Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 19.1°C
    Clouds

    Κάστρο Γρίβα: Το άγνωστο κάστρο του Αλή Πασά με την υπέροχη θέα στο Ιόνιο

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάστρο Γρίβα: Το άγνωστο κάστρο του Αλή Πασά με την υπέροχη θέα στο Ιόνιο

    Το Κάστρο του Γρίβα ή Φρούριο του Τεκέ βρίσκεται πάνω σε έναν βραχώδη λόφο πολύ κοντά στη γέφυρα της Λευκάδας και προσφέρει μοναδική θέα προς το νησί, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο - Δείτε τις εικόνες από ψηλά

    Λίγο πριν τη Λευκάδα, ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς το νησί, πάνω σε έναν βραχώδη λόφο υψώνεται ένα άγνωστο σε πολλούς κάστρο, το οποίο έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Ο λόγος για το Κάστρο του Γρίβα ή Φρούριο του Τεκέ. Χτισμένο σε ένα σημείο με υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο, αλλά και τη Λευκάδα, το κάστρο αυτό προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες εικόνες, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα.

    Το Κάστρο του Γρίβα χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά, σε ένα ιδιαίτερο και κομβικό σημείο, με σκοπό να κατακτήσει το νησί της Λευκάδας. Ο λόφος που είναι χτισμένο το φρούριο βρίσκεται σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη γέφυρα της Λευκάδας. Σημείο καθόλου τυχαίο, καθώς η θέση του είναι τέτοια που ελέγχει τον θαλάσσιο αλλά και τον από ξηράς δρόμο που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με το νησί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

    travelgo.gr
    Το Κάστρο του Γρίβα βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα της Λευκάδας (πηγή: Shutterstock)

    Αρχικά, ο λόφος ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 και γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές». Ο Αλή Πασάς, εκτιμώντας τη στρατηγική σημασία της θέσης αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα ασφαλές σημείο ώστε να καταλάβει το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

    travelgo.gr
    Το κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά (πηγή: Shutterstock)

    Το 1806, όταν ο Αλή πασάς κατέλαβε τη Βόνιτσα και την Πρέβεζα, ήταν έτοιμος να κινηθεί και προς τη Λευκάδα. Γι’ αυτό και η κατασκευή του φρουρίου ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο Όμως, τα σχέδιά του δεν ολοκληρώθηκαν καθώς τον Ιούλιο του 1807 τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στους Γάλλους με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η επίθεσή του στην Αγία Μαύρα. Τα επόμενα χρόνια ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Έτσι έμεινε γνωστό σαν «Κάστρο του Γρίβα». Το μνημείο διατηρείται μέχρι σήμερα, αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Η πρόσβαση στο κάστρο είναι εύκολη και ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει και να θαυμάσει τη μοναδική θέα που προσφέρει.

    Δείτε το Κάστρο του Γρίβα από ψηλά

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider