Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 18.9°C
    Clouds

    Ευρυτανία: Τα άγνωστα Πετράλωνα στις πλαγιές των Αγράφων

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ευρυτανία: Τα άγνωστα Πετράλωνα στις πλαγιές των Αγράφων

    Παίρνουμε τα βουνά και ταξιδεύουμε στα απομονωμένα και καταπράσινα Πετράλωνα (Σάικα) Ευρυτανίας, ένα χωριό φωλιασμένο μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στις πλαγιές των Αγράφων

    Ταξίδι στα Άγραφα σημαίνει ταξίδι στην παρθένα φύση της Ελλάδας, σε ένα μαγικό κόσμο με απότομα βουνά, πυκνά δάση, ορμητικά ποτάμια και βαθιές χαράδρες. Αυτός ο ξακουστός και δυσπρόσιτος ορεινός όγκος με τα άγρια τοπία που κόβουν την ανάσα και τα χωριά με τους ελάχιστους κατοίκους και τα γραφικά καφενεδάκια, είναι ένας μοναδικός προορισμός για αυθεντικούς φυσιολάτρες και λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

    Εκεί που η Ευρυτανία συναντάει την Καρδίτσα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, είναι χτισμένα τα Πετράλωνα (πρώην Σάικα), ένα καταπράσινο και άγνωστο σε πολλούς χωριό που μαγεύει όσους φτάσουν σε αυτή την απομονωμένη γωνιά των αγραφιώτικων βουνών.

    Διαβάστε ακόμη

    Γνωρίστε τα καταπράσινα Πετράλωνα Αγράφων Ευρυτανίας

    travelgo.gr

    Τα Πετράλωνα είναι χτισμένα στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας, κάτω από τις αγραφιώτικες κορυφές Σβόνι, Πέντε Πύργοι και Φλυτζάνι. Μέχρι το 1955 ονομάζονταν Σάικα, ενώ σήμερα ανήκουν διοικητικά στον διευρυμένο Δήμο Αγράφων. Η πρόσβαση από την Ευρυτανία είναι δύσκολη, αλλά ευχάριστη για κατόχους 4Χ4 ή εντούρο μηχανής - αρκεί τα ρεζερβουάρ τους να είναι γεμάτα - καθώς το οπτικό πεδίο γεμίζει με σπάνιας ομορφιάς τοπία.

    Τα Πετράλωνα είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο για τους λάτρεις της παρθένας φύσης. Είναι μάλιστα τόσο καλά κρυμμένα που δεν φαντάζεσαι ότι μέσα στα απόκρημνα αυτά βουνά υπάρχει χωριό και αν δεν φτάσεις στα πόδια του δεν το αντικρίζεις.

    Στη βόρεια πλευρά του οικισμού, κρυμμένο πίσω από μια πλαγιά, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα ευρύχωρο πλαγιαστό τόπο με δικά του γύρω χωράφια και κελιά, που σήμερα διατηρούνται μόνο αυτά της δυτικής πλευράς. Η μονή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο των κυνηγημένων Ελλήνων και των επαναστατών, ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε στο χώρο της και νοσοκομείο για τους Ιταλούς αιχμαλώτους.

    Δείτε μαγευτικά πλάνα από τα Πετράλωνα Αγράφων

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider