και ξύλο, σε ένα υπέροχο σημείο του χωριού, διαθέτει παραδοσιακά και πολυτελή δωμάτια με όλες τις ανέσεις.
    • Το Aetoma Suites, χτισμένο πάνω σε ένα βράχο με υπέροχη θέα, διαθέτει μοναδικά δωμάτια και σουίτες με τζάκι που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 8 άτομα.
    • Το ξενοδοχείο Ηλιοβασίλεμα προσφέρει άνετη διαμονή σε καλόγουστα διακοσμημένα δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες, ιδανικά για ξεκούραση και ηρεμία με πανοραμική θέα. Θα βρείτε επίσης εστιατόριο, cafe, πισίνα και spa.
    • Το πετρόκτιστο Mysaion Hotel διαθέτει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες με τζάκι και θέα στο όρος Ζήρεια. Στα συν το παραδοσιακό εστιατόριο.

    Άνω Τρίκαλα

    • Το ξενοδοχείο Καταφύγιο Ερμής διαθέτει 16 ανεξάρτητα ξύλινα bungalows τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.
    • Πάνω σε μια πλαγιά με πεύκα, το πετρόχτιστο ξενοδοχείο Πηγή Ταρλαμπά προσφέρει παραδοσιακά διακοσμημένες σουίτες. Διαθέτει επίσης μπαρ και εστιατόριο με τοπικές νοστιμιές.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Κάτω Τρίκαλα

    • Στην όμορφη πετρόχτιστη πλατεία των Κάτω Τρικάλων, στην ταβέρνα Πλάτανος θα απολαύσετε παραδοσιακές πίτες, παϊδάκια κι άλλα ψητά.

    Μεσαία Τρίκαλα

    Άνω Τρίκαλα

    • O Δεκλερής είναι από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα. Μη χάσετε τα γαρδουμπάκια κατσαρόλας και την τσιγαριστή προβατίνα.
    • Στην ταβέρνα Ορίζοντες, δεν θα απολαύσετε μόνο καλό φαγητό, αλλά και υπέροχη θέα.

    ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

    • Στα Κάτω Τρίκαλα θα βρείτε το κομψό 900 meters σε ύφος αλπικού σαλέ και το Αλφαβητάριο.
    • Κλασικές επιλογές για καφέ και ποτό στα Μεσαία Τρίκαλα είναι το Λίθινο και η Κουκουβάγια.

    ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ

    • Στα Μεσαία Τρίκαλα, 50 μέτρα από την πλατεία του χωριού, το Εμπορικό Βιοπωλείο αποτελεί απαραίτητη στάση για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν και να προμηθευτούν τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider