Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16.5°C
    Clear

    Ελικώνας: Απόδραση στο άγνωστο βουνό των Μουσών

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ελικώνας: Απόδραση στο άγνωστο βουνό των Μουσών

    Μια εξόρμηση στον Ελικώνα και τα γραφικά χωριά του θα σας προσφέρει το ιδανικό σκηνικό μες στη φύση για να γεμίσετε οξυγόνο και φουλάρετε τις μπαταρίες σας, μια ανάσα μακριά από την Αθήνα

    Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, βρίσκονται τα γραφικά χωριά του Ελικώνα, του «βουνού των Μουσών». Ένας εναλλακτικός και άγνωστος σε πολλούς προορισμός, ιδανικός για «ήρεμες» ορεινές αποδράσεις. Σε αυτό το βουνό της Βοιωτίας με τις 16 καταπράσινες κορυφές, θα ανακαλύψετε μια υπέροχη φύση, διαδρομές για πεζοπορία και ορειβασία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και γραφικούς οικισμούς με ξενώνες, καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για μια σύντομη απόδραση από την πόλη;

    Στα χωριά του Ελικώνα

    travelgo.gr
    Το χωριό Κυριάκι

    Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Θήβα - Λιβαδειά, μετά την Αλίαρτο θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση Άγιο Γεώργιο - Αγία Άννα. Πρώτη στάση η Αγία Άννα (135 χλμ. από Αθήνα), ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα, μέσα στα έλατα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να πάρουν το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για την ψηλότερη κορυφή του βουνού, την Παλιοβούνα (1.748 μ. υψόμετρο - περίπου 3 ώρες πορεία). Μετά την Αγία Άννα, θα συναντήσετε το κεφαλοχώρι Κυριάκι, χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας σε γραφικά και ήσυχα στενά, θα χαζέψετε ωραία εκκλησάκια, θα ξεδιψάσετε σε πέτρινες βρύσες και θα δοκιμάσετε τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι του χωριού. Ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά και να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου.

    travelgo.gr
    Η Αρβανίτσα

    Ανάμεσα από την Αγία Άννα και το Κυριάκι, βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής μέσα σε καταπράσινο τοπίο γεμάτο έλατα, όπου θα βρείτε καφέ-εστατόριο και παιδική χαρά. Εδώ, το καλοκαίρι γίνεται το Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει ο δραστήριος Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου. Το ορεινότερο χωριό του Ελικώνα είναι ο ΕλικώναςΖερίκι), χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων. Στην είσοδο του χωριού, στο παλιό δημοτικό σχολείο, λειτουργεί το Μουσείο Αγροτικής Λαϊκής Κληρονομιάς Ελικώνα.

    travelgo.gr
    Οι καταρράκτες της Πέτρας (πηγή: Shutterstock)

    Ένα ακόμη πανέμορφο τοπίο είναι οι καταρράκτες της Πέτρας, που βρίσκονται λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό του δήμου Αλιάρτου. Έχουν ύψος πάνω από 25 μέτρα και οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι οι ψηλότεροι στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει, όμως σίγουρα το ύψος τους είναι εντυπωσιακό, όπως και το σκηνικό γύρω από αυτούς. Η απόδραση στα χωριά του Ελικώνα μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στη Λιβαδειά και τις Πηγές Κρύας, για να χαλαρώσετε σε μια καταπράσινη όαση με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια.

    Μονή Οσίου Λουκά

    travelgo.gr
    Η Μονή του Οσίου Λουκά περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (πηγή: Shutterstock)

    Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Λουκά (περίπου 12 χλμ. από το Κυριάκι). Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρυτής της μοναστικής ζωής στη Μονή είναι ο ίδιος ο Όσιος, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του (946-953).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το συγκρότημα αποτελείται από το σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, τη μονή της Παναγίας και το Καθολικό, που πλαισιώνονται από κελιά και βοηθητικά κτίσματα. Ο παλαιότερος ναός αφιερωμένος στην Παναγία χρονολογείται στο δέυτερο μισό του 10ου αι. Το καθολικό χτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αι. για να στεγάσει το λείψανο του Οσίου. Τα ψηφιδωτά που διακοσμούν τους τοίχους του καθολικού αποτελούν κορυφαία αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

    Διαμονή

    Ο ορεινός ξενώνας Helicon Muses, λίγο έξω από το χωριό Ευαγγελίστρια, διαθέτει κομψά δωμάτια, περιβάλλεται από έλατα κι έχει θέα την κοιλάδα του Άη Γιωργη. Το Ελικώνιο είναι ένας προσεγμένος ξενώνας στην Αγία Αννα, με δική του ταβέρνα στο ισόγειο. Στο Κυριάκι υπάρχουν οι ξενώνες Flygonion Guesthouse και Dianthos Guesthouse.

    Φαγητό

    Στην ταβέρνα Ελικώνιο στην Αγία Αννα θα δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο, ντολμαδάκια και αρνάκι σε κληματόφυλλα. Σας προτείνουμε επίσης την ταβέρνα του Σταμάτη στο Κυριάκι, που φημίζεται για τα ψητά της, το καφέ-εστιατόριο Αρβανίτσα και το Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider